ALT om VM

Fodbold nyheder

Louis van Gaal - Mestertræneren

Af Jacob Bøgen Clausen

Meningerne om Louis van Gaal er mange, men med 19 titler i tre forskellige lande, er hollænderen uden tvivl en mestertræner. Indkast.dk har i samarbejde med FourFourTwo og Worldsoccer tegnet et portræt af den hollandske træner.
Article image
Ritzau-Scanpix
Aloysius Paulus Maria van Gaal eller bedre kendt som Louis van Gaal har igennem sine 23 år som førsteholdstræner opnået store resultater for den ene klub efter den anden. Indkast.dk har i samarbejde med FourFourTwo og Worldsoccer, set nærmere på den succesfulde hollænder.


Louis van Gaal begyndte i 1988 sin trænerkarriere som assistent i Ajax Amsterdam under hollænderen Leo Beenhakker. Tre år senere forlod Beenhakker Ajax til fordel for Real Madrid, og vejen for Louis van Gaal var lagt.

Den nye Ajax-træner tog ikke lang tid om at skabe et ægte vinderhold, og allerede i 1992 kunne han, og resten af Ajax-mandskabet, fejre UEFA Cup-sejren. Derefter tog det for alvor fart for van Gaal, og fra 1992 til 1996 vandt, den dengang urutinerede træner, hele tre ligatitler, én pokaltitel, tre hollandske supercups, én Champions League-titel, en UEFA Supercup-titel og én Intercontinental Cup. Ajax-mandskabet vandt alt, hvad der kunne vindes, og med navne som, Frank Rijkaard, Clarence Seedorf, Edgar Davids, Jari Litmanen, De Boer-brødrene, Patrick Kluivert og Dennis Bergkamp, var det hollandske superhold uovervindelige. Målmanden for Ajax-holdet var Edwin van der Sar, og keeperen har kun ros tilovers for sin tidligere træner.

- Jeg har gjort det klart før, at Louis van Gaal er den bedste træner, jeg nogensinde har haft, har van der Sar udtalt til Daily Mirror.

Den tidligere Real Madrid-træner Jorge Valdano var fuld af roser, efter hans Madrid-hold havde tabt til Ajax i Champions League-gruppen i 1995/96-sæsonen.

- Ajax er ikke bare 90ernes fodboldhold, de nærmer sig fodboldutopi.


Ajax nåede endnu engang Champions League-finalen i 1996, men tabte til Juventus efter straffesparkskonkurrence.

I 1997 drog van Gaal videre til den spanske storklub FC Barcelona, og opholdet i det spanske blev også en succes for hollænderen. To ligatitler i 1998 og 99, samt triumf i den spanske supercup i 1998, og UEFA Supercup i 1997.

Selvom van Gaal vandt titler i Catalonien, så fik han alligevel meget kritik i medierne af sin mandskabsbehandling. Det var også i Barcelona, at Louis van Gaal for første gang viste tegn på sin ekstreme autoritet, da han satte den brasilianske superstjerne, Rivaldo, af holdet. Brasilianeren vandt i 1999 Ballon D'or, og var klubbens topscorer, men det forhindrede ikke Louis van Gaal i at vise Rivaldo og holdet, hvem der bestemte. Rivaldo insisterede på, at han skulle spille playmaker, men den autoritære hollænder havde andre planer med Rivaldo, som han mente, hørte til på kanten.

- Rivaldo kom, og sagde til mig, at han ikke længere ville spille på kanten. Derfor er han ikke med i truppen. Det var en overraskelske for både mig og spillerne, sagde van Gaal på et pressemøde inden den kamp, hvor Rivaldo var udenfor truppen.

Hollænderen klagede over, at man ikke kunne få en spillestil til at hænge sammen med så mange forskellige kulturer. Den franske angriber Christophe Dugarry har sagt følgende om sin Barcelona-tid under van Gaal:

- Barcelona var den værste oplevelse i mit liv. van Gaal var modbydelig og snæversynet. Ligegyldigt om jeg var god eller dårlig, så brokkede han sig. Jeg forlod ofte træning med tårer i øjnene. Fodbold skal være en fornøjelse, men i Barcelona var det et mareridt.

I år 2000 blev Louis van Gaal for første gang udnævnt som hollandsk landstræner, men det blev aldrig den store succes. van Gaal fik ikke ført Holland til VM i 2002 i Japan/Sydkorea, og i januar 2002 stoppede van Gaal som landstræner, og herefter begyndte rygterne om, at van Gaal skulle overtage Sir Alex Fergusons plads på Old Trafford. Ifølge van Gaal selv, så var han i kontakt med Manchester Uniteds Peter Kenyon, men da Sir Alex besluttede sig for at blive, faldt handlen til jorden.

I 2002 endte Louis van Gaal tilbage i FC Barcelona. Den anden omgang hos ”Blaugrana” blev dog en skuffelse, og allerede i januar 2003 forlod han klubben, og efterlod dem på en skuffende 12. plads i ligaen.

I 2005 vendte Louis van Gaal hjem til Holland, og afløste Dick Advocaat som træner i AZ Alkmaar. Den hollandske klub havde i starten af årtusindeskiftet ligget i midten af den hollandske Æresdivision, men sæsonen inden van Gaal kom til, var klubben endt nummer tre, og under den tidligere Ajax- og Barcelona-træner kravlede klubben helt til tops.

I sin første sæson hos AZ hentede van Gaal en andenplads, og i sæsonen efter, i 2006/07, blev det til en tredjeplads. Hollænderens tredje sæson hos AZ blev dog ikke den store succes, og efter holdet kun endte nummer elleve i ligaen, besluttede van Gaal, at det skulle være slut. Sådan mente AZ Alkmaar-spillerne dog ikke, at det skulle være, og derfor overtalte de van Gaal til at blive i en sæson mere.

Spillerne i AZ viste, at selvom der var mange meninger om van Gaal, og nogle spillere, som Christophe Dugarry, Rivaldo og Luca Toni, har skrækhistorier om hollænderens mandskabsbehandling, så var van Gaal også elsket. Det viste Patrick Kluivert, Jari Litmanen, de Boer-brødrene og Michael Reizinger også, da de alle fem fulgte med van Gaal til Barcelona efter han forlod Ajax.

Den sidste sæson i AZ Alkmaar skulle vise sig at blive en succes, og efter en dårlig start med to nederlag i de første to kampe, spillede AZ 28 kampe, hvor ingen hold formåede at besejre dem. Det resulterede i et mesterskab, og van Gaals mesterværk i AZ Alkmaar var en realitet.

- Det er fantastisk for spillerne, og for mig personligt. Dette mesterskab vil altid være mit lille mesterstykke, sagde træneren til The Guardian efter mesterskabet var i hus.

I 2009 skiftede van Gaal de små rammer i AZ Alkmaar ud med storklubben Bayern München. Mestertræneren fra Barcelona, Ajax og AZ tog over efter trænerfiaskoen Jürgen Klinsmann, og starten i München blev ikke nem for van Gaal. Den nye træner havde flere kontroverser med franskmanden Franck Ribery, som senere indrømmede, at Louis van Gaal og ham aldrig kom godt ud af det med hinanden. Den succesfulde angriber Luca Toni blev heller aldrig et hit i van Gaal-tiden, og Bayerns forsvarsstyrmand Lúcio røg ligeledes på porten. Luca Toni fortæller denne historie til FourFourTwo om sin tidligere træner:

- Træneren ville gøre det klart for os, at han havde nosserne til at bænke de store spillere. Han demonstrerede dette ved at, bogstaveligt talt, smide bukserne foran os alle sammen. Jeg har aldrig oplevet noget lignende.

Efter et halv år i München begyndte tingene at køre for van Gaal. Han bragte nye og unge kræfter ind på holdet i form af de purunge Thomas Müller og Holger Badstuber, som viste sig at være modne til opgaven. Den kun 17-årige David Alaba blev ligeledes rykket op i førsteholdstruppen. Bastian Schweinsteiger der i sine første år hos Bayern havde spillet på kanten, blev rykket ind på den defensive midtbane, og pludselig undrede alle sig over, hvorfor der ikke var nogen, der havde gjort det tidligere. Den tyske landsholdsspiller viste et kæmpe potentiale på midtbanepladsen. Det er derfor nok heller ikke helt tilfældigt, at de to er blevet forenet i Manchester forud for denne sæson. Samtidig blev van Gaals "opfindelse" Thomas Müller også rygtet til "De Røde Djævle", men på trods af et kæmpe bud på tyskeren, så afviste hollænderens tidligere arbejdsgiver.

Den 8. December 2009 spillede Bayern i Torino, og kun en sejr over Juventus kunne bringe dem videre fra gruppespillet i Champions League. Tyskerne kom bagud med 1-0, men vandt 4-1, og van Gaals tropper klarede sig videre til knockoutfasen. Bayern endte med at gå hele vejen til finalen, hvor van Gaals tidligere assistent Jose Mourinho og hans Inter-mandskab snuppede guldet foran Bayern. Alligevel blev van Gaals første sæson i München en stor succes. Han vandt mesterskabet og pokalturneringen, og hans dyreste signing, Arjen Robben, præsterede fra dag ét.

Den anden sæson i Bayern blev aldrig en succes, og efter for mange uoverensstemmelser med Uli Hoeness endte det med en fyreseddel den 10. april 2011.

Efter EM i 2012 blev van Gaal for anden gang i sin karriere udnævnt som hollandsk landstræner, og denne gang sikrede han VM-deltagelsen i suveræn stil. Ni ud af ti kampe blev vundet og målscoren lød på hele 34-5. Ved VM i Brasilien sidste sommer overraskede Holland alt og alle, og vandt bronze.

Da VM i Rio var overstået tog den farverige hollænder så hul på sin første sæson i Manchester United. Manageren stod overfor lidt den samme opgave, som i Bayern München, hvor der begge steder skulle ryddes gevaldig op i truppen. I van Gaals første transfervindue blev det største indkøb, Angel Di Maria, men argentineren nåede blot ét år i klubben før hollænderen inden denne sæson sendte rekordindkøbet videre til PSG. Den kompromisløse manager viste sig igen at være fuldstændig ligeglad med hvilken stjerne, han har med at gøre. Hvis man ikke præsterer, ryger man ud.

Van Gaals første sæson i United blev dog en succes, og den nye manager fik ført holdet tilbage i Champions League med en fjerdeplads i Premier League. Inden denne sæson har van Gaal så endnu engang været på storindkøb, hvor Memphis Depay blandt andet er hentet ind, men det helt store spørgsmål bliver om sidste øjebliksindkøbet, Anthony Martial, lever op til den enorme sum, som han er blevet købt for. Ind er også kommet kvalitet til midtbanen, da Morgan Schneiderlin og førnævnte, Bastian Schweinsteiger, er hentet til Manchester.

En ting er dog sikkert. Van Gaal skal hive et trofæ hjem til Old Trafford i denne sæson, hvis ikke han skal beskrives som en fiasko, der blot har brugt en masse penge.

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik