Fodbold nyheder

Gravesen – fodboldens sidste gadedreng

Af Torsten Brix

Indkast.dk bringer her et kapitel fra bogen Gravesen – fodboldens sidste gadedreng. Det handler om en finte, som har været med til at gøre Thomas Gravesen til en kultfigur i Real Madrid.
Article image
Ritzau-Scanpix
Gravesinha
Der findes ikke ret mange udødelige finter i fodbold, selv ikke blandt spillet største superstjerner. Men nogle få finter er alligevel gået over i historien.


En af dem er opfundet af Johan Cruyff. Den hollandske troldmand skabte sin signaturdribling i 1970’erne, hvor han pludselig ændrede retning med et elegant svaj med hofterne, der blev kendt som Cruyff-vendingen.
Ronaldinho har sin elástico-finte, hvor han trækker bolden til den ene side med ydersiden af foden, hvorefter han trækker den tilbage med indersiden i én og samme bevægelse.

Jay-Jay Okocha gjorde grin med Søren Colding, da Nigeria mødte Danmark ved VM 1998. Han trådte hen over bolden med en finte, der sendte Søren Colding til den ene side, mens han selv driblede til den anden side. Der er også Laudrup-finten, hvor man drejer rundt om sig selv og trækker bolden med sig med begge fodsåler, om end både Maradona og Zidane havde lavet finten, inden Michael Laudrup fik den opkaldt efter sig i Danmark.

Antonín Panenka har fået et straffespark opkaldt efter sig. I sit tilløb lader han, som om han skal til at hamre bolden af sted, blot for at sparke dybt under bolden, som langsomt flyver i en bue mod mål til stor frustration for målmanden, der som oftest har kastet sig til den ene side i forventning om et hårdt spark.Og så findes der finter, som er mere mærkelige, end de er geniale. Som den mexicanske magiker Cuauhtemoc Blanco, der opfandt sin Cuauhtemiña, hvor han låste bolden mellem sine fødder og hoppede hen over modstandernes tacklinger som en kænguru.

Alle de nævnte finter har hver sit særpræg, men ingen – ingen! – af dem kan måle sig med La Gravesinha. Det er en finte, du kun kan udføre én gang, for bagefter vil du højst sandsynligt være krøbling for livet. La Gravesinha blev døbt af Real Madrid-fans under en kamp imod Sevilla. Thomas modtog bolden og skulle lige til at aflevere til en medspiller, men ombestemte sig i allersidste øjeblik. I stedet for at aflevere bolden, gled han hen ad græsset, med det ene knæ låst fast på jorden, og rejste sig igen i tide til at nå bolden og løbe videre med den.

Ved første øjekast er det som at se nogen, der falder på fortovet og kigger spørgende på fliserne, som om de nægter at vedkende sig, at de har været klodsede og er snublet og derfor skal bruge noget at skyde skylden på. Men når man ser videoklippet igen, opdager man, at Thomas har fået øje på en modspiller, der er på vej ind i boldens bane, såfremt han gennemfører sin aflevering. I et splitsekund ombestemmer han sig og snyder fuldstændig modstanderen, der var overbevist om, at han skulle til at stjæle bolden. I stedet har Thomas udmanøvreret ham og kan løbe frem ad banen med bolden.


Var det klodset eller genialt? Det afhænger nok af øjnene, der ser. Thomas var den atypiske fodboldspiller, der kunne finde på at gøre sådan noget i et splitsekund. På banen var hans overblik fænomentalt, og han kunne handle på rent instinkt. En YouTube-video med finten under titlen Gravesinha er blevet et viralt hit med flere sjove kommentarer:

”Den kommer med i FIFA 20.”

”Kun guderne kan lave en Gravesinha. Enhver dødelig, der forsøger, vil smadre sit knæ.”

”Jeg er nødt til at lære den finte uden at slå mig selv ihjel.”

Skulle man stadig være i tvivl om Thomas’ status som kultfigur, så kan man passende se Youtube-videoen med den spanske titel ’Gravesen – Todas las tomas’. Videoen, der er godt på vej mod en million visninger, indeholder et potpourri af de sjoveste episoder med Thomas i kamp for Real Madrid.

