Kasper Duelund Jensen

Roberto Martinez – En manager med format

Indkast.dk har i samarbejde med ForuFourTwo valgt at sætte fokus på Premier Leagues måske mest talentfulde manager. Her kommer et portræt af Roberto Martinez.
Roberto Martínez Montoliú – Vi kender ham alle som Everton-manager. Historien om den spanske taktiker starter dog et stykke fra Merseyside. I 1973 blev Martinez født i den spanske by Balaguer, hvor han voksede op med en stor kærlighed for fodbold. Allerede som ni-årig skinnede spanierens åbenlyse talent igennem, da han skrev en ungdomskontrakt med byens lokale klub. Her brugte Martinez de næste otte år af sit liv, inden turen i 1990 gik videre til Real Zaragoza. Martinez havde fire gode år hos den spanske traditionsklub, men formåede aldrig at spille sig op på førsteholdet. Efterfølgende blev det til et gensyn med Balaguer, men barndomsklubben fik kun et enkelt år med den hjemvendte søn, der var desperat efter at skabe sit navn i udlandet. Destinationen for Martinez blev de britiske øer, hvor spanieren tilbragte resten af sin aktive spillerkarriere.

Swansea og Wigan – Det perfekte springbræt
I 2007 valgte Martinez at lægge støvlerne på hylden for at gå manager-vejen. Samme år gav det pote, da Swansea City valgte at ansætte spanieren på en permanent kontrakt. Højdepunktet på Liberty Stadium kom i 2008. I sin kun anden sæson som professionel manager var Martinez hjernen bag et velspillende Swansea-mandskab, der vandt League One og opnåede direkte oprykning til The Championship. Martinez blev efterfølgende gjort til folkehelt i Wales, da Swansea efter 24 års ventetid igen befandt sig i Englands næstbedste række.

Som resultat af succesen i Swansea blev Martinez hurtigt en efterspurgt herre hos andre klubber. Både Celtic og Wigan Athletic søgte om tilladelse til at forhandle med den spanske manager. I sommeren 2009 lykkedes det sidstnævnte at skrive konktrakt med Martinez, og de to parter skulle komme til at udvikle et fantastisk samarbejde over de næste fire år. På trods Premier Leagues måske mindste spillerbudget, så formåede Martinez at holde ”The Latics” i Premier League til og med 2013. Mindet om Martinez' sidste sæson i Wigan vil dog aldrig blive forbundet med nedrykningen, men om klubbens FA Cup-triumf, da man sensationelt besejrede Manchester City med 2-0 i finalen på Wembley.

Imponerende debut-sæson med Everton
I maj 2013 annoncerede David Moyes, at han ville forlade ”The Toffees” til fordel for, hvad der på papiret lignede et drømmejob som arvtager for Sir Alex Ferguson i Manchester United. Everton var på ingen måde lykkelige ved tanken om at miste skotten, der havde løftet klubben til nye højder i Premier League. Nu skulle Everton prøve noget, man ikke havde gjort de sidste elleve år – nemlig at finde en ny manager. Trods den specielle situation, så formåede den administrerende direktør Bill Kenwright relativt hurtigt at få snævret sin ønskeliste ned til en enkelt person. Valget var faldet på Roberto Martinez. Kenwright var positivt overrasket over spanierens taktiske formåen og det store manager-talent, der bare ventede på at udfolde sig. Som resultat blev Martinez i løbet af samme sommer hentet til Goodison Park på en fire-årig kontrakt.

Inden sæson-start var der mange skeptikere som havde svært ved at forstå, hvorfor Everton havde valgt at hente en manager, der sæsonen forinden havde oplevet en nedrykning med Wigan Athletic. Martinez var dog ikke synderlig interesseret i kritikken. I stedet tog han Premier League med storm i en på mange måder utrolig kampagne, hvor ”The Toffees” fremstod som genoplivet under spanierens ledelse, og man forstår hvorfor. Everton sluttede på en meget respektabel femteplads, og selvom man i sidste ende måtte opgive kampen om den Champions League-givende fjerdeplads til Arsenal, så kunne klubben fra Merseyside stadig bryste sig af, at have erobret mange fodboldhjerter med sin fritflydende og iderige tilgang til spillet på grønsværen.

Sammenligningen med Moyes
Trods en fantastisk start i Everton, så er det ikke altid denne som har været i mediernes søgelys. I stedet har Martinez efterhåndet affundet sig med den engelske presse, der gennem det sidste års tid har gjort utallige forsøg på at sammenligne spanierens første sæson i Everton med David Moyes' ditto i Manchester United. Den tidligere Everton-manager havde som bekendt et mindre vellykket ophold på Old Trafford og blev da også fyret efter blot ti måneder som manager i United. Fiaskoen i United gør, at man i dagens England er gået fra at anerkende Moyes som gennemført og disciplineret til i stedet at stemple ham som svag og taktisk-begrænset. Omvendt er Martinez gået fra at blive opfattet som en naiv idealist til en manager, der alligevel befandt sig på rette spor hele vejen igennem.

Som salt i det i forvejen åbne sår skal det medtages, at det i den forgangne sæson lykkedes Martinez at tildele Moyes to nederlag i Premier League. Første kamp gav Everton deres første sejr på Old Trafford i 21 år, mens den næste fik United til at udskrive en fyrreseddel til Moyes.

En blandet start på den nye kampagne
Roberto Martinez har taget hul på sit andet år som manager på Goodison Park, og efter en debut-sæson, der strøg om sig med succes, så har spanieren fundet det svært at ride videre på den positive bølge. Starten på den nye Premier League-kampagne har således været en blandet fornøjelse for et Everton-mandskab, der i øjeblikket ligger placeret på en beskeden niendeplads med 13 point fra de første ni spillede kampe.

Efter en langsom start, er det dog endelig som om, at de blå fra Merseyside er på vej til at have genfundet rytmen. To sikre sejre i de sidste to kampe over henholdsvis Aston Villa og Burnley vidner om, at Roberto Martinez endnu befinder sig i den taktiske særklasse. Seneste eksempel på dette, så man, da den spanske manager i sidste weekend chokerede flere eksperter ved at bruge Samuel Eto'o på den offensive midtbane. Efter kampen på Turf Moor og to scoringer fra netop Eto'o forblev kritikerne dog stumme.
.
Martinez og co. kan i eftermiddag hente sin tredje sejr på stribe, hvis man formår at hente alle tre point i en svær kamp imod spanierens gamle arbejdsgiver fra Swansea City.

Fremtiden – Martinez vil satse på ungdommen
Fodbold drejer sig for mange af dagens europæiske storklubber om at vinde trofæer, hvilket blandt andet er en væsentlig årsag til de massive transfersummer der hvert år bliver brugt på etablerede stjernespillere. I sommers var billedet det samme og bedste eksempel på dette er Uniteds køb af Angel Di Maria, der kostede svimlende 559 millioner kr.

De store investeringer ser måske godt ud på papiret, men Martinez giver ikke meget for denne form for taktik. I stedet holder den spanske manager fokus på udviklingen af ungdommens talenter, da det er disse som i sidste ende skal føre Everton fremad.

- Du ser de store investeringer, der foretages hos de andre klubber. At matche disse klubber, som samtidig arbejder med et helt andet finansielt budget er en udfordring i sig selv. Jeg bliver dog mere spændt ved at have en klar retning og en langsigtet plan. Vores våben er at give muligheder til de unge spillere og deraf udvikle en spillestil, som gør det muligt for os at konkurrere med alle og enhver.