ALT om VM

Fodbold nyheder

Busquets - Et tårn af storhed og fald

Af Lau Lehrmann

Som 23-årig har han vundet alt, men er alligevel hadet af mange. Hvorfor? Fordi et tårn er noget man bygger op – det falder ikke sammen.
Article image
Ritzau-Scanpix
Den spanske filminstruktør Pedro Almodóvar har i 25 år været et centralt navn i europæisk film. Kvinder spiller altid de vigtige, vigtigere og vigtigste roller i en Almodóvar-film og en af hans mest kendte, er den Oscar-vindende ”Todo sobre mi madre” (da. Alt om min mor). I spansk fodbold er det ikke kvinderne, men de små – ”los enanos gigantes” (da. de gigantiske dværge) – alt har handlet om de seneste ti år.


Som med filminstruktøren og de mange kvinder, har de spanske trænere dyrket de små teknikere ud i det ekstreme. Spillerne Xavi, Andrés Iniesta, David Villa, David Silva, Juan Mata og Íker Muniaín har alle det tilfælles, at de måler omkring de 170 cm og nogle endda under. En spiller der på flere måder har raget op de seneste fire år, er den 190 cm høje Sergio Busquets Burgos.

Englens spil i mesterens skygge

Sergio Busquets blev født d.16. juli. 1988 i Barcelona-forstaden Sabadell. Som søn af den sprælske Carles Busquets, der havde været reservemålmand på Johan Cruyffs El Dream Team og i dag er målmandstræner i klubben, var det naturligt, at Busquets junior i 2005 som 17-årig blev en del af FC Barcelonas verdensberømte talentakademi, La Masia.

Efter at have været på randen af nervøst sammenbrud trak FC Barcelona i 2007 den tidligere anfører, Josep Guardiola, op af hatten som ny træner for b-holdet. Det blev skelsættende for Busquets karriere. Busquets blev fast mand på et meget talentfuldt hold, der endte med at rykke op i landets tredjebedste række, Segunda B. Josep Guardiola tog tre skridt frem og blev ny træner for klubbens førstehold – hans opfindelse Sergio Busquets fulgte med.

Der var noget historisk ved Sergio Busquets Primera División-debut for FC Barcelonas førstehold. Det var anden runde i sæsonen 2008/2009, og FC Barcelona spillede 1-1 med Racing Santander. En kamp hurtigt glemt af mange, men ikke i Catalonien, hvor den seneste catalaner, der var blevet overladt ”el centrecampista defensiu”, 5'er rollen for FC Barcelona, sad på bænken – mister Josep “Pep” Guardiola.


Guardiolas rolle på Johan Cruyffs El Dream Team var næsten identisk med den, som unge Busquets skulle komme til at varetage for det nye “Dream Team”. I Guardiola havde Busquets den bedste mentor, han kunne få. Cirklen var sluttet.

Fra det pinlige remis med Racing begyndte tingene at gå stærkt for FC Barcelona - også for 20-årige Busquets. En kombination af ydmyghed og modent spil gjorde, at Sergio Busquets til slut var førstevalg foran den ellers fremragende Yaya Touré til pladsen på den defensive midtbane. I den sæson blev Busquets blev ikke blot synonym med Josep Guardiolas fremragende start som førsteholdstræner.

Han viste sig også at være på det rigtige sted – den rigtige position - på det rigtige tidspunkt, da Vicente del Bosque blev ny spansk landstræner. Konservative del Bosque gik - og går - modsat europamesteren Luís Aragones ind for en stram, kald det en kontrolleret, midtbane. Til det skulle der bruges to til at arbejde defensivt. Det gav plads til Busquets, der fik sin debut for La Roja d. 1. april. 2009 i Istanbul imod Tyrkiet i en kval-kamp til Verdensmesterskaberne i Sydafrika.


Trænernes matador

Siden debutten i Istanbul har Vicente del Bosque haft en tro væbner i Busquets (før EM: 38 landskampe). Vicente del Bosque har ligefrem sagt, at Busquets var den aktuelle spiller, han “helst ville ligne”. Catalanerens rolle og værdi for del Bosques hold vurderes grundlæggende som værende vigtigere end den mere rutinerede Xabi Alonsos.

Ved VM-triumfen i 2010 var duoen Busquets og Alonso en tro kopi af de finurlige B-films slagsbrødre Terrence Hill og Bud Spencer - hvis man da lige skiftede italienske kødboller ud med en let omgang tapas. Modstanderholdenes midtbaner blev først udraderet, for så at overlade det kreative til de små medspillere. Det var ekstremt effektivt, selvom nogle kritikere mente, de tog farten ud af spillet. Danmarks landstræner, Morten Olsen, var meget begestret for Busquets simple spil.

- En spiller som Sergio Busquets er jo undervurderet. Han spiller måske nok simpel fodbold og vælger altid at aflevere til nærmeste mand, men simpel fodbold er noget af det sværeste, udtalte Morten Olsen til Tipsbladet før VM-finalen, som Busquets og Spanien jo endte med at vinde over Holland.

En af Busquets mange store forcer er, at han kan agere midterforsvarer. Det har Pep Guardiola draget stor nytte af. Men faktisk skulle der en Champions League-finale til, før Guardiola fik ideerne, og Busquets blev stemplet som allround-spiller. Barça skulle møde Manchester United og måtte undvære de to sævandlige backer, Dani Alves og Eric Abidal.

De åbenlyse erstatninger manglede, da det var, at Guardiola tænkte på sin tid som spiller og rykkede den defensive midtbanemotor Yaya Touré ned i midterforsvaret. Det gav plads til Busquets på midtbanen og sejren med et urokkeligt forsvar åbnede nye døre for den uerfarne træner.

Da konkurrenten Touré året efter skiftede til Manchester City, var det pludselig Busquets, der stod tilbage som spilleren, Guardiola fremover skulle regne med i alt slags vejr. Hans redningsmand, hans protege og selveste reinkarnationen af Guardiola selv. Eller næsten da.

- Hvis jeg kunne reinkarneres som en spiller, ville det være Busquets, udtalte Josep Guardiola på et pressemøde i starten af 2012 med klare paralleler til Vicente del Bosques bemærkning under VM i Sydafrika.


At hade Busquets

Det er ikke alle, der deler samme begestring for Sergio Busquets, som de mange fodboldtrænere. Blandt mange fodboldseere står navnet “Busquets” for noget af det værste ved moderne fodbold. “Skuespiller”, “diver”, “snyder” og ligefrem “racist” er nogle af oftest brugte substantiver om FC Barcelona-spilleren på internettet.

Hvis ret skal være ret, så har Busquets for mange gange overdrevet med fagterne, som var han en menneskestatue på Barcelonas Rambla, hvis talent var at falde for penge. Bagefter sine beskidte stunts har han fremstået som legemliggørelsen af uskyld. Som en falden engel. Der er en bred enighed blandt fodboldeliten om, at sådan skuespil ikke hører sporten til.

Af Busquets kendte “dives” er de mest kendte det, der fik vist Inters Thiago Motta ud i den anden Champions League-semifinale i 2010 og de utallige gange et galt Real Madrid-hold har prikket til den fintfølende Barca-spiller. Det virker dog efterhånden til, Busquets har været på youtube og har hørt på anklagerne fra de frustruerede kolleager i andre klubber. Tendensen til at overspille forsvinder nok aldrig helt, men foråret har vist, at en mere moden Busquets små småt har fjernet diverse unoder fra sit spil.

Det skal også siges, at Busquets ikke er sluppet ustraffet for sine lette fald. Et er, at Busquets var tæt på at gå glip af Champions League-finalen 2011 på grund af semifinalemodstanderen, Real Madrids, anklage vedrørende racisme og usportslig opførsel. Nej, det er noget helt andet, når ulven endelig kommer og folks tiltro til offeret er forsvundet.

Denne udstødelse foråresaget af mistro oplevede Busquets på egen krop i februar i år imod Real Sociedad. Busquets blev skiftet ind hen imod slutningen af kampen og var kun på banen i fem minutter, før baskeren Carlos Martinez kom for sent ind i en tackling og trådte direkte ned på Busquets knæ. TV-billederne viste, hvordan Martinez støvle havde slået hul på Busquets knæ, så der var udsigt til de inderste knogler. Camp Nou var i chok.

Samtidig sad der rundt om i alverdens stuer en masse med passion for at hade alt for perfekte FC Barcelona og især “Hollywood-stjernen” Busquets. Sarkastiske kommentarer fik rig plads på diverse forummer på nettet. Der blev ganske enkelt trådt på en mand, der i forvejen lå ned. Dog ikke mere end Busquets både fysisk og mentalt var klar igen efter to uger. For en sandhed om Busquets er, at han ALDRIG er skadet.

Nu venter så EM, men hvem er den langbenede Sergio Busquets egentlig? Han er ikke en spiller, der udtaler sig særlig meget, ej heller i store vendinger. Han er heller ikke typen, gossipbladene forfølger for at få noget snask. Deri finder man et af svarene på personen og fodboldspilleren Sergio Busquets. Han fremstår anonym i al sin stilfærdighed uden at afsløre den intellegente og systematiske person bagved.

Busquets ville oprindeligt have været angriber, men lærte senere nødvendigheden i, at “udfylde en plads for holdet”, som han engang har fortalt i et sjældent interview til den catalanske avis El País. Ingen midtbanemotor – ingen sammenhængskraft på holdet. Busquets er bindeledet og balancespilleren, som primært arbejder i området ved midtercirklen og af den grund kan virke sløv. Det er helt forkert, da han faktisk er enormt hurtig på fødderne og med bolden. Han er ingen fysisk kraftkarl, men opvejer det med sin forudseenhed og timing. Den der giver plads til legen.


Opbygget med mursten af guld

Det kan være svært at danne et klart billede af Sergio Busquets. For at forklare Busquets betydning for sine hold er det måske bedst, hvis man ser på Barcelona som by. Spillere som de føromtalte Messi, Xavi og Iniesta svarer til arkitekten Antoni Gaudis mange bølgende, nærmest levende og alligevel surrealistiske bygninger, som tæller fantasistedet Parc Güell.

Her findes der farverige vægge med skabninger, som betager, behager og styrker troen på det magiske. Som Messi af sten. Disse farvestrålende fabeldyr står i kontrast til et andet af Gaudis kendte værker - det monumentale La Sagrada de Familia. Efter mere end 100 år er kirken endnu ikke færdigbygget.

Med sin størrelse og placering udgør La Sagrada Familia et samlingspunkt i Barcelona. Det emmer af ro. En ro skabt i samspil med byens borgere, der helliger dets betydning så højt, fordi det er. Ligesom Sergio Busquets, der i en fireårig æra har bygget på FC Barcelonas mere end 100-årige historie ved at være. Den dag der ikke kan bygges mere på fodboldspilleren Busquets, og han har indstillet sin karriere, vil ingen længere tænke tilbage på faldne tårne. Kun storheden, der stod.

Profil

Navn: Sergio Busquets Burgos
Født: 16. juli 1988 i Sabadell, Spanien
Højde: 1.89 cm
Position: Defensiv midtbane/Midterforsvarer
Rygnummer: 16 både for klub – og landshold
Klubber:
2008-?: FC Barcelona: 182 kampe – 7 mål
Landsholdet:
38 kampe - 0 mål.
Meritter:
Med FC Barcelona:
Primera División (2009,2010 og 2011)
Copa del Rey (2009 og 2012)
Spansk Supercup (2009,2010 og 2011)
Champions League (2009 og 2011)
Europæisk Supercup (2009 og 2011)
VM for klubhold (2009 og 2011)
Med Spanien:
Verdensmesterskabet (2010)


VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik