ALT om VM

Fodbold nyheder

Nemanja Vidic

Af Torsten Brix

- Vidic will "murder you"… sang United-fansene, men nu er det slut og Serie A venter for den stærke forsvarsspiller med den hektiske opvækst.
Article image
Ritzau-Scanpix
- Nemanja Vidic er en spiller, som alle ønsker. Jeg talte med ham om en hypotetisk transfer, og han sagde: 'Jeg er Manchester Uniteds kaptajn, tjener godt og har vundet næsten alt, hvad der er at vinde. Hvorfor skulle jeg skifte til italiensk fodbold, når det er på vej ned af bakke?' Dette svar fjerner enhver tvivl om, hvor hans fremtid ligger. Vidic bliver, hvor han er…


Sådan sagde Nemanja Vidic' agent Silvano Martina i 2011, efter Juventus havde vist interesse for den serbiske forsvarsspiller, men nu udtalelsen blevet meget rammende – for til det forestående sæson er forsvarsspilleren blevet ét af få store navne, der er kommet til Serie A. Den økonomiske krise i Italien gør at klubberne ikke har så meget råderum mere, men Vidic er nu heller ikke hvem som helst, selvom hans niveau er dalet på det seneste – sammen med Manchester Uniteds.

Omkring den ovenstående udtalelse var Vidic i sit livs form, og han havde netop spillet Champions League-finale og vundet Uniteds 19. engelske mesterskab. Vidic' præstation i sæsonen gjorde, at han for anden gang i karrieren blev valgt som årets spiller i Premier League af hovedsponsoren Barclay. Nærmere beskrevet er det klubledere, medier og fans, der står for kåringen. Udover udnævnelsen er der masser af succes og statistik, der bekræfter den flotte periode i Manchester United.


Verdens bedste midterforsvar
Da 2011/12-sæson blev gjort op var der ikke scoret imod Vidic og Rio Ferdinand efter hovedstød. Derudover vandt ”De røde djævle” 74 % af de kampe, som Vidic havde spillet siden ankomsten i 2006, mens de kun vandt 59 % af kampene uden den stærke forsvarsspiller. Vidic endte med at scorer 15 Premier League-mål, hvilket er det næsthøjeste antal af mål for en forsvarsspiller siden 2006.

Makkerskabet med Rio Ferdinand var en helt unik forsvarskonstellation, som har været et af – hvis ikke det bedste – centrale forsvar i verden. Hvor højt niveau de har spillet på, kan også aflæse af de gange, hvor begge ikke har deltaget, men derudover blev Vidic også gjort til anfører foran klublegender som Ferdinand, Ryan Giggs og Gary Neville. Den daværende Manchester United-manager Sir Alex Ferguson begrudende hans valg på følgende måde til MUTV:


- Nemanja Vidic er en fast mand i startelleveren. Han har været kampdygtig hele sæsonen. Det er ikke en spiller, man bare piller af holdet, medmindre han har brug for hvile.


Fra ukendt til anfører på Old Trafford
Så en kæmpe omvæltning for Vidic der ankom – forholdsvis ukendt - til Manchester fra Spartak Moskva i januar 2006. Men det er faktisk ikke uvant for forsvarsspilleren at føre an. Vidic var anfører i Røde Stjerne Beograd, og er det også på det stærke serbiske landshold.

I Beograd lavede Vidic vanvittige 12 mål i 67 kampe og vandt ”The Double” med klubben, inden han drog til Moskva, og to år senere blev han solgt for 70 millioner kroner til Manchester United.

På landsholdet har Vidic pga. borgerkrigen i ex. Jugoslavien repræsenteret flere nationer. Som ungdomsspiller spillede han for Jugoslavien, og herefter blev det Serbien & Montenegro – hvilket blev til Serbien, men Vidic' karriere vil blive husket for tiden i Manchester United. I United blev det til 211 kampe, hvor Vidic gav sig i alle nærkampe og fansene sang:

- Vidic will "murder you".

Om lyrikken i denne tekst har Vidic sagt:

- Jeg ønsker at vinde og gøre mit bedste… uanset hvad. Jeg takker fansene for deres support, men jeg er altså ikke en morder.

Vidic har fortalt, at han har haft en god barndom, men man må ikke glemme, at han er opvokset i et meget krigshærget område, hvor der herskede stor kriminalitet, men Vidic og nabo-drengene fandt en plæne at spille fodbold på, når de ikke trænede i ”Red Star” Beograd. Via en plads som højreback endte Vidic i det centrale forsvar for ”De røde Djævle”… Nu venter Serie A, Inter, Europa League og meget mere for den 32-årige forsvarsspiller, der gik fra at være ukendt til at blive anfører på Old Trafford.


VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik