Fodbold nyheder

Tyrkere blander politik og fodbold

Af Torsten Brix

Samtidigt med, at USA er ved at trække deres tropper ud af Syrien, har Tyrkiet optrappet konflikten i området, hvilket kan skabe en masse international ballade – som måske også kom ind på banen i en tyrkisk landskamp.

Article image
Ritzau-Scanpix

For godt et år siden lavede Indkast.dk lederen – Özil og Erdogan - mere end et billede hvori vi satte fokus på de problemer, der var imellem den tyrkiske politiske ledelse og dennes forbindelse til de allerbedste fodboldspillere i Europa.

Özil endte med – højst overraskende - at have den kontroversielle tyrkiske præsident Erdogan som ”best man” til Arsenal-spillerens bryllup, efter han havde smækket med døren og forladt det tyske landshold med beskyldninger om racisme og meget andet. Nu har denne debat fået ny næring, efter flere tyrkiske spillere efter et Cenk Tosun-mål i den meget ”politiske” fodboldkamp mellem Tyrkiet og Albanien valgte at lave en militærsalut.

Denne er blevet koblet til den tyrkiske militæroffensiv imod de kurdiske styrker i Syrien, som har sendt store mængder af mennesker på flugt. Efter kampen valgte Tosun desuden at skrive på Twitter sammen med et billede af de honnørgivende tyrkere:

- For vores land, for vores soldater, for vores martyrer. For vores nation – især dem, der risikerer deres liv for vores land.

Dette underlige tweet – fra en fodboldspiller – kom samtidigt med, at den russiske præsident Vladimir Putin ville mødes med Erdogan for at løse den højpolitiske situation i Syrien, hvor tyrkiske og syriske soldater er tæt på at ende i konfrontation med hinanden. Måske af den grund forsøgte Manchester City-spilleren Ilkay Gündogan at nedtone tweetet og jubelscenen fra vennen Tosun, da han ifølge Jyllands-Posten skulle have sagt:

- Han har en hård tid i Everton, hvor han sjældent spiller, og så scorer han det afgørende mål for sit land. Der lå overhovedet ingen politisk intention bag.

Dette sker, efter den tyske kultklub St. Pauli tidligere på ugen valgte at fyre tyrkiske Cenk Sahin, da han offentligt have støttet det tyrkiske militærs aktioner, og glem nu ikke, at det netop var trioen – Gündogan, Tosun og Özil – der i 2018 valgte at blive fotograferet sammen med Erdogan. Dette var kort tid inden sommerens valg og lige inden VM-slutrunden, og billedet kom til at skabe masser af ballade. Ikke mindst efter Erdogan internationalt var blevet kritiseret for sit afslappede forhold til menneskerettigheder, demokrati, ytringsfrihed samt voldsomme fængsling af enkelte erhverv i Tyrkiet. Kritikken kom blandt andet fra Tyskland, hvor der bor mange tyrkere og kurdere, og alligevel sagde Erdogan denne vanvittige sætning:

- Forholdene i Tyrkiet er ikke anderledes, end forholdene var under nazisterne.

Özil er tredjegenerationsindvandrer fra Gelsenkirchen og han har været udsat for racisme, efter han blev fotograferet med en præsident, der blæser på basale menneskerettigheder. Men siden brylluppet med Amine Guise har Özil holdt sig væk fra debatten – jah… og han har næsten også holdt sig væk fra Arsenals startopstilling. Forleden udtalte Arsenal-manager Unai Emery, at flere unge spillere fortjente Özils plads i startopstillingen mere, end den elegante playmaker gjorde, og derfor har han ikke været udtaget til Arsenals sidste kampe.

Der skulle dog ikke være sammenhæng til det væbnede røveri, som Özil har været udsat for eller at en flok tyrkiske landsholdsspillere i en højpolitisk kamp valgte at sende noget, der lignede politisk opbakning til en voldsomt kritiseret præsident i Tyrkiet. Det er denne kontroversielle præsident, som Cenk Tosun og holdkammeraterne formentlig sendte et politisk budskab til, men det afviser Emre Can, der spiller for det tyske landshold, men har tyrkiske rødder.

- Det var ikke politisk ment, og jeg er imod enhver form for krig. Medierne tolker alting på en negativ måde, og så vil jeg ikke sige mere. Jeg har sagt nok…

Relaterede artikler

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik