Kasper Duelund Jensen

Sam Allardyce – Pålidelig redningsmand

"Big Sam" er suveræn, når det brænder på. Indkast.dk har tegnet et lille portræt af den erfarne manager.
Man enten elsker eller hader ham. Sam Allardyce er en manager, der formår at dele vandene. Han har igennem store dele af sin karriere været beskyldt for at være for ensidig og for gammeldags i sin tilgang til fodbold. Omvendt er han en af Premier Leagues mest pålidelige managers, når det kommer til at skabe resultater, ikke mindst for de klubber der hænger med røven i vandskorpen. Historien om ”Big Sam” er unik, og i dag er den godt i gang med at gentage sig i Crystal Palace.

Mange år med klubmæssig succes
Det er ingen hemmelighed, at Allardyce er en manager, der har været vidt omkring. Rejsen startede tilbage i 1991, da irske Limerick tog chancen og ansatte ham som spillende manager. Jobbet i Limerick var ikke glamourøst, men det blev et inviterende springbræt til en lang kærlighedshistorie med det britiske trænerliv.

Den i dag 62-årige englænder har brugt de sidste 26 år af sit liv på at træne intet mindre end elleve klubber. Perioder i Blackpool, Notts County, Bolton Wanderes, Blackburn Rovers, West Ham United, Sunderland og nu Crystal Palace har bragt flere former for succes, ikke mindst når nedrykningsspøgelset har banket på døren.

Allardyce har aldrig været direkte involveret i en altafgørende nedrykningskamp siden 2009, hvor det tilmed dengang lykkedes ham at beholde Blackburn i Premier League. Faktisk har Allardyce aldrig prøvet at rykke ned med et hold. Hvad skyldes dette? "Big Sam" har først og fremmest en fantastisk evne til at få det bedste ud af middelmådige hold. Det så vi med Sunderland, og det samme gør sig i øjeblikket gældende på Selhurst Park, hvor Crystal Palace i øjeblikket nyder godt af hans tilstedeværelse.

Crystal Palace i nedrykningsfare? – Ikke under Allardyce
Crystal Palace var for små fire måneder siden en klub i krise. Et skuffende efterår, hvor det blot blev til fire sejre i 17 Premier League-kampe, kulminerede 22. december med en fyring af Alan Pardew. På dette tidspunkt af sæsonen spåede de fleste ”The Eagles” som sikker nedrykker. Bestyrelsesformand, Steve Parish, var udmærket klar over den kaotiske situation, og han var derfor aldrig i tvivl om, hvem der skulle hentes ind som redningsmand. Et enkelt blik på Allardyces klub-historik var nok.

Allardyce blev dagen efter Pardews fyring præsenteret som ny mand i spidsen for Crystal Palace, og siden da er det kun gået en vej for London-klubben – fremad. 19 point i de sidste ti Premier League-kampe taler sit eget tydelige sprog. Den gode form har senest givet imponerende sejre over Chelsea og Arsenal.

Der er ikke længere nogen tvivl om, at selvtilliden er kommet tilbage på Selhurst Park, og med et solidt forspring på syv point ned til Swansea City på den forkerte side af stregen, er det svært at se, hvordan det i sæsonens sidste seks kampe skulle kunne gå galt for Allardyce og co.