Rasmus Stegmann

Darijo Srna - En rigtig kaptajn

Indkast.dk ser nærmere på profiler op til den kommende EM-slutrunde. I dag er turen kommet til kroatiske Darijo Srna.
Livet før fodbolden
Darijo Srna blev født i Metkovic i Kroatien til en bosnisk muslimsk far og en kroatisk mor. Hans far var tidligere fodboldspiller i FK Sarajevo, og sørgede for at Darijo kom til at spille fodbold, på trods af diskrimination og stigende korruption under de jugoslaviske krige.

Karriere
Srnas første professionelle kontrakt var med den kroatiske klub Hajduk Split., efter at være blevet fulgt af talentspejdere længe. Her vandt han to kroatiske pokalturneringer, og fik snuset til både UEFA cup og Champions League.

Talentet rakte dog til mere, og i 2003 blev han solgt til Shaktar Donetsk. Her deltog han i klubbens opblomstring, der har gjort, at de i dag er en stor klub, med en kæmpe indflydelse i Europa. Hans højdepunkt med Shaktar Donetsk er, udover deltagelse i Champions League, at vinde UEFA cup i 2009. På trods af at han mange gange har været rygtet væk fra klubben, har han aldrig selv ønsket at skifte. Han er stolt af at være anfører, og af hvad han har udrettet med klubben, siger han til et interview med FourFourTwo.

Gennem tiden har der dog været interesse for større europæiske klubber, og han har bl.a. været kædet kraftigt sammen med et skifte til Benfica, der dog aldrig blev en realitet. Han er nu 30 år, så spørgsmålet er, om han ikke vælger at slutte sin karriere i Shaktar Donetsk.

Spillestil
Darijo Srna er en rigtig kaptajn. Han har været en del af både landsholdet og sit klubhold så længe, at han har rutinen og overblikket til at lede tropperne. Han er en spiller, som de unge kan se op til og lære af. I Shaktar Donetsk spiller han som højreback, hvor han deltager i opspillet. Han fører bolden frem, og løber tilbage for at vinde den. På landsholdet spiller han højre kant, og deltager kun i det offensive.

Han er berygtet for sin arbejdsmoral og sine knivskarpe pasninger. Desuden er han en dygtig frisparks-skytte, som er kendt for at lave nogle fantastiske mål.

Tjek blot denne video:Betydning for landsholdet
Srnas største eksponering til omverdenen har nok været i international sammenhæng. Der er ikke ligefrem kamp om tv-rettighederne til den ukrainske liga. Han har deltaget i flere slutrunder for sit land. Bl.a. i EM 2004 og 08, og VM i 2006. Nu skal han føre sit land til succes under det kommende EM. På samme måde som landsmanden Luka Modrić, er han også en komplet spiller. Han tager de tunge slæb, spiller offensivt såvel som defensivt, og besidder en god målnæse. De to skal derfor sammen styre Kroatiens midtbane.


Profil
Født: 1. Maj 1982 i Metkovic.
Højde: 1.82 cm
Position: Højre back/Højre kant
Rygnummer: 33
Klubber:
1999-2003: Hajduk Split – 69 ligakampe og 7 mål
2003- : Shaktar Donetsk – 187 ligakampe og 15 mål
Landsholdet:
90 kampe og 19 mål.

Fun facts
- Srna betyder hjort på kroatisk, og han derfor en tatovering af en hjort, der spiller fodbold.
- Mens han har spillet for Shaktar, har han ofte købt fodboldbilletter til hjemløse børn.
- Han har en bror der lider af downs syndrom, og han dedikerer derfor alle sine mål til ham
- Før han skiftede til Shaktar Donetsk, forærede han sine forældre en helt ny Mercedes
- Srna lavede fem assists i 2010-2011 udgaven af Champions League, og var derfor på årets hold.
- Han har vundet 12 trofæer med Shaktar Donetsk
- Under kvalifikationen til EM 2012, blev der begået 42 frispark på Srna.