ALT om VM

Fodbold nyheder

Sofiane Feghouli - også den nye Zidane

Af Jonas Knudsen

Sofiane Feghouli har netop afsluttet endnu en - personligt - god sæson for Valencia, og nu skal han skabe overraskelser med Algeriet.
Article image
Ritzau-Scanpix
Sofiane Feghouli er én af de få profiler på det algeriske landshold, der i løbet af sommeren skal forsøge at snige sig videre foran hold som Belgien, Rusland og Sydkorea ved sommerens VM-slutrunde. Derfor er forventningerne også tårnhøje til den offensive Valencia-spiller i det fodboldgale ørkenland. Men de skal, til en start, nok bare stille sig tilfredse med, at de overhovedet kan gøre brug af Feghouli.


Ville spille for Frankrig
Som så mange andre franske spillere med algerisk baggrund, blev Sofiane Feghouli i en tidlig alder sammenlignet med Zinedine Zidane. Det skyldtes først og fremmest hans elegante omgang med bolden, men naturligvis er sammenligningen med Zidane også oplagt på grund af de fælles rødder Algeriet, ligesom en spiller som Samir Nasri, der ligeledes har måtte lade sig påklistre prædikatet 'den nye Zidane'.

På et vist punkt har Feghouli dog i allerhøjeste grad formået at adskille sig fra legenden. Han har nemlig valgt at tørne ud for Algeriet. I sine unge år forsvor han ellers, at det var på det franske landshold, at han ville slå sine folder i fremtiden.

Det var da også for Frankrig, at han i en ung alder fik sin debut på U18-landsholdet - og her bar han trøje nummer 10, der kun underbyggede de førnævnte sammenligninger med Zidane. Om det var derfor han på U21-holdet valgte at skifte til nummer otte kan man kun gisne om, men det gjorde han i hvert fald.

Men selvom han var en lovende spiller, der blandt andet var med til at rykke Grenoble op i sin første hele sæson, blev det kun til fem landskampe i Frankrig inden han senere valgte at tørne ud for Algeriet.

Et tilbud han ikke kunne modstå
Og det var faktisk først mens han spillede i Valencia - eller rettere sagt Almería, da han i denne periode var udlejet - at han valgte at dedikere sin internationale karriere til det nordafrikanske land. Lige fra han skiftede til det spanske havde den algeriske fodboldpræsident forsøgt at overtale Feghouli, der dog umiddelbart holdt stædigt fast.


Men da Algeriet i 2011 var på træningslejr i Spanien modtog Feghouli alligevel en invitation til at træne med det algeriske landshold - helt uden forpligtigelser naturligvis. Den gestus rørte angiveligt Feghoulo så meget, at han besluttede sig for at lægge drømmen om at gå i Zidanes fodspor på det franske landshold på is.

Siden da har han været en stor profil på det algeriske landshold, og hans målgennemsnit er højere for landsholdet, end det har været i hans klubkarriere. Det vidner om en spiller, der tager ansvar på et hold, hvor han da også er forpligtiget til det, som én af de få der gør sig i en europæisk topklub.

En ægte ti'er - bare på højrekanten
Når det før blev nævnt, at hans målgennemsnit for det algeriske landshold er højere end for klubholdet, skal det ikke forveksles med et højt målgennemsnit i alt. For landsholdet er det blevet til fem mål i 19 kampe, mens han for Valencia har scoret 15 gange i 101 ligakampe. For Grenoble nåede han ikke engang at få hul på bylden i Ligue 1.

Til gengæld er Feghouli en spillertype, der altid skaber fare og chancer til sine medspillere. Således kan man godt betegne ham som en ægte ti'er. Med det forbehold, at han som regel foretrækker at ligge med udgangspunkt i højreside, hvorfra han kan søge sine udfordringer.

Og det er han dygtig til. Når han modtager bolden på Mestalla i Valencia, hvor han har optrådt siden 2011, med et enkelt afbræk i form af et udlån til Almería, kan man altid mærke forventingen på tribunerne; nu kommer der til at ske noget.

Og det gør da også. Når han konfronterer sin direkte modspiller, ved denne aldrig om han går til højre eller til venstre, om han bruger sin fremadstormende back til at kombinere sig igennem eller om han søger det tidlige indlæg, som han kan slå med en uhyggelig præcision.

Og det er disse evner, der gør, at Belgien, Rusland og Sydkorea formentlig vil være en tand ekstra opmærksomme på algeriernes højreside, hvor Feghouli huserer. Hvis han da gør det, og ikke bliver lagt ind på midten for at kreere og være målfarlig. For med den algeriske landsholdstrøje over hovedet er Feghouli nemlig trådt ud af Zidanes skygge. Derfor bærer han nu igen trøje nummer 10 i internationalt regi.

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik