Kasper Duelund Jensen

Nick Powell - Lærlingen på Old Trafford

Hvem er Nick Powell? Hvor god er han egentlig, og hvordan ser fremtiden ud for den talentfulde playmaker? Indkast.dk tegner et portræt af den 19-årige, der af United er udset som klubbens afløser for Paul Scholes.
I forrige sæson var Nick Powell bare en ganske almindelig engelsk knægt fra Crewe, der til dagligt repræsenterede byens lokale helte fra Crewe Alexandra. Den dengang kun 17-årige midtbane-spiller havde ingen ide om, at han et år frem ville få sin debut på det legendariske Old Trafford iført Manchester Uniteds røde trøje.

En talentfuld ungdom
Selvom Powell var intet anende om sin fremtid, lyste talentet for fodbolden allerede ud af ham som syv-årig. I 2001 spillede lille Powell nemlig lidt anderledes end sine holdkammerater. Således kunne han fra sin position på den centrale midtbane så let som ingenting drible sig forbi diverse modstandere, ligge de afgørende stikninger og score et hav af mål. Med andre ord havde den begavede playmaker i en tidlig alder et godt øje til det spektakulære. Interessen for Powell var på trods af den unge alder da også stor, og flere klubber så straks drengens enorme talent, men det blev alligevel Crewe Alexandra fra hjembyen, der i sidste ende erobrede unge Powell for derefter at placere ham på klubbens ungdoms-akademi.

Et spil med nerver og følelser
Selvom Powells fysiske håndtering af fodbold-spillet aldrig har fejlet noget, betyder det dog ikke, at playmakeren har haft let ved at videreudvikle sit talent, tværtimod. Dette fik Crewe Alexandra da også straks at mærke. Ganske vidst var den engelske klub klar over, at de havde skrevet under med et sandt naturtalent, men intetanende var de dog om Powells mentale problemer. Powell var allerede som ung, en spiller der som resultat af sit talent nærmest stillede høje og nogen gange endda umenneskelige krav til sig selv og sine præstationer. Hvis spillet derfor ikke helt kørte på banen, og han som resultat heraf blev skiftet ud i løbet af kampene, så man tit og ofte en nærmest sønderknust dreng, der mest af alt sad inde med tydeligt store frustrationer på bænken. Faktisk var playmakerens følelser på enkelte tidspunkter så enorme, at han efterhånden isolerede sig selv mere og mere på akademiet af ren og skær hensyn til sine holdkammerater.

På trods af en noget speciel personlighed har Powells tidligere manager i Crewe Alexandra, Steve Davis altid spået en lys og succesrig fremtid for den uslebne diamant.

- Han har potentialet til kunne nå helt til toppen, hvis han holder begge ben på jorden.

Der er heller ingen grund til at betvivle Davis's ord, hvis Powell vel og mærke ikke lader sig besejre af sine mentale stridigheder. Noget tyder dog på, at den unge englænder har fået ændret sin mentale adfærd til det mere positive. I 2010 tog Powell i en rekordalder af kun 16 år nemlig skridtet videre fra akademiet til Crewe Alexandras førstehold.

Kampen der ændrede karrieren
Mange i og omkring Crewe anså det som både farligt og umotiveret at trække en kun 16-årig knægt op på førsteholdet, men Powell var u-imponeret af opgaven og har sidenhen takket klubbens tillid til ham ved at lade fødderne tale. Det hele kulminerede i forrige sæson for midtbane-spilleren, der ganske enkelt var "outstanding" for Crewe Alexandra. Hele 16 scoringer og en række fremragende præstationer blev det til, da Powell nærmest gav klubben sejre på egen hånd, heriblandt i play-off-finalens 2-1 sejr på Wembley mod Cheltenham, hvor man sikrede sig en ekstatisk oprykning til League-One.

Playoff-finalen blev ikke kun en stor triumf for Crewe Alexandra. Den ændrede også karrieren på en tallerken for Powell, der fortjent blev kåret som man of the match, hvilket allerede i det 15.minut blev slået fast, da han på et uforglemmelig langskud sendte læderet og 1-0 føringen op i trekanten. Målet er sidenhen blevet talt om som et af de bedste Wembley nogensinde har lagt græs til, men faktisk kunne Powell have gået glip af det, der ellers var udset til at være hans livs vigtigste kamp. Historien melder således om, at playmaykeren aftenen før kampen mødte op til klubtræningen på Arsenals trænings-anlæg, Shenley Training Centre i London uden at have medbragt et par fodboldstøvler. Han havde nemlig lavet en aftale med en af London-klubbens ansatte om at låne et par støvler fra selve anlægget. Den ansatte fandt da også et par støvler til Powell, og ja skæbnen ville at det skulle være et par der havde tilhørt hans kommende holdkammerat Robin Van Persie. Powell måtte efter træningen dog aflevere støvlerne tilbage igen, og der stod midtbane-spilleren så uden et par fodboldstøvler at spille i før kampen. Powell blev dog reddet på målstregen, da Adidas umiddelbart før kick-off sendte et par støvler afsted til englænderen.

Efter finalen og det meget omtalte mål gik tingene pludselig stærkt for den 18-årige, der nu for alvor høstede frugterne af sit talent. Powell vandt fortjent prisen som årets spiller i League-Two, blev mere eller mindre udråbt til helt og klub-ikon i Crewe og omegn og tiltrak ikke mindst massiv beundring fra flere Premier League-klubber, heriblandt Everton og Arsenal. David Moyes og Arsène Wenger blev dog overhalet indenom af Sir Alex Ferguson og Manchester United, der var mere end hurtige til at få skrevet en fire-årig kontrakt med den unge juvel, der skiftede til det nordvestlige England i en handel til en værdi af 53 millioner kr.

Første sæson i Premier League
Den 15. september 2012 gav Sir Alex Ferguson den unge playmaker en plads på Uniteds kamphold. Modstanderen var Wigan Athletic, som man tog imod på hjemmebanen, Old Trafford. Powell startede ganske vidst kun opgøret på bænken, men desto længere kampen skred frem lå det i kortene at en indskiftning lå lige rundt om hjørnet. Ved stillingen 3-0 til United blev drømmen til virkelighed for unge Powell. Talentet fik sin officielle Premier League-debut for "De røde djævle", da han i det 71. minut kunne lade sig selv indskifte på bekostning af en træt Ryan Giggs. 76.000 tilskuere jublede over indskiftningen, og Powell var tilsyneladende indstillet på at betale dem tilbage. I kampens resterende 19 minutter spillede den 18-årige med præcise afleveringer og et godt blik for spillet således en væsentlig rolle på United-holdet, men Powell var ikke færdig her. Få minutter før slut-fløjtet fuldendte englænderen sin indsats med et sandt perlemål af et langskud uden chance for Ali AL-Habsi i Wigan-målet.

På trods af noget nær en drømmedebut for United formåede Powell ikke at vise det samme glitrende spil frem resten af sæsonen, hvilket hovedsageligt var på grund af en slem forstræknings-skade, som playmakeren lidt efter halvejs i sæsonen pådrog sig. En operation var desværre nødvendig, og derfor har man ikke set meget til Powell i United siden den 9. april i et U21-opgør mod Southampton. Det vides endnu ikke, hvornår Powell forventes tilbage for fuld styrke, men midtbane-spilleren skulle være igang med en solid genoptræning i United.

Udsigterne for fremtiden
På trods af en noget svær debutsæson for Manchester United med mange skader og deraf begrænset spilletid på førsteholdet ser fremtiden stadig lys ud for Powell. Den i dag 19-årige playmaker har stadig alderen med sig, så tiden er lang nok til at kunne spille sig op i hierarkiet på Old Trafford. Samtidig forventer United også store ting af Powell, der af mange bliver betegnet som klubbens nye Paul Scholes. Det er ganske vidst store ord at blive sammenlignet med en klub-legende, der viede 17 år af sit liv til United og i den tid blandt andet var med til at vinde hele ti Premier League-titler, tre FA Cup-trofæer og to Champions League-titler. Men talentet er der, og så længe Powell mestrer lysten til at spille fodbold og videreudvikle sig som spiller, vil kun himlen være grænsen for englænderens egenskaber.