Michael Bækgaard

Johan Wiland - en ydmyg reserve

FCK-keeperen har i hele sin karriere udadtil altid udvist stor loyalitet over for sine klubber og holdkammerater.
Da Johan Wiland i januar 2009 kom til FCK var han – med rette – regnet for at være en af de bedste målmænd i den bedste svenske fodboldrække, Allsvenskan. Inden han satte sin signatur på en kontrakt med de danske løver fra Østerbro i København i sommeren 2008 (Wiland spillede sæsonen færdig i Elfsborg i Sverige red.), havde Wiland ganske enkelt været outstanding, og han havde flere såkaldte clean sheets på samvittigheden.

Af samme grund havde blandt andet engelske Tottenham fattet interesse for den lange svensker med den store rækkevidde og de gode reaktioner, men i sidste ende valgte Wiland London-klubben fra af frygt for konkurrencen i den engelske topklub.

- De havde lige købt en ny målmand (Heurelho Gomes red.), og derfor var jeg bange for at ende med at sidde på bænken uden at få chancen som førstemålmand, udtalte Johan Wiland ved den lejlighed til den svenske avis Expressen.

Hvad han måske nok ikke havde regnet med, var, at der også skulle gå mere end et halvt år, før Wiland for alvor kunne udstøde et løvebrøl for FCK. Københavnerne havde nemlig en velspillende Jesper Christiansen mellem stængerne. Endda så velspillende at kun de færreste danskere tilbage i foråret 2009 havde det store kendskab til ham den svenske starut, der prydede den københavnske bænk i Parken.

Tålmodighedens smalle sti
Wiland udviste dog ved den lejlighed – og i sjælden uset grad i moderne fodbold – en næste ufattelig tålmodighed. Svenskeren, der før skiftet til FCK havde været inde i landsholdsvarmen og presse Andreas Isaksson som førstevalg for det svenske landholds forholdt sig bemærkelsesværdigt nok relativt afdæmpet i mediebilledet, selvom han varmede bænken. End ikke en separering fra konen var i stand til at slå svenskeren ud af kurs - i hvert fald ikke offentligt. Kun ved en enkelt lejlighed udtrykte Wiland offentlig en lille og yderst afdæmpet frustration over den manglende spilletid i FCK-trøjen, da han et halvt år efter ankomsten til FCK, udtalte følgende til Jyllands-Posten:

- Hvis ikke der snart sker noget, må vi tage en snak om min fremtid. Jeg ved ikke hvornår, men jeg kan ikke sidde på bænken i en hel sæson mere. Det går ikke. Jeg er 28 år, så jeg må spille kampe for at udvikle mig.

I dette tilfælde lønnede svenskerens tålmodighed sig. Den enes død er som bekendt oftest en andens brød, og da Jesper Christiansen i det tidlige efterår af 2009 blev skadet i en kamp mod Brøndby, indtog den svenske målmand ”løveburet” med både bravur og storm.

At gribe bolden - og chancen
Ikke mindst viste Wiland superform i Europa League, hvor han om nogen var bag FCK's fremragende resultater mod henholdsvis rumænske Cluj og tjekkiske Sparta Prag. Resultater der i sidste ende sikrede FCK avancement fra gruppespillet, hvor de danske mestre dog siden hen blev pulveriseret af franske Marseilles. Herudover havde svenskeren en personligt fremragende periode i vinteren 2009-10, da han holdt løvernes bur rent i ikke mindre end seks superligakampe i streg. Det var i øvrigt i samme periode, at Jesper Christiansen vendte tilbage efter en længere skadesperiode, men den danske målmand – der hidtil havde været landsholdsreserve – måtte nu tage til takke med en reservetjans grundet Wilands fremragende form. Ikke alene udviste den lange svensker næsten stoisk ro uden for banen, han var også i stand til at tage den med ind på banen og samtidig så det frø, som han selv var vokset ud af.

Johan Wiland syntes herefter at være FCK's suveræne nye nummer et, også selvom svenskeren selv ytrede en smule tvivl herom i senforåret, da Jesper Christiansen atter var oppe i fulde omdrejninger. Med samme ydmyghed og dybfølte respekt som altid overfor sine kollegaer, udtalte Wiland følgende til fotbollskanalen.se:

- Situationen er selvklart uholdbar. Vi er to dygtige spiller, der begge gerne vil være med på vores respektive landshold. Men det går ikke, at man sidder på bænken. En af os må forlade holdet efter sæsonen, men det har vi ikke talt om endnu.

Det endte som bekendt med at blive Jesper Christiansen, der sagde farvel efter fem gode år i FCK-trøjen. Og selvom det ikke er helt rimeligt at vurdere, om Jesper C. kunne have holdt samme høje niveau, som Johan Wiland har gjort hidtil i denne sæson, kan man dog ikke, på baggrund af statistisk historik og den form Wiland over efterhånden lang tid har holdt, fortænke eller kritisere daværende FCK-træner Ståle Solbakken i at have truffet det valg, som han endte med at træffe. Sammenligner man Wilands hidtidige 58 kampe (fratrukket Wilands debut i superligaen mod Brøndby i 2009, hvor han kun spillede få minutter red.) i FCK-trøjen med Jesper Christiansens ditto, opdager man nemlig, at svenskeren har været en lille smule bedre end den tidligere danske konkurrent.

En sæson med knaster
Johan Wiland var som resten FCK-holdet - i danske sammenhænge - outstanding i sæsonen 2010-2011. Holdet vadede gennem Superligaen og spillede sig, som det første danske hold nogensinde, frem til forårets knald-eller-fald kampe i Champions League, ikke mindst efter en række fremragende præstationer af den svenske målmand. Præstationer der også bragte Wiland tættere på en fast plads i startopstillingen hos det svenske landshold. Den netop afsluttede sæson har dog for både Wiland og FCK indeholdt en række knaster. Svenskerne har ganske vist stået en stabil sæson - 26 gange hentede han bolden ud af eget net - men FCK var som bekendt langt fra så suveræne som tidligere, og i enkelte tilfælde har det set ud som om, at FCK-holdets manglende stabilitet har sat sig spor hos Wiland. Som f.eks. i sæsonens næstsidste kamp, hvor Danny Olsens frisspark susede ind over en fejlplaceret Wiland. Hvad Wiland dog også selv indrømmede efterfølgende.

Holdkammeraten med stort H
Op til den forestående EM-slutrunde har Andreas Isaksson igen været det klart fortrukne valg hos landstræner Eric Hamrén. Men for blot en lille uge siden var Isaksson tvivlsom op til slutrunden med en mindre skade. Wiland var klar i kulissen, men forsøgte samtidig at hjælpe den normale førstekeeper Andreas Isaksson.

- Det er en holdsport det her. Vi skal passe på hinanden, lød den karakteristiske Wiland-kommentar til svenske Aftonbladet, da han blev spurgt, om han ikke forsøgte at "fiske" list oplysninger om Isakssons skade.

Isaksson var manden mellem stængerne i svenskernes 3-2 sejr over Island torsdag aften (30. maj 2012), og den meget loyale FCK-keeper må nok berede sig på at se EM fra bænken. Den svenske landstræner Erik Hamrén ved dog, hvad han får, hvis han får brug for at sende den 31-årig keeper i aktion: 100 % dedikation og tilstedeværelse.

En chance under EM vil muligvis også øge Wilands muligheder for at slutte karrieren af med et eventyr uden for Skandinavien. Den 31-årige keeper har et år tilbage af sin kontrakt med FCK og har sikkert minimum tre-fire gode år i sig endnu. En chance ved EM kan blive en chance for et fodboldeventyr, men Wiland er loyal og venter tålmodigt på en eventuel chance. I Wiland har Sverige en ægte og trofast holdspiller - og en solid reserve...

Johan Wiland - karrierestatistik
Klubber: Elfsborg (1997-2008), FCK (2009-)
Svensk mester: 2006
Svensk pokalvinder: 2001, 2003
Dansk mester: 2008-09, 2009-10 & 2010-11
Dansk pokalvinder: 2008-09, 2011-12
Årets målmand i Sverige: 2008, 2010
Årets målmand i Danmark: 2010, 2011