Torsten Brix

Eden Hazard – Reals redningsmand

Chelsea og Premier League-profilen bliver en af verdens dyreste fodboldspiller, men få også verdens største pres i Real Madrid, der skal genopbygges – omkring knægten fra fodboldfamilien.
- Vi har forsøgt at få Hazard til Real Madrid i flere år. Det vil være en drøm, hvis han ankommer i år. Så lad os lave et godt hold omkring ham. Jeg er meget interesseret i, at han skal komme til Real Madrid og håber, at han kommer, da han er en af de største fodboldspillere. Sidste år ønskede vi også at hente ham, men nu har han kun et år tilbage af sin kontrakt, og det har gjort det lettere.

Sådan har Florentino Perez tidligere sagt, og når Real Madrid-præsidenten udtaler sig sådan om en spiller, så får ”Konge-klubben” ofte deres ønske opfyldt. Det blev også tilfældet for Hazard, der har underskrevet en femårig-aftale med den spanske hovedstadsklub, men hvem er den 28-årige belgier, som nu skal redde Real Madrid?


Opvokset i en fodboldfamilie
Eden Hazards mor spillede på højeste niveau i belgisk kvindefodbold. Hendes navn er Carine Hazard og måtte stoppe med fodbolden, da hun blev gravid med Eden. Hans far, Thierry Hazard, spillede i landets næstbedste række, så at deres søn skulle blive fodboldspiller kom ganske naturligt.

Det tog da heller ikke mange år for den lille Hazard at finde ud af, at det var fodboldspiller, han ville være. Allerede som fireårig startede han således med at dagdrømme om store stadions og ellevilde tilskuere, der ville gøre alt for at få superstjernens autograf. De første bolde blev sparket for hjembyens klub, Royal Stade Brainois, og efter et par år hos 2. divisionsklubben Tubize, hvor Hazard spillede på ungdomskontrakt, stod den franske storklub med det modsigende navn, Lille, klar med en kontrakt til den på daværende tidspunkt 14-årige boldkunstner.

De første to år i det franske, hvor Hazard tog springet og flyttede væk hjemmefra, foregik på klubbens sportscollege. Herefter underskrev Hazard en professionel kontrakt på tre år med klubben, der skulle vise sig at blive et springbræt til den allerstørste fodboldscene. Først gjaldt det dog fem sæsoner i Lille, hvor den ene sæson overgik den anden - og det hele kulminerede i 2011, hvor klubben vandt både den franske pokalturnering samt det franske mesterskab. Selvsamme sæson blev belgieren, som den yngste spiller nogensinde, kåret til årets spiller i Frankrig. Den bedrift gentog han i øvrigt igen året efter, hvilket helt sikkert havde indvirkning på Chelseas beslutning om at hente den lille tekniker til Stamford Bridge.


Skiftet til Chelsea
Efter mange gode år og gode præstationer i franske Lille, var det tid til at prøve noget nyt - og her kom engelske Chelsea ind i billedet i 2012 med en flot kontrakt. Det var et tilbud, som Lille ikke kunne takke nej til. London-klubben købte ham for 300 millioner kroner. Da den lille tekniker kom til den blå del af London havde de sæsonen forinden vundet Champions League.

I hans første sæson i klubben blev det til ni mål i Premier League. Sæsonen efter blev han topscorer i klubben med 14 mål i den bedste engelsk række, hvilket kastede prisen som årets spiller af sig. Derudover vandt han følgende titler i Chelsea: to engelsker mesterskaber, en FA Cup-titel, den lille pokalturnering en gang og to Europa League-trofæer. Han er også kåret som månedens spiller to gange.

Med det belgiske landshold har han deltaget ved to VM-slutrunder samt i EM-slutrunden 2016 i Frankrig. Netop det belgiske landshold er stjernebelagt og de nåede også VM-slutrundens semifinale 2018, hvor mestrene fra Frankrig vandt 1-0. I kvalifikationen var der ikke meget rysten på hånden af Belgien. Efter blot fire kampe havde de en målscorer på 21-1. Trods dette var der en smule ballade i den belgiske trup – som der plejer at være. Landsholdet har haft tradition for at være opdelt i en flamsk og en fransktalende gruppe, hvilket også var tilfældet i denne slutrunde.

Holdet har ualmindelig mange store stjerner, der alle ønsker at lyse, og det har ikke altid været let, som da Eden Hazard i en tidligere kvalifikation efter en tidlig udskiftning forlod stadion for at sætte sig i sin bil og spise en burger, imens holdkammeraterne stadigvæk spillede. Men Hazard er omvendt også blot en af ualmindeligt mange gigantiske talenter for tiden – jah… næsten en gylden generation.

Til VM2018 blev de dog ikke forgyldt, hvilket næsten også ville være naturstridigt for landet med blot 11 millioner indbyggere, men at det skulle være Frankrig, der skulle sætte en stopper for dette er næsten ubærlig for naboerne.


Mulig vinder af Ballon d'Or
Nu skal Hazard trænes af franskmanden og fodboldikonet Zinedine Zidane, der skal i gang med at genopbygge Real Madrid efter en forfærdelig sæson, og det skal løses fra første dag. Så presset vil blive gigantisk på Hazard i Real Madrid, men det er han vant til.

I 2018 havde han et skræmmende højt niveau, da Chelsea blev engelsk mester. Mesterskabssæsonen bød på 16 mål i 36 kampe. Efterfølgende vandt de FA Cup-finalen over Manchester United efter kampens spiller - Eden Hazard – havde scoret det afgørende mål på straffespark, som han fik tildelt efter han blev nedlagt af Phil Jones, der ikke kunne følge med og begik straffespark. I Hazards sidste Chelsea-kamp scorede han to mål i Europa League-finalen imod Arsenal, men efter kampen slog han fast, at han sikkert var på vej væk fra klubben, og rygterne om Real Madrid fik yderligere næring.

Da nyheden blev officiel havde Real Madrid allerede præsenteret Eder Militao, Luka Jovic og Rodrygo som nye spillere i den spanske hovedstad, så der blæser nye vinder over Bernabeu – måske vinde med Hazard som en mulig vinder af Ballon d'Or efter 110 mål i 352 kampe for Chelsea… Nu venter Real Madrid og en ugeløn på 3.500.000 kroner.