I et af klippene opdager Thomas, at han har blod på hænderne. Han har lige været i en nærkamp med Sevillas Kanouté, så han går hen til ham og viser ham blodet på sine hænder:

”Øhh, Kanouté, er det dig, der bløder?”

”Næh, det tror jeg da ikke? Jeg har ikke blod nogen steder.”

”Nå, men så er det måske mig?”

Thomas kigger igen ned af sig selv og opdager sit storblødende knæ, konsekvensen af den nu legendariske Gravesinha. Mysteriet er løst.

I et andet klip i videoen står Thomas yderst i en frisparksmur. Han står med front mod sin målmand, der dirigerer frisparksmuren. Thomas følger målmandens instruktioner og begynder at gå sidelæns, mens han med skulderen skubber hele muren med sine holdkammerater til siden. Beckham vælter ind i Zidane, der ryger over i store Júlio Baptista, der ser helt chokeret ud.

I næste klip er bolden på vej ud over sidelinjen. Da Thomas ikke kan nå at sparke til bolden, sparker han i stedet modstanderen i røven, så han triller rundt på sidelinjen.

”Thomas, tag det nu lige lidt med ro,” siger Sergio Ramos til ham.

Thomas slår uforstående ud med armene. Han synes ikke, at han har gjort noget forkert.

Lidt efter, inden et hjørnespark, bliver en modstander ved med at rive i danskerens trøje. Det passer bestemt ikke Mad Dog, der bjæffer utilfreds efter modstanderen. Zinedine Zidane kommer hen for at berolige sin holdkammerat og klapper ham venligt på brystet.

”Zizou! Ikke mig!” råber Thomas efter franskmanden, der tydeligvis ikke har forstået, at danskeren er helt koldblodig.
Thomas får besked på at holde lidt igen med sit aggressive spil, og i næste kamp på udebane mod Athletic Bilbao er han blid som et lam. Han laver ingen af sine små tricks, kun rene tacklinger. Men det er ikke en spillestil, der falder ham naturligt, og lettere forvirret lobber han bolden over en medspiller og hen til en modspiller, der øjeblikket efter laver en tunnel på ham.

Træner Luxembourgo kalder Thomas ud til sidelinjen og giver ham besked på at finde sit normale repertoire frem igen. Det behøver man ikke sige to gange til Thomas, der spurter ind på banen og to sekunder senere saver benene væk under en modspiller uden at være i nærheden af at nå bolden. Gult kort.

I en senere kamp mod Atlético Madrid puster Thomas sig op, da han står ansigt til at ansigt med en noget skræmt Fernando Torres. Kort efter er han i nærkamp med Atléticos Pablo, der kaster sig til jorden i straffesparksfeltet i et forsøg på at filme sig til et straffespark. Der er dog ikke skyggen af straffe, og Thomas håner triumferende imod Pablo.

”Hahaha. Du er så stor, og jeg er så lille, og så falder du så let,” lyder det fra Thomas, der demonstrerer højdeforskellen på dem med sine håndflader i luften.

Det finder den store Atlético-forsvarer sig ikke i. Kort efter kommer han flyvende op på ryggen af Thomas og rammer ham på skulderen med et håndkantsslag i en duel. Det preller dog af på Thomas, der blot griner og reagerer med at sende et håndkys i Pablos retning. Et håndkys, som Thomas grinende gemmer i sine shorts.

Thomas fortsætter sin psykiske krig mod sit nye yndlingsoffer. Kort efter nedstirrer han Pablo så intenst, at spanieren bliver skræmt og kigger appellerende på dommeren med armene ud til siden. Men dommeren vinker afværgende. Han kan ikke give advarsler for, at man kigger på en modspiller. Selv ikke når det er dødsblikket. Da kampen bliver fløjtet af, er Pablo den første modstander, som Thomas går hen til og giver hånd som tak for kampen. Han er ikke typen, der bærer nag.Mere om Real Madrid

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik