Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Ibrahim Afellay – succes fra start

Barcelona-tiden blev ødelagt af skader, men nu rører den hollandske landsholdsspiller på sig i Champions League.
Første runde af Champions Leagues gruppespil anno 2014/15 gav en solid overraskelse, da Olympiakos slog Atlético Madrid med 3-2. Af de tre græske mål var Ibrahim Afellay med i de to – ved det tredje var han udskiftet. Først var hollænderen med i et hurtigt taget hjørnespark og senere scorede Afellay kampens andet mål - efter bolden var trillet igennem benene på Kostas Mitroglou, så den lille hollænderen var ikke sen til at vise sit værd for den nye klub – Olympiakos.

Tiltrængt succes til Afellay - som den sidste tid har manglet spilletid pga. mange skader og formnedgang. Alt dette er sket efter den tidligere hollandske landstræner Bert van Marwijk har sagt, at Afellay var Hollands største talent, men hvem er denne kantspiller?


Et røverkøb i talentfabrikken Eindhoven
Afellay har marokkanske rødder, og var forholdsvis ukendt, da han i januar-transfervinduet 2011 skiftede til Barcelona. Indkast.dk kaldte han dengang – trods det ukendte - for det bedste indkøb i den netop afsluttede indkøbsperiode, og valget var soleklart.

For den catalonske storklub betalte kun 20 millioner kroner for den hollandske landsholdsspiller, hvilket skyldtes, at hans kontrakt med PSV ville udløbe seks måneder senere. Så Barcelona gjorde et røverkøb i talentfabrikken Eindhoven.

Tidligere har PSV produceret spillere som Romario, Ronaldo, Ruud van Nistelrooy, Philip Cocu, Mark van Bommel, Klaas-Jan Hunteelaar og Arjen Robben. Alle disse spillere er senere blevet solgt videre og har spillet for enten Barcelona, Real Madrid eller begge. Så det var måske ikke så overraskende, at PSV-anføreren Afellay skulle ende hos Barcelona.

Inden skiftet til Barcelona havde Afellay været stærkt medvirkende til, at PSV havde vundet fire mesterskaber på stribe fra 2005 til 2008. Midtbanespilleren kom til Eindhoven i 2004, og kun tre år senere blev han kåret til ”Årets unge spiller i Holland”. I 2007 fik han debut på det hollandske landshold, der i forvejen havde så stærke offensive midtbanespillere som Arjen Robben, Dirk Kuyt, Wesley Sneijder, Ryan Babel og Rafael van der Vaart.

Sæsonen 2008/09 betegnes som den bedste for Afellay, da midtbanespilleren lavede 13 mål i blot 27 kampe, hvilket banede vejen til Barcelona. Her blev tiden dog noget ødelagt af alt for mange skader. I sæsonen 2010/11 var han med i 16 La Liga-kampe, men den efterfølgende sæson blev ødelagt af en knæskade i opstarten.


Mødte op i hijab – på Camp Nou
På landsholdet valgte Afellay rigtigt, da han afviste det marokkanske landshold, og i stedet ventede på, at han skulle få chancen på det hollandske landshold. Afellays forældre stammer nemlig fra kystbjergene Rif i Marokko. Hans far forlod hjemlandet i 1960'erne for at drage til Barcelona – for at blive bokser. Senere immigrerede familien til Holland, men Afellay har ikke glemt sine rødder i Nordafrika.

Da han vandt den føromtalte pris i 2007 var en del af præmien en fodboldbane, som Afellay valgte at sende til Al-Hoceima. Det var byen, som forældrene havde forladt 40 år tidligere. Derudover kunne man også se Afellay bære rundt på et berbisk flag i forbindelse med CL-triumfen i 2011. Episoder som disse har gjort, at Afellay er blevet en helt i Nordafrika, men også blandt de 180.000 marokkanere, der er bosat i Barcelona, hvor hans far, som nævnt, flyttede til.

Faren var desværre død, da Afellay skulle præsenteres på Camp Nou, men hans mor mødte op - i hendes hijab, hvilket de fremmødte medier ikke var sene til at opdage, og billeder af den første marokkaner – og dermed også berber - i Barcelona gik verden rundt, men alt for mange skader ødelagde tiden i Barcelona, og nu har han krydset Middelhavet, hvor successen i Olympiakos kom prompte… - imod Atlético Madrid.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER