Jonas Knudsen

Son - Fremtidens Tottenham-profil

Son Heung-min har gennem flere år vist en opadgående kurve i tysk fodbold, og det har altså fået Tottenham til at smide millionerne på bordet.
Et af denne sommers mere spændende indkøb i den flittigt handlende Premier League kommer fra Sydkorea. Tottenham har nemlig sikret sig den dygtige offensivspiller Son i Leverkusen, hvor han gennem de seneste år har vist et højt niveau - noget der giver lovninger på, at han måske kan blive en af de mere vellykkede post-Bale-handler på White Hart Lane. Her er historien om den sydkoreanske angriber.

Tog chancen i Tyskland
Son Heung-min, bedre kendt bare som Son, var en del af FC Seouls U18-hold, da han besluttede sig for, at han ville være professionel fodboldspiller. Det gjorde han, da han som bolddreng ved FC Seouls hjemmekampen så den nyslåede Crystal Palace-spiller Lee Chung-Young spille for klubben i hjembyen, en oplevelse Son dog aldrig skulle få.

Han valgte nemlig i stedet at tage imod et tilbud om at komme til Hamburger SV i en ung alder. Fra han var 16 tørnede han ud for Bundesliga-klubbens ungdomshold, og her præsterede han så fornemt, at han på sin 18-års fødselsdag kunne skrive under på en professionel kontrakt.

Og det var en god beslutning af HSV, der med den beslutning sikrede sig en bevægelig, teknisk velfunderet og afslutningsstærk angrebsspiller, der både kan agere topangriber og hængende angriber. Han viste da også forholdsvist hurtigt, at han havde hvad der skulle til for at begå sig i den stærke tyske liga.

I hans første to år blev det til en pæn del optrædener, ligesom han formåede at nette forholdsvist meget, hans unge alder i taget i betragtning. Men det var først i sæsonen 2012/2013, at man for alvor skulle begynde at lægge mærke til ham.

Her spillede han en vigtig rolle på det nordtyske mandskab, og da sæsonen sluttede kunne Son kigge tilbage på en sæson, der havde budt på 12 scoringer i 33 optrædener. Det bragte ham samtidig ind i klubben af asiater, der har scoret et tocifret antal mål i én af de tre store ligaer (La Liga, Bundesliga, Premier League), som, Son inklusiv, kun tæller fire.

Det målgennemsnit var nok til at vække opmærksomhed lidt længere oppe i tabellen, og derfor var Bayer Leverkusen ikke sene til at slå til, da Son gerne ville prøve sig af i toppen af Bundesligaen. 75 millioner kroner måtte de smide på bordet for at overtale HSV til at slippe den dengang 20-årige sydkoreaner. Og Son har indtil videre formået at leve op til forventningerne. 12 mål og syv oplæg blev det til i debutsæsonen i Leverkusen - absolut godkendte tal for en 21-årig angriber i Bundesligaen.

I den forgangne sæson fortsatte han så de fine takter med 11 scoringer, ligesom han markerede sig flot i Leverkusens godkendte Champions League-kampagne, der lige så vel kunne have endt med mere, efter man fik presset Atlético Madrid ud i straffesparkskonkurrence - en disciplin spanierne viste sig stærkest i. Derfor er Sons pris med skiftet til Tottenham da også blevet tredoblet.

Broget landsholdskarriere
Mens den opadgående kurve i tiden i Tyskland var ret konstant, har Sons karriere på det sydkoreanske landshold derimod budt på lidt flere problemer.

For den store succes Son har nydt i Bundesligaen har imidlertid haft visse omkostninger for landsholdskarriereren. Selvom han står noteret for 45 kampe, hvilket jo som sådan er et pænt tal for en 23-årig, har forholdet til forbundet ikke altid været lige godt.

Da han for alvor var ved at få sit gennembrud i Bundesligaen, var hans far og agent nemlig ude og anmode om, at landstrænerne ville se bort fra ham i nogle kampe, så Son kunne fokuserer 100% på at hjælpe sin tyske klub. Det fornærmede landstræneren, der nægtede at adlyde denne ordre, hvorfor Son spillede en vigtig rolle i VM-kvalifikationen.

Derudover afviste Son også at deltage i OL i London 2012, så han kunne fokusere på at slå igennem i HSV, hvilket jo som nævnt også skete. Og selvom disse udmeldinger omkring landsholdet måske ikke virker som det mest sympatiske, giver det også et billede af en meget målrettet mand. Og under VM viste han sig så som en af de få positive oplevelser for et Sydkorea-hold, der ikke rigtig kom til at spille den store rolle. Son scorede dog i kampen mod Algeriet.

En ny type sydkoreaner
Udover at han åbenlyst har talentet til at bære Sydkorea fremad - og måske også Tottenham - er der også noget andet, der er værd at bemærke, når snakken falder på denne Son Heung-min. Når man ser Sydkorea spille har man nemlig traditionelt været vidne til et mandskab der lever på ting som løbevillighed, fælleskab og disciplin.

Det er også den type sydkoreanske spillere, der for det meste har haft deres gang i de europæiske ligaer. Med den tidligere Manchester United-spiller Park Ji-Sung som det mest lysende eksempel. Det er ikke for at tage noget fra Parks karriere, som på alle måder har været beundringsværdig, men han blev ikke kendt på grund af sine ekvilibristiske udfoldelser med læderkuglen.

Her kommer Son dog med noget ekstra. Han besidder nemlig ikke kun de klassiske sydkoreanske kvaliteter. Han har nemlig en fremragende teknik, som han blandt andet bruger til at skabe plads for sig selv og sine holdkammerater, mens han også kan udfordre forsvarsspillere direkte med sit hurtige fodskifte.

På den måde har Son bragt sig selv på banen som galleonsfigur for en ny sydkoreansk generation, der skal bringe spillet op på næste niveau. Skridtet op på øverste hylde har han altså nu besluttet sig for at tage gennem et ophold i Tottenham. Her får han et stort ansvar i at skabe noget mere bevægelighed i Tottenham-offensiven, og hvis han formår at fortsætte sin udvikling, kan de 225 millioner kroner, Tottenham betalte for Son, vise sig at være en rigtig god investering. Og i Tottenham kan han så rent faktisk få lov at spille over for Lee Chung-Young, der denne sommer er skiftet fra Bolton til Crystal Palace.