Lau Lehrmann

Joan Verdú - bedst af de næstbedste

Indkast vil i en serie sætte fokus på de spanske midterholds største profiler - "Los MVPs". Første spiller er Espanyols playmaker Joan Verdú.
Joan Verdú, Espanyol: Et produkt af La Masia

Det er ikke så mærkeligt, at catalanske Joan Verdú nyder stor succes i Barcelona. Den store gåde er til gengæld, at det er ude omkring Barcelonas lufthavn på Cornella-El Prat og ikke på det mere centralt beliggende Camp Nou, at Verdú er blevet en profil.

Måske er Verdú ”bare” en fattigmands udgave af Xavi, som mange har udråbt ham til at være. Eller måske skyldes det, det forkerte tidspunkt med den forkerte træner?

Den i dag 29-årige playmaker blev bare ti år gammel en del af FC Barcelonas verdensberømte talentakademi La Masia. Den catalanske storklub havde tilbudt Joan Verdú en fornem pose lommepenge af ca. 1300 kr. pr sæson. Beslutningen var ikke svær for den unge Verdú, selvom Espanyol og Inter også havde kontaktet ham, da Verdú fra sit 5 til sit 10 år havde scoret 167 mål i lidt mere end 90 kampe for den barcelonesiske lokalklub Apa Poble Sec fra Poble Sec-kvarteret.

På La Masia imponerede Joan Verdú på alle aldersniveauer. Som en vigtig del af Barça Atlètic (i dag Barça B) sammen med bl.a. Andrés Iniesta, Lionel Messi og Victor Valdes var det ventet, han ville få chancen for ”Blaugranas” bedste hold. Debuten i Primera División kom aldrig.

Frank Rijkaards ansættelse gav mange glæder til fansene, men sandheden er også at (for) mange spillere fra La Masia blev forbigået. Verdús tur gik derfor videre til Deportivo la Coruña og træner Joaquin Caparros projekt sammen med de to andre oversete talenter Rodri og Cristian Hidalgo.

Opholdet i Depor var ikke altid lige let for Joan Verdú med de klassiske dyder fra La Masia - stort overblik, godt pasningsspil og sublim boldbehandling. Verdú skulle tage over efter den pensionsmodne legende Juan Carlos Valeron. En konstant udskiftende trup gav svære betingelser, og Joan Verdú var endnu ikke moden nok til at magte den store opgave at føre det faldefærdige hold tilbage til fordums styrke.

Ændringen på trænerposten med baskeren Miguel Lotina satte gang i Verdús omblomstring til en af klubbens bedste spillere og en sikker starter. Specielt i sit sidste år i klubben, hvor han var klubbens topscorer i ligaen med syv mål på den offensive midtbane. Joan Verdú valgte efter lange overvejelser ikke at forlænge sin kontrakt med Deportivo la Coruña.

- Jeg ønsker at gøre det klart, at jeg vender tilbage til Barcelona, fordi jeg er begejstret for Espanyols ambitiøse projekt. I alle mine udtalelser har jeg insisteret på at skifte, da jeg kan lide at spille i denne klub, ikke kun for at vende tilbage til Barcelona og være tættere på familien, udtalte Joan Verdú til sin præsentation i Espanyol.

Efter tre år i Galicien tog en transferfri Verdú i 2009 imod tilbuddet om at vende hjem og spille fodbold i Catalonien. Denne gang for Espanyol, der skulle finde en afløser for et andet af FC Barcelonas udstødte stortalenter, Iván de la Peña. ”Den lille Buddha” sagde farvel til fodbolden med de nu berømte ord om, at ”at mit hovedet siger fortsæt, men min krop siger det er nok”. I Joan Verdú havde Espanyol fundet den ideelle afløser, som viste sin hjemstavnsglæde ved at fravælge større klubber som Valencia og Benfica.

Joan Verdú var kommet hjem i trygge rammer. Her ville han med en fire-årig kontrakt få en vigtig rolle i træner Mauricio Pochettinos nye projekt. Projekter har brug for et stærkt fundament. Det har Joan Verdú vist sig at være for Espanyol.

I de to seneste sæsoner har Espanyol i lange tider været med helt fremme i Primera División med Verdú som motoren med 36 kampe, fem mål og seks assists i gennemsnit. Verdú er fra sin position mellem midtbanen og angrebet selve hjertet på Espanyols hold, hvor alt liv udspringer fra.

