ALT om VM

Fodbold nyheder

Nemanja Matic - Den utrættelige kriger

Af Mathias Jacobsen

"Det tog Mourinho ét minut at overbevise mig om, at jeg skulle hjem til Chelsea." I dag er Matic en af London-klubbens vigtigste spillere.
Article image
Ritzau-Scanpix
Da den dengang 22-årige Nemanja Matic i august 2010 forlod Chelsea til fordel for Vitesse på en lejeaftale, var der ikke meget, der talte for, at den serbiske midtbanespiller skulle vende tilbage til London-klubben. Et halvt år senere blev den påstand understøttet af en transfer til den portugisiske storklub Benfica, hvor succesen nærmest ikke havde noget loft. Ikke desto mindre havnede Matic igen på The Blues lønningsliste d. 15. januar 2014. Og det til stor glæde for både fans og ikke mindst manager José Mourinho.


- Matic er en spiller, der ikke tænker at få bolden og gøre noget flot og specielt med den – ved eksempelvis at score et mål eller lave den afgørende aflevering. Sådan tænker han ikke. Han går i stedet på banen med visheden om, at han skal udføre en opgave, der lyder på, at han skal udfylde de rum, hvor modstanderen kan blive farlig, når de har bolden. På den måde giver han sine medspillere muligheden for, at de kan gøre det andet.

Sådan sagde Chelsea-manager José Mourinho til SkySports i forbindelse med præsentationen af Matic, der i en svær første tid i Chelsea blot nåede 65 minutter i den blå trøje. På den føromtalte januar-dag skulle der dog ikke meget andet en visheden om at skulle spille under en af de største managernavne i verden, José Mourinho, til for at overbevise serberen om, at det var det rigtige, at vende tilbage til South West 6.

- Min agent ringede til mig og fortalte, at Mourinho ville have mig til Chelsea. Herefter talte jeg med Mourinho i måske ét minut og besluttede, at det var det perfekte tidspunkt for mig at komme hertil, siger Matic til FourFourTwo og fortsætter om transferen fra Benfica til Chelsea:

- Mourinho var en af hovedårsagerne til, at jeg kom tilbage. Selvfølgelig gjorde det også beslutningen lettere for mig, at jeg allerede havde spillet her tidligere og derfor kendte klubben på forhånd.

En formende opvækst
Nemanja Matic voksede op i krig og ødelæggelse i det gamle Jugoslavien, hvor specielt et amerikansk bombeangreb i 1999 står tydeligt i hukommelsen. Og den hårde opvækst er formentlig en af årsagerne til, at serberen har lært at gå forrest. For her blot små to år efter sin genforening med Stamford Bridge og Chelsea har den serbiske midtbaneprofil udviklet og tilkæmpet sig en plads som midtbanegeneral på Englands nyligt kårede mestre. En rolle man ellers frygtede, kunne blive svær at udfylde, efter klubikonet og legenden Frank Lampard forlod klubben sidste sommer.


Som fodboldspiller har Nemanja Matic længe været en undervurderet størrelse, men specielt i sidste sæson fik kritikkerne øjnene op for hans uvurderlige betydning. Man ser ham sjældent i kampene, hvis man ikke holder begge øjne på hele spillet. Men går man i dybden med analysen som en anden Gary Neville, opdager man nogle kvaliteter, som mange andre fodboldspillere ikke er i nærheden af at have. Således er hans forudseenhed en af hans største kompetencer. Når modstanderen har bolden, læser han ikke kun én aflevering frem i spillet, men flere. Dette giver ham muligheden for at erobre et utal af bolde i løbet af kampene – både mod store såvel som små modstandere. Når bolden er erobret, er han – trods sine 90 kilo og sin højde på næsten to meter – lynhurtig til at føre bolden fremad. Han er en sand skraldemand, men dét ikke på den beskidte måde. Han er oftest ualmindelig ren i sine tacklinger, og med sin utrolige fysik, sine hovedstødskompetencer og det førnævnte blik for spillet er han en uundværlig brik på Chelseas midtbane. Her blev han via sidste sommers transfervinduet sat sammen med den teknisk dygtige Cesc Fàbregas, og sammen udgør de to et perfekt match. Et match, der bestemt kan tilskrives en stor del af æren i London-klubbens succes i sidste sæson, hvor mesterskabet blev cruiset hjem. Én ting er i hvert fald sikkert; Nemanja Matic er blandt de sikre i Chelseas idealopstilling.

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik