ALT om VM

Fodbold nyheder

Ibrahim Afellay – succes fra start

Af Torsten Brix

Barcelona-tiden blev ødelagt af skader, men nu rører den hollandske landsholdsspiller på sig i Champions League.
Article image
Ritzau-Scanpix
Første runde af Champions Leagues gruppespil anno 2014/15 gav en solid overraskelse, da Olympiakos slog Atlético Madrid med 3-2. Af de tre græske mål var Ibrahim Afellay med i de to – ved det tredje var han udskiftet. Først var hollænderen med i et hurtigt taget hjørnespark og senere scorede Afellay kampens andet mål - efter bolden var trillet igennem benene på Kostas Mitroglou, så den lille hollænderen var ikke sen til at vise sit værd for den nye klub – Olympiakos.


Tiltrængt succes til Afellay - som den sidste tid har manglet spilletid pga. mange skader og formnedgang. Alt dette er sket efter den tidligere hollandske landstræner Bert van Marwijk har sagt, at Afellay var Hollands største talent, men hvem er denne kantspiller?


Et røverkøb i talentfabrikken Eindhoven
Afellay har marokkanske rødder, og var forholdsvis ukendt, da han i januar-transfervinduet 2011 skiftede til Barcelona. Indkast.dk kaldte han dengang – trods det ukendte - for det bedste indkøb i den netop afsluttede indkøbsperiode, og valget var soleklart.

For den catalonske storklub betalte kun 20 millioner kroner for den hollandske landsholdsspiller, hvilket skyldtes, at hans kontrakt med PSV ville udløbe seks måneder senere. Så Barcelona gjorde et røverkøb i talentfabrikken Eindhoven.

Tidligere har PSV produceret spillere som Romario, Ronaldo, Ruud van Nistelrooy, Philip Cocu, Mark van Bommel, Klaas-Jan Hunteelaar og Arjen Robben. Alle disse spillere er senere blevet solgt videre og har spillet for enten Barcelona, Real Madrid eller begge. Så det var måske ikke så overraskende, at PSV-anføreren Afellay skulle ende hos Barcelona.


Inden skiftet til Barcelona havde Afellay været stærkt medvirkende til, at PSV havde vundet fire mesterskaber på stribe fra 2005 til 2008. Midtbanespilleren kom til Eindhoven i 2004, og kun tre år senere blev han kåret til ”Årets unge spiller i Holland”. I 2007 fik han debut på det hollandske landshold, der i forvejen havde så stærke offensive midtbanespillere som Arjen Robben, Dirk Kuyt, Wesley Sneijder, Ryan Babel og Rafael van der Vaart.

Sæsonen 2008/09 betegnes som den bedste for Afellay, da midtbanespilleren lavede 13 mål i blot 27 kampe, hvilket banede vejen til Barcelona. Her blev tiden dog noget ødelagt af alt for mange skader. I sæsonen 2010/11 var han med i 16 La Liga-kampe, men den efterfølgende sæson blev ødelagt af en knæskade i opstarten.


Mødte op i hijab – på Camp Nou
På landsholdet valgte Afellay rigtigt, da han afviste det marokkanske landshold, og i stedet ventede på, at han skulle få chancen på det hollandske landshold. Afellays forældre stammer nemlig fra kystbjergene Rif i Marokko. Hans far forlod hjemlandet i 1960'erne for at drage til Barcelona – for at blive bokser. Senere immigrerede familien til Holland, men Afellay har ikke glemt sine rødder i Nordafrika.

Da han vandt den føromtalte pris i 2007 var en del af præmien en fodboldbane, som Afellay valgte at sende til Al-Hoceima. Det var byen, som forældrene havde forladt 40 år tidligere. Derudover kunne man også se Afellay bære rundt på et berbisk flag i forbindelse med CL-triumfen i 2011. Episoder som disse har gjort, at Afellay er blevet en helt i Nordafrika, men også blandt de 180.000 marokkanere, der er bosat i Barcelona, hvor hans far, som nævnt, flyttede til.

Faren var desværre død, da Afellay skulle præsenteres på Camp Nou, men hans mor mødte op - i hendes hijab, hvilket de fremmødte medier ikke var sene til at opdage, og billeder af den første marokkaner – og dermed også berber - i Barcelona gik verden rundt, men alt for mange skader ødelagde tiden i Barcelona, og nu har han krydset Middelhavet, hvor successen i Olympiakos kom prompte… - imod Atlético Madrid.


VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik