ALT om VM

Fodbold nyheder

Wojciech Szczesny – kopi af Schmeichel

Af Torsten Brix

Arsenal-karrieren startede på Old Trafford, hvor en blond dansker tidligere har været den helt store helt. Ligesom Schmeichel har Szczesny polske rødder, er åbenmundet og stor af statur.
Article image
Ritzau-Scanpix
- Jeg kan se ligheder med Peter Schmeichel. Der er noget personlighed og noget fysisk tilstedeværelse.


Sådan sagde Arsenal-manager Arséne Wenger i midten af december 2010, kort efter Wojciech Szczesny havde startet sin første Premier League-kamp. Stedet: Old Trafford.

Dermed var den blot 19-årige keeper blevet smidt for ”Premier League-løverne” på den værste scene af alle – nemlig hjemstedet for ”De røde djævle”, men også den tidligere hjemmebane for målmanden Peter Schmeichel, som har mange sammenligningspunkter med Szczesny.

Schmeichel levede også sine første syv år som polsk statsborger, og derudover er begge målmænd meget åbenmundede, som da Arsenal-keeperen fornyelig sendte en voldsom kritik af sted mod Champions League-vinderne fra Chelsea:

- I Arsenal gør vi tingene på en anderledes måde, end de gør i Chelsea. Jeg tror, at der er nogle engelske gutter i Chelsea, der kontrollerer alt i klubben. De har haft omkring ti managers i de seneste år, så det er en helt anden verden de lever i, end vi gør…

I den verden, som Szczesny lever i, er han blevet førstevalget i Arsenal, selvom han kun er 22 år. Han fik chancen hos London-holdet efter flere transfervinduer, hvor det var forventet, at ”The Gunners” havde hentet en klassemålmand. Det gjorde Wenger ikke, og i stedet satsede han på talentet, der kom til Arsenal fra Legia Warsawa i 2006, hvor dåbsattesten talte blot 16 år.


Szczesny har ikke sine evner fra fremmede. Hans far – Maciej – var også målmand, og han formåede faktisk at vinde fem polske mesterskaber med fire forskellige klubber, og farmand var heller ikke uden kant. Maciej blev kendt – som aktiv – for at slå den nuværende Manchester City-manager Roberto Mancini i hovedet under en kamp. Så måske kan faren til den næsten to-meter høje Wojciech give nogle gode råd inden EM-slutrunden, for det bliver en hektisk periode for det polske målmandstalent.

Trods den unge alder er Wojciech ét af hjemmeholdets største navne i den EM-trup, hvor de fleste profiler er at finde i offensiven. Men Polen har en fordel i de vanvittige hjemmefans, og kan Szczesny hive lidt redninger op af ærmet, kan han blive én af turneringens helt store helte. Troen på egne evner fejler i hvert fald ikke noget – ligesom Peter Schmeichel. Efter den føromtalte kamp på Old Trafford sagde Wenger endvidere.

- Selvtillid er vigtigt i vores branche, for du skal være overbevist om, at du kan stille dig op foran 60.000 tilskuere og præstere, og det er Wojciech. Det er ikke let at starte sin karriere ude mod Manchester United uden at blive rystet. Jeg tror på, at han har personligheden til det, sagde Wenger, mens den tidligere United-spiller Norman Whiteside sagde om en redning efter en friløber til Anderson:

- Szczesny kom ud af sit mål, som Schmeichel plejede at komme ud. Han gjorde sig stor, og det var en glimrende redning. At give en 20-årig debut på Old Trafford i så vigtig en kamp viser, at Wenger har tillid til en. Han er en fremtidens mand, det er helt sikkert.

Hovedpersonen selv sagde efter kampen til Arsenal TV, at han nød kampen på Old Trafford, hvor Wayne Rooney sparkede et straffespark over mål.

- Jeg må indrømme, at jeg nød det på Old Trafford. Bortset fra resultatet var det jo nærmest en drømmedebut på det perfekte stadium i den perfekte kamp, men ligesom mine holdkammerater var jeg meget skuffet over nederlaget, for det handler ikke om drømmedebuter. Det handler om at vinde. Jeg følte et vist pres på mine skuldre med bevidstheden om de mange millioner mennesker, der overværede kampen på TV, men det gav ingen nervøsitet, kun glæde og spænding.

Szczesny spillede kun United-kampen, fordi Arsenal var uden de skadede Manuel Almunia og Lukasz Fabianski. Sidstnævnte er også polak, og sidenhen har Szczesny overhalet ham på både landshold og klubhold – efter masser af gode kampe for Arsenal. I den netop afsluttede Premier League-sæson stod Szczesny alle 38 kampe og havde 84 redninger. I 2009/10 var Szczesny udlånt til Brentford, hvor manager Andy Scott var meget tilfreds efter vanvittige 141 redninger i blot 28 kampe.

- Mod slutningen af opholdet nåede vi til et stadie, hvor det undrede os, når der blev scoret imod os, og han ikke præsterede klasseredninger.

Efter lejeopholdet fik Szczesny flere chancer i Carling Cuppen – ligesom mange af de andre Arsenal-talenter, der har udviklet sig under Wengers ledelse, og han ønsker at blive længe hos London-holdet.

- Jeg er i starten af min karriere, og der er lang vej endnu. Jeg ser frem til at spille for denne i klub i lang, lang tid. I min alder er det vigtigt, at man spiller regelmæssigt, og jeg er meget glad for, at jeg har fået chancen. Jeg prøver bare at gøre mit bedste for klubben.

Men før der kommer flere kampe for Arsenal, venter der en EM-slutrunde, hvor Wojciech Szczesny skal forsøge at kopiere en tidligere EM-helt – Peter Schmeichel.

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik