ALT om VM

Fodbold nyheder

Jupp Heynckes – Den erfarne træner

Af Mike Bunde

Jupp Heynckes er en erfaren træner med en stor aktiv karriere bag sig. Indkast.dk kigger nærmere på Bayern – chefen inden Champions League finalen.
Article image
Ritzau-Scanpix
Jupp Heynckes er nok ikke det mest velkendte trænernavn blandt den yngre generation. Men den 67-årige tysker er med sikkerhed mere velkendt af den ældre generation af fodboldfans. Først og fremmest grundlagde Jupp Heynckes sin trænerkarriere gennem en glorværdig spillerkarriere. Han var som aktiv en stor stjerne i den tyske traditionsklub Borussia Mönchengladbach. Heynckes var en del af Gladbachs guldalder, og var i perioden 1973-1978 med til at vinde det tyske mesterskab fire gange og UEFA-Cuppen én gang. Desuden lavede den nuværende Bayern München træner imponerende 220 mål i 369 kampe i Bundesligaen. Det gør ham til den tredjemest scorende spiller nogensinde i den tyske liga! Og sidst men ikke mindst vandt han både Europamesterskabet og Verdensmesterskabet med Vesttyskland