Joan Verdú er af Mauricio Pochettino blevet kaldt hans ”forlængede arm” på holdet, og der er beviseligt forskel på Espanyol med og uden Joan Verdú. AS kom i februar i år med researchet statistik, der viste:

At Espanyol havde 53 % af spillet med Verdú på banen og 50 % uden Verdú, og at Espanyol i gennemsnit mistede 98 bolde i løbet af en kamp med Verdú og 108 uden Verdú. Joan Verdú havde i sidste sæson et gennemsnit på 83,7 vellykkede afleveringer pr. kamp. og 82,4 sæsonen før, ifølge hjemmesiden WhoScored.com, der har specialiseret sig i fodboldstatistik. Det er meget taget i betragtning af, han foretager sig ca. 66 pasninger pr. kamp.

Læg dertil at Verdú fire gange blev kåret til ”Man of the Match” fire gange i sidste sæson ikke mindst takket være sin eminente sparketeknik. Det beviste Verdú med sit fremragende mål til 2-0, da Espanyol-spillerne i deres flotteste kamp sidste sæson ydmygede Valencia med hele 4-0 på Cornella-El Prat.

I Espanyol sætter de stor pris på den gamle Barca-dreng. Så stor pris, at viceanføreren endda har fået sin egen peña (fanklub).

- Jeg håber du bliver her længe nok til at være en veteran. Du er en meget vigtig spiller for Espanyol og i La Liga. Og nogle gange blænder du os med dine mål som forleden dag.

Sådan fortalte den næstmest scorende spiller Espanyols historie, Rafa Marañón, sidste år ved et-årsdagen for ” La Penya Perica Joan Verdú - L'Eixample”. Joan Verdú gik ud og dedikerede sit store tilhørsforhold til Espanyol, da russiske Rubin Kazan og Villarreal viste stor interesse i catalaneren.

- Disse sager tager min agent sig af. Jeg ved intet om hverken Rubin eller noget bud. Mit engagement er kun til Espanyol. Jeg vil være glad for at forny min kontrakt, sagde Joan Verdú på den her tid sidste år.

Et år senere har Joan Verdú valgt at skuffe de folk, som tog så godt imod ham på trods af hans mørke fortid hos den evige rival. Den nuværende Espanyol-spiller med flest kampe vil i fremtiden højst sandsynligt ikke blive en veteran for ”Los Pericos” (da. Undulaterne). Deklarationen sidste år synes hul set i lyset af Joan Verdús beslutning denne sommer om ikke at forlænge sin kontrakt med Espanyol. Hans nuværende kontrakt udløber d. 30. juni 2013.

- For to dage siden sagde alle, at jeg allerede var væk, men jeg er ikke smuttet endnu. Mit ønske er at spille her, det ved hele verden. Vi er bare ikke kommet hverken længere eller tættere på en aftale. Espanyol var ganske enkelt nødt til at komme med et udspil, og det har ikke været positivt, udtalte Joan Verdú i weekenden om de afbrudte kontraktforhandlinger.

En række klubber står nu klar til at tage imod Joan Verdú. Fra Atlético Madrid til amerikanske Seattle Sounders. Joan Verdú forlanger en fem-årig kontraktforlængelse i Espanyol og at blive klubbens bedst betalte spiller. Joan Verdú føler sig lykkelig i Espanyol, men hans krav virker mest af alt som et tegn på, han ville væk. Den reelle bevæggrund for at skifte er nok snarere det hidtil uindfriede ønske om at spille europæisk fodbold. For en Verdú i sin bedste fodboldalder har ingen tid at spilde.

I en alternativ verden havde Joan Verdú muligvis ikke haft behov for at løbe sine kontrakter ud og brydes med sine klubber på denne ulykkelige måde.

For tænk hvis Joan Verdú havde haft Josep Guardiola som træner? Mon han stadigvæk spillede for FC Barcelona i dag? Dette er selvfølgelig blot en hypotetisk tanke, men måske ikke så langt fra virkeligheden.

Den reelle virkelighed, som Joan Verdú kan tage og føle på, er, at Espanyol har tabt dets to første kampe af årets Primera División. Barcelonas lille klub har mere end nogensinde brug for dens forlængede catalanske arm, kontraktforlængelse eller ej.


Navn: Joan Verdú Fernández
Født: 5. maj 1983
Fødested: Barcelona, Spanien
Klubber: FC Barcelona B, Deportivo la Coruña, Espanyol
Position: Offensiv midt
Trøjenummer: Nr. 10 i Espanyol
Landshold: Catalonien (8 uofficielle landskampe)
Høje: 178 cm