Det læser brugerne på INDKAST lige nu

Matias Rona

Michael Owen – største øjeblikke

Indkast.dk bringer her et portræt af den lynhurtige englænder og hans største øjeblikke.
- Jeg scorede selv 72 mål for vores skole, en rekord, jeg troede var umulig at slå. Men så dukkede Michael op og scorede 73 mål, fortalte Liverpool-legenden Ian Rush tilbage i 90'erne, da Michael Owen brød igennem for Liverpool, og mange troede, at han ville slå alle Rush' målrekorder i klubben.

Michael Owen blev hentet til Liverpool som tolv-årig, men klubben havde haft øjnene rettet mod ham allerede tre år tidligere. Owen trænede med Chester City fra den tredjebedste række allerede som elleve-årig, og derfor var det ikke nogen stor overraskelse, at han blev hentet til en Premier League-klub, med det samme han fyldte tolv år.

Da Michael Owen fyldte sytten år, skrev han med det samme under på en professionel kontrakt med Merseyside-klubben. I slutningen af sæsonen 1996/1997 scorede Owen så sit første Premier League-mål. Sæsonen efter satte han en fed streg under sit navn, da han som blot atten-årig blev Liverpools topscorer foran stjernen Robbie Fowler. De næste mange sæsoner bombede Michael Owen løs for klubben, og blev topscorer i alle sæsoner, inden han blev solgt til Real Madrid i 2004.

Owen var kun i den spanske "Kongeklub" en enkelt sæson, og formåede at score i hver anden kamp i gennemsnit. Efter sæsonen hentede Premier League-klubben Newcastle Owen for næsten 150 millioner kroner. Men opholdet i Newcastle blev i lange perioder spoleret af skader, og derfor fik han kun 74 kampe i løbet af de fire sæsoner, han var der. Alligevel lykkedes det Owen at score 30 mål i sin tid i det nordengelske.

I sommeren 2009 udløb hans kontrakt med Newcastle, og han var derfor tilgængelig på fri transfer. Det valgte rivalerne til hans gamle klub, Liverpool, at benytte sig af, og i starten af juli kunne Manchester United offentligøre, at de havde sikret sig Owen. Her blev han hængende i tre år, hvor han primært fungerede som farlig indskifter og bidrog således med flere vigtige mål for klubben. Men også i United var han til tider hårdt plaget af skader, men han nåede alligevel at få 74 kampe for klubben.

I efteråret 2012 skrev Owen så under på en kontrakt med Stoke, men også her blev opholdet ødelagt af en skade, og det blev således kun til fem kampe for klubben. I marts 2013 meddelte den farlige angriber så, at det var slut med fodbolden, når sæsonen 2012/2013 var færdig. Owen sluttede dermed en meget målrig karriere, som måske kunne have været endnu mere målrig, hvis ikke det var for alle skaderne. Netop på grund af skader, og selvfølgelig fordi at han skiftede til Real Madrid, fik han aldrig slået de mange målrekorder i Liverpool, som mange ellers havde spået, da han i en tidlig alder slog igennem.

Owen, der også nød stor succes på det engelske landshold, og opnåede 89 kampe med 40 mål til følge, sluttede karrieren med 602 kampe, hvis man ser på både ligakampe, landsholdskampe og ungdomslandsholdskampe. I de kampe kvitterede han med hele 324 mål. I hele hans karriere var han plaget af skader, men alligevel har han haft mange store fodboldoplevelser, og i bladet twentyfour7football.com har han selv fortalt om sine ti største øjeblikke.

10) Scorer i Real Madrids 4-2 sejr over Barcelona i april 2005
Ifølge Michael Owen var det en stor ære at spille for datidens Real Madrid-hold, som havde stjerner som Zidane, Figo, Roberto Carlos, Beckham, Raúl og Casillas. Derudover så var det fantastisk at score i det prestigefyldte El Clasico, og Owen beskriver målet således.

- Den gang kunne jeg løbe rimelig stærkt, så det var super Beckham fik bolden. Han kendte mine styrker og jeg kendte hans. Jeg satte af og han sendte en perfekt bold af sted mod mig. Jeg sprintede væk fra forsvarene og scorede lavt i målet. Hvilken følelse at score foran 85.000 mennesker på Bernabéu mod deres rivaler, skrev Owen.

9) Scorer det afgørende mål i Manchester Uniteds 4-3 sejr over Manchester City i 2009
Michael Owen blev sat ind i de sidste minutter af kampen mellem City og United ved stillingen 3-2 til United. Men kort tid efter han kom på banen, lykkedes det for Craig Bellamy at udligne for City til 3-3. Det lignede slutresultatet, men i fjerde minuts overtid lykkedes det for Owen at udplacere Shay Given i målet og sikre en 4-3 sejr.

- Da bolden gik ind, var det det største adrenalinsus. Ikke kun fordi jeg scorede, og vi vandt, men fordi kampen udviklede sig, som den gjorde med op- og nedture.

8) Vandt årets BBC sports personlighed i 1998
Michael Owen mener, det er fantastisk at have vundet en så prestigefyldt pris, selvom det ikke er en egentlig fodboldpris. Prisen vandt Owen efter nogle fremragende præstationer ved VM 1998, og han vandt prisen foran to britiske atletikudøvere.

7) Scorer ved VM 2002 i kvartfinalen mod Brasilien.
- Jeg er ikke i tvivl. Hvis vi havde vundet den kamp, så kunne vi have vundet verdensmesterskabet det år, siger Owen om kampen.

Michael Owen bragte England foran med 1-0 i første halvleg, men Brasilien kom tilbage i kampen og fik scoret i første halvlegs overtid, hvilket blev afgørende, ifølge Owen. I anden halvleg var Brasilien også heldige, da Ronaldinho scorede på frispark og skal man tro Owen, så mener han stadig ikke, at frisparket var et skud på mål. Der blev ikke scoret yderligere i kampen, og så var England endnu en gang ude af VM.

6) Vandt UEFA Cuppen med Liverpool i 2001
Det var sæsonen, hvor Liverpool vandt tre trofæer. Liga Cuppen, FA Cuppen og så UEFA Cuppen gik alle tre til Merseyside-klubben og særligt UEFA Cuppen var yderst dramatisk. Liverpool slog nogle meget store hold ud på vejen til finalen, hvor både Barcelona og Roma måtte se sig slået af den engelske klub.

Finalen mod Alaves endte 4-4 i ordinær spilletid, efter Liverpool havde været foran med 3-1. I løbet af den forlængede spilletid fik Alaves smidt to mand ud, og kort før kampen gik i straffesparkskonkurrence lavede spanierne et selvmål, som sikrede Liverpool en 5-4 sejr og titlen.

5) Scorer for Liverpool i Liga Cup-finalen mod Manchester United i 2003
- Vi var ikke favoritter før den finale. Manchester United havde nogle fantastiske spillere dengang. Men det et er en fantastisk oplevelse at vinde en cup-finale og så endda få lov til at score i en, siger Owen om finalen i 2003.

Liverpool kom foran kort før pausen i finalen på Millennium Stadium i Cardiff. Den stilling holdte indtil de sidste fem minutter, hvor Michael Owen afgjorde finalen, da han modtog en fremragende aflevering fra Didier Hamann, og så brugte Owen sin hurtighed til at løbe fra forsvaret, inden han scorede til 2-0.

4) Kåret til årets spiller i Europa 2001
Det var året, hvor Liverpool vandt 'The Treble', og Michael Owen spillede helt fantastisk i kalenderåret 2001. Han blev den første englænder, som vandt titlen siden Kevin Keegan i 1979, hvilket også betød meget for Owen.

- Det var den type trofæ, hvor jeg tænkte, at ja det var stort, men så heller ikke mere, fordi vi havde vundet så mange trofæer i de år med Liverpool. Men når jeg kigger tilbage, er det noget af det største jeg har vundet, skriver Owen, som vandt trofæet foran spillere som Zidane, Figo, Totti osv.

3) Scorer Hattrick mod Tyskland, da England besejrer dem med 5-1 i 2001
England skulle vinde over Tyskland i München for at kvalificere sig til VM 2002, og det startede skidt, da de kom bagud med 1-0. Men herfra vendte det, og England lavede fem mål heraf et flot hattrick af Michael Owen.

- Vi havde et godt hold. Det var bare en af de kampe, hvor intet kunne gå galt. Du får måske 3-4 kampe i din karriere, hvor alt bare lykkedes, og du ikke kan se noget gå galt hverken for dig eller dine holdkammerater, skriver Owen.

- De havde nogle af verdens mest fantastiske spillere på det tidspunkt, og så slog vi dem i deres egen baghave.

2) Scorer to sene mål for Liverpool, da de slår Arsenal i FA Cup-finalen 2001
Owen beskriver dagen som den perfekte dag for en cup finale. Solen skinnede, og der var stor spænding i luften. Arsenal kom foran i anden halvleg og lignede et hold, som var sikkert på vej mod trofæet, men Owen ville det anderledes.

- Jeg var i god form op til finalen, så jeg var sikker på, at hvis jeg kunne få bare én chance, så ville jeg score, skriver Owen.

Det fik han ret i, da han otte minutter før tid kom først på en løs bold i feltet og fik bragt balance i regnskabet. Til allersidst afgjorde han så kampen på et typisk Owen-mål. En bold i dybden, hvor han brugte sin hurtighed til at løbe fra Arsenal-forsvaret, inden han udplacerede målmanden og dermed sikrede Liverpool titlen.

1) Scorer som blot atten-årig for England ved VM 1998 mod Argentina.
Michael Owen var blot atten år, da han var med England til VM i 1998. Alligevel lykkedes det ham at score i gruppespillet mod Rumænien, men englænderne endte kun på en andenplads i gruppen, og derfor ventede Argentina i ottendedelsfinalen. Det blev et brag af en kamp, som Argentina endte med at vinde i straffesparkskonkurrence efter 2-2 i ordinær spilletid. Men i løbet af kampen scorede Owen et fantastisk mål.

Ved stillingen 1-1 lagde Beckham en af sine klassiske afleveringer til Michael Owen, som modtog bolden lige over midterlinjen. Her brugte han sin hurtighed til at runde to argentinere, inden han scorede et af de bedste landskampsmål, England nogensinde har scoret.

- Det var et af de mål, som du laver en ud af en million gange, siger Owen selv om målet.

- Selvom vi senere røg ud efter straffesparkskonkurrence, så ser jeg stadig tilbage på det med gode tanker.