Fodbold nyheder

Blev Hareide ikke fyret?

Af Torsten Brix

Går bølgerne højt i DBU? Det ser ikke ud til, at Åge Hareide er tilfreds med ansættelsen af Kasper Hjulmand efter EM2020… Er dette Peter Møllers værk?

Article image
Ritzau-Scanpix

Da DBU på et pressemøde annoncerede, at Åge Hareide og assistenten Jon Dahl Tomasson ikke skulle fortsætte efter EM2020 men i stedet erstattes af Kasper Hjulmand og Morten Wieghorst, gik der et chok igennem fodbolddanmark… Hareide har nemlig ikke tabt en fodboldkamp – siden 10. november… 2016, så hvorfor pokker skal han ikke fortsætte som dansk landstræner?

Ifølge TV2-Sport så skulle det være et ønske fra den 65-årige Hareide om ikke at fortsætte, men den historie vil ikke rigtig blomstre efter pressemødet. Flere forventer, at beslutningen om, at Hareide ikke skal fortsætte efter EM næste sommer, er truffet af DBU's fodbolddirektør, Peter Møller, og resten af toppen af DBU-ledelsen. Umiddelbart også noget som TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft er enig i.

- Man kan kalde det hvad som helst. Jeg vil ganske enkelt kalde det en fyring. Hverken Åge eller Jon (Dahl Tomasson, assistenttræner, red.) har for alvor været til en snak om fremtiden. Det var nok yderst overraskende for Åge Hareide, at han fik at vide, at DBU allerede havde skrevet kontrakt med Kasper Hjulmand, inden de orienterede Hareide om fremtiden. Det er det, som ikke kom helt frem på mødet her, men som jeg har fået at vide i kulissen, siger Flemming Toft modsat Peter Møller, der på pressemødet sagde:

- Det her er jo ikke nogen fyring af Jon Dahl Tomasson og Åge Hareide. Deres aftaler udløber, og så er det i vores gode ret til at kigge på, hvad vi så skal på den lange bane. Det vil sige ikke kun lige en måned frem, men fire, seks og otte år frem…

Så spørgsmålet er selvfølgelig, om en manglende kontraktforlængelse er en fyring – eller blot et stop af samarbejde… ordkløveri – måske, men ikke i forhold til den nærmeste fremtid.

Det danske landshold står overfor en af de største opgaver i DBU’s historie, da de har en gylden mulighed for at få nogle EM-kampe på hjemmebanen i København med dansk deltagelse. Skulle Danmark kvalificere sig til den slutrunde, vil det i så fald være Hareides sidste bedrift som dansk landstræner. Dette kan ikke undgå at påvirke landsholdets præstationer...

Så fyret eller ej – det er ikke hvem som helst, at Peter Møller har fravalgt - og på et underligt tidspunkt. Kigger man nærmere på de seneste danske landstrænere, er Hareide klart den med størst pointgennemsnit – se listen her:

1. Åge Hareide – 1,81 point pr. kampe
2. Richard Møller – 1,74 point pr. kampe
3. Morten Olsen – 1,67 point pr. kampe
4. Sepp Piontek – 1,57 point pr. kampe
5. Bo Johansson – 1,47 point pr. kampe

Så Hareide har det højeste pointgennemsnit siden 1979 som dansk landstræner, og alligevel fortsætter han ikke. Det ligner klart et ønske fra Møller. Hjulmand bliver ansat til at lave en ”ny rød tråd” i DBU – ligesom Morten Olsen tidligere blev. Dette kunne godt være en del af årsagen til Hareides manglende kontraktforlængelse, da Møller er i gang med at sætte sit fodspor i den sportslige ledelse af unionen. Tidligere har han jo valgt at bestemme, hvem der skulle stå for det sundhedsfaglige arbejde omkring landsholdet.

Beslutningen omkring Hareide er mange gange større end denne, men noget kunne tyde på, at Hareide er blevet tosset over sin manglende kontraktforlængelse… en kontraktforlængelse som DBU ikke har ønsket – på trods af historisk gode resultater - og så kan man tolke denne udmelding fra Møller på mange måder:

- Åge Hareide og Jon Dahl Tomasson er informeret om udmeldingen, som er kommet i dag. De er ikke enige i timingen af følgende udmelding…

Overfor B.T. siger hovedpersonen Hareide kortfattet:

- Jeg har det fint. Det er fodboldens mekanismer. Peter Møller vil have sine folk ind, det må man acceptere. Jeg er kun irriteret over tidspunktet...

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik