Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Mathias Jacobsen

Nemanja Matic - Den utrættelige kriger

"Det tog Mourinho ét minut at overbevise mig om, at jeg skulle hjem til Chelsea." I dag er Matic en af London-klubbens vigtigste spillere.
Da den dengang 22-årige Nemanja Matic i august 2010 forlod Chelsea til fordel for Vitesse på en lejeaftale, var der ikke meget, der talte for, at den serbiske midtbanespiller skulle vende tilbage til London-klubben. Et halvt år senere blev den påstand understøttet af en transfer til den portugisiske storklub Benfica, hvor succesen nærmest ikke havde noget loft. Ikke desto mindre havnede Matic igen på The Blues lønningsliste d. 15. januar 2014. Og det til stor glæde for både fans og ikke mindst manager José Mourinho.

- Matic er en spiller, der ikke tænker at få bolden og gøre noget flot og specielt med den – ved eksempelvis at score et mål eller lave den afgørende aflevering. Sådan tænker han ikke. Han går i stedet på banen med visheden om, at han skal udføre en opgave, der lyder på, at han skal udfylde de rum, hvor modstanderen kan blive farlig, når de har bolden. På den måde giver han sine medspillere muligheden for, at de kan gøre det andet.

Sådan sagde Chelsea-manager José Mourinho til SkySports i forbindelse med præsentationen af Matic, der i en svær første tid i Chelsea blot nåede 65 minutter i den blå trøje. På den føromtalte januar-dag skulle der dog ikke meget andet en visheden om at skulle spille under en af de største managernavne i verden, José Mourinho, til for at overbevise serberen om, at det var det rigtige, at vende tilbage til South West 6.

- Min agent ringede til mig og fortalte, at Mourinho ville have mig til Chelsea. Herefter talte jeg med Mourinho i måske ét minut og besluttede, at det var det perfekte tidspunkt for mig at komme hertil, siger Matic til FourFourTwo og fortsætter om transferen fra Benfica til Chelsea:

- Mourinho var en af hovedårsagerne til, at jeg kom tilbage. Selvfølgelig gjorde det også beslutningen lettere for mig, at jeg allerede havde spillet her tidligere og derfor kendte klubben på forhånd.

En formende opvækst
Nemanja Matic voksede op i krig og ødelæggelse i det gamle Jugoslavien, hvor specielt et amerikansk bombeangreb i 1999 står tydeligt i hukommelsen. Og den hårde opvækst er formentlig en af årsagerne til, at serberen har lært at gå forrest. For her blot små to år efter sin genforening med Stamford Bridge og Chelsea har den serbiske midtbaneprofil udviklet og tilkæmpet sig en plads som midtbanegeneral på Englands nyligt kårede mestre. En rolle man ellers frygtede, kunne blive svær at udfylde, efter klubikonet og legenden Frank Lampard forlod klubben sidste sommer.

Som fodboldspiller har Nemanja Matic længe været en undervurderet størrelse, men specielt i sidste sæson fik kritikkerne øjnene op for hans uvurderlige betydning. Man ser ham sjældent i kampene, hvis man ikke holder begge øjne på hele spillet. Men går man i dybden med analysen som en anden Gary Neville, opdager man nogle kvaliteter, som mange andre fodboldspillere ikke er i nærheden af at have. Således er hans forudseenhed en af hans største kompetencer. Når modstanderen har bolden, læser han ikke kun én aflevering frem i spillet, men flere. Dette giver ham muligheden for at erobre et utal af bolde i løbet af kampene – både mod store såvel som små modstandere. Når bolden er erobret, er han – trods sine 90 kilo og sin højde på næsten to meter – lynhurtig til at føre bolden fremad. Han er en sand skraldemand, men dét ikke på den beskidte måde. Han er oftest ualmindelig ren i sine tacklinger, og med sin utrolige fysik, sine hovedstødskompetencer og det førnævnte blik for spillet er han en uundværlig brik på Chelseas midtbane. Her blev han via sidste sommers transfervinduet sat sammen med den teknisk dygtige Cesc Fàbregas, og sammen udgør de to et perfekt match. Et match, der bestemt kan tilskrives en stor del af æren i London-klubbens succes i sidste sæson, hvor mesterskabet blev cruiset hjem. Én ting er i hvert fald sikkert; Nemanja Matic er blandt de sikre i Chelseas idealopstilling.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER