Torsten Brix

Nemanja Vidic

- Vidic will "murder you"… sang United-fansene, men nu er det slut og Serie A venter for den stærke forsvarsspiller med den hektiske opvækst.
- Nemanja Vidic er en spiller, som alle ønsker. Jeg talte med ham om en hypotetisk transfer, og han sagde: 'Jeg er Manchester Uniteds kaptajn, tjener godt og har vundet næsten alt, hvad der er at vinde. Hvorfor skulle jeg skifte til italiensk fodbold, når det er på vej ned af bakke?' Dette svar fjerner enhver tvivl om, hvor hans fremtid ligger. Vidic bliver, hvor han er…

Sådan sagde Nemanja Vidic' agent Silvano Martina i 2011, efter Juventus havde vist interesse for den serbiske forsvarsspiller, men nu udtalelsen blevet meget rammende – for til det forestående sæson er forsvarsspilleren blevet ét af få store navne, der er kommet til Serie A. Den økonomiske krise i Italien gør at klubberne ikke har så meget råderum mere, men Vidic er nu heller ikke hvem som helst, selvom hans niveau er dalet på det seneste – sammen med Manchester Uniteds.

Omkring den ovenstående udtalelse var Vidic i sit livs form, og han havde netop spillet Champions League-finale og vundet Uniteds 19. engelske mesterskab. Vidic' præstation i sæsonen gjorde, at han for anden gang i karrieren blev valgt som årets spiller i Premier League af hovedsponsoren Barclay. Nærmere beskrevet er det klubledere, medier og fans, der står for kåringen. Udover udnævnelsen er der masser af succes og statistik, der bekræfter den flotte periode i Manchester United.


Verdens bedste midterforsvar
Da 2011/12-sæson blev gjort op var der ikke scoret imod Vidic og Rio Ferdinand efter hovedstød. Derudover vandt ”De røde djævle” 74 % af de kampe, som Vidic havde spillet siden ankomsten i 2006, mens de kun vandt 59 % af kampene uden den stærke forsvarsspiller. Vidic endte med at scorer 15 Premier League-mål, hvilket er det næsthøjeste antal af mål for en forsvarsspiller siden 2006.

Makkerskabet med Rio Ferdinand var en helt unik forsvarskonstellation, som har været et af – hvis ikke det bedste – centrale forsvar i verden. Hvor højt niveau de har spillet på, kan også aflæse af de gange, hvor begge ikke har deltaget, men derudover blev Vidic også gjort til anfører foran klublegender som Ferdinand, Ryan Giggs og Gary Neville. Den daværende Manchester United-manager Sir Alex Ferguson begrudende hans valg på følgende måde til MUTV:

- Nemanja Vidic er en fast mand i startelleveren. Han har været kampdygtig hele sæsonen. Det er ikke en spiller, man bare piller af holdet, medmindre han har brug for hvile.


Fra ukendt til anfører på Old Trafford
Så en kæmpe omvæltning for Vidic der ankom – forholdsvis ukendt - til Manchester fra Spartak Moskva i januar 2006. Men det er faktisk ikke uvant for forsvarsspilleren at føre an. Vidic var anfører i Røde Stjerne Beograd, og er det også på det stærke serbiske landshold.

I Beograd lavede Vidic vanvittige 12 mål i 67 kampe og vandt ”The Double” med klubben, inden han drog til Moskva, og to år senere blev han solgt for 70 millioner kroner til Manchester United.

På landsholdet har Vidic pga. borgerkrigen i ex. Jugoslavien repræsenteret flere nationer. Som ungdomsspiller spillede han for Jugoslavien, og herefter blev det Serbien & Montenegro – hvilket blev til Serbien, men Vidic' karriere vil blive husket for tiden i Manchester United. I United blev det til 211 kampe, hvor Vidic gav sig i alle nærkampe og fansene sang:

- Vidic will "murder you".

Om lyrikken i denne tekst har Vidic sagt:

- Jeg ønsker at vinde og gøre mit bedste… uanset hvad. Jeg takker fansene for deres support, men jeg er altså ikke en morder.

Vidic har fortalt, at han har haft en god barndom, men man må ikke glemme, at han er opvokset i et meget krigshærget område, hvor der herskede stor kriminalitet, men Vidic og nabo-drengene fandt en plæne at spille fodbold på, når de ikke trænede i ”Red Star” Beograd. Via en plads som højreback endte Vidic i det centrale forsvar for ”De røde Djævle”… Nu venter Serie A, Inter, Europa League og meget mere for den 32-årige forsvarsspiller, der gik fra at være ukendt til at blive anfører på Old Trafford.