Jonas Knudsen

Campbell - Fremtidens mand i Arsenal

Joel Campbell er manden England, Uruguay og Italien skal holde øje med i VM's gruppe D, for han har om nogen kvaliteterne til at afgøre kampe.
Costa Rica er langt fra det mest profilbesatte hold ved årets VM-slutrunde i Brasilien. Det er vist ingen underdrivelse, og hvis man så ser på deres yderst uheldige lodtrækning, er der umiddelbart ikke særligt lyse udsigter for det mellemamerikanske land. Helt profilløse er de dog ikke. Sammen med Levantes målmand Keylor Navas, kommer kantspilleren Joel Campbell nemlig til at stå med en stor del Costa Ricas VM-skæbne i sine hænder.

U20-topscorer vækkede Arsenals købelyst
Som en ukendt 18-årig offensivspiller fra den costaricanske klub Sarprissa, gav Joel Campbell for første gang en indikation af, at der måske var noget interessant på vej fra Costa Rica i 2011. Her var han en del af det U20-hold, der nåede finalen i det nordamerikanske U20-mesterskab. Den kamp tabte de til Mexico, men Campbell blev med sine seks scoringer turneringens topscorer. Selvom alle hans mål faldt mod de mindre prestigefyldte modstandere Canada, Guadeloupe og Cuba, var det noget der satte de europæiske klubber i alarmberedskab. Således ville flere engelske klubber have fingrene i den unge kantspiller, blandt andet Manchester United blev meldt interesserede i at hente Campbell.

Det endte dog med, at det var Arsenal, der fik fingrene i Campbell, som på dette tidspunkt kun havde otte seniorkampe i den costaricanske liga i benene. Men selvom han nu har været på kontrakt i London-klubben i tre sæsoner, har han endnu ikke haft mulighed for at imponere hjemmepublikum på Emirates. Da han kom til fra Costa Rica ville de engelske myndigheder nemlig ikke tildele ham den nødvendige arbejdstilladelse. Det betød naturligvis, at man måtte søge en anden løsning, så derfor har Joel Campbell siden 2011 været på en mindre rundtur i Europa.

Lille gennembrud i Betis
Det bragte først den på det tidspunkt fuldstændig uprøvede Joel Campbell til franske Lorient i Ligue 1. Det blev en pæn succes, særligt taget hans unge alder i betragtning. 27 kampe gav et afkast på fire scoringer og tre oplæg, hvilket må siges at være pæne tal for en kantspiller. Derfor var han da også klar til at tage et skridt opad i sit næste lejeeventyr.

Det blev i spanske Real Betis. Her var Campbell heldig at ramme ind i en af de mindre kaotiske sæsoner i den normalt ustabile (hvilket de beviste endnu engang, med deres ydmygende ringe præstation i ligaen denne sæson) Sevilla-klub. Således blev han en fast bestanddel af et succesrigt mandskab, der med en imponerende syvendeplads sikrede sig kvalifikation til Europa League.

I løbet af denne sæson scorede Campbell to mål og kreerede tre for sine medspillere. Ikke særligt imponerende statistikker. Men i Betis var de meget imponerede over hans evner - særligt hans træner Pepe Mel, der sidenhen meldte sin interesse for at hente ham til West Bromwich, hvilket dog ikke bliver til noget, da Mel forlod den engelske klub efter sæsonens afslutning. Men faktisk var hans præstationer i Betis så overbevisende, at mange i Spanien troede, at han skulle tilbage til Arsenal for at være være en del af Arsène Wengers mandskab i den netop afsluttede sæson.

Fremtiden er i Arsenal
De rygter tog naturligvis kun til, efter hans arbejdstilladelse kom på plads i sommeren 2013. Men på trods af det var Wenger ikke klar til at indlemme ham i truppen, hvilket måske var en god idé. For i stedet for at kæmpe for spilletid i Arsenal, har han i løbet af de netop overståede sæson været en fremragende spiller for Olympiacos. I sine 43 optrædener for grækerne har han nettet 11 gange og lagt op til mål 12 gange. Her kulminerede hans sæson naturligvis med scoringen i Champions Leagues 1/8-delsfinale mod Manchester United.

Ti minutter inde i anden halvleg, ved stillingen 1-0 til Olympiacos, modtog han bolden på midten af banen, hvor han med en fræk tunnel satte Michael Carrick af. Derefter skruede han bolden uden om Rio Ferdinand og ind i netmaskerne bag De Gea. Selvom målet i sidste ende ikke var nok til videre avancement, var det noget, der fik folk til at spærre øjnene op - også Arsène Wenger, der her udtaler sig om Campbell et par dage efter kampen mod Manchester United.

- Han var god, overbevisende når han kom fremad. Det ser ud til, at han har vænnet sig mere til den europæiske fysik. Vi vidste altid, at han havde talent til at skabe noget særligt, men han stolede lidt for meget på sit talent. Han har lært hårdheden af den fysiske del af de europæiske ligaer. Hvorfor ikke have en fremtid her? Vi hentede ham for at bringe ham hertil, så hvorfor ikke, lød det fra Wenger.

Og man må generelt sige, at netop de tre udlejninger viste, at han er en moden spiller, som er villig til at arbejde for sin succes som fodboldspiller. I løbet af sine tre år i Europa er den 21-årige costaricaner nemlig kun blevet bedre og bedre, og nu føler han da også selv, at han er klar til at tage næste skridt, som er at blive en del af Arsenals trup.

- Der er mange gode spillere i Costa Rica. Mange af dem tænker, ligesom mig, kun på at være fodboldspillere, så det var utrolig spændende da nogle af de mest vigtige klubber i verden viste interesse for mig. Så snart Arsenal kom, var jeg ikke i tvivl om, at jeg skulle tage dertil, og jeg ved, at jeg er klar til at spille for Arsenal næste sæson. Jeg ved, at jeg har evnerne til at spille der. Jeg venter bare på muligheden. Med hårdt arbejde kan jeg nå dertil, udtalte Campbell til Sky Sports i februar.

Costa Ricas offensive håb, på godt og ondt
Når Arsène Wenger taler om et tydeligt talent, er det ikke svært at se hvad han mener, når først man ser Campbell i aktion. Fra sin position enten i venstre eller højre side af angrebet eller den offensive midtbane, kan han virkelig drive gæk med modstanderen. Han er en spiller med fart i støvlerne, og så kan han sætte en forsvarsspiller af på egen hånd.

Derudover har han kun vist fremgang med hensyn til målfarligheden, hvorfor man uden at tøve kan betragte ham som en ægte moderne kantspiller, der ville passe fint ind i Arsenals system. Særligt fordi han besidder den samme evne til både at gøre sig selv og sine medspillere farlige, som man ser ved mange af de succesfulde 'kantspillere' for tiden. Alt er dog ikke fryd og gammen for Campbell, der også har vist en mindre pæn side af sig selv.

Det skete da Costa Rica og USA sidste år mødtes i den nordamerikanske VM-kvalifikation. Her kom den amerikanske forsvarer Matt Besler helt uforvarent til at træde på snudespidsen af Campbells støvler, hvorefter Arsenal-spilleren faldt dramatisk til jorden, og vred sig i smerte. Det kostede Besler et gult kort og en karantæne i kampen mod Mexico, da man i Nordamerika kun kan få annulleret sin karantæne, hvis kortet er uddelt til en forkert spiller af dommeren. Noget tid efter besluttede FIFA at give Campbell en reprimande for at forbryde sig mod spillets principper om fair play og sportslig optræden.

Den reprimande betyder dog nok ikke det store for Campbell når han træder ind på de brasilianske fodboldarenaer med Costa Rica til sommer. Her er han nemlig det helt store offensive es for mellemamerikanerne. Han kommer formentlig til at danne offensiv midtbanetrio med Cristian Bolaños og Bryan Ruiz, men hvis man ser på disses form, er det uden tvivl Campbell, der skal skabe miraklerne for Costa Rica.

For mirakler skal der til, i en gruppe der udover Costa Rica er fyldt med store fodboldnationer som Uruguay, England og Italien. Ethvert point Costa Rica måtte skrabe sammen bliver en overraskelse, og hvis ikke det skal være på en mirakelpræstation af Keylor Navas i buret, er det Campbell, de store nationer skal holde øje med.

Se nogle højdepunkter fra Campbells flotte sæson i Olympiacos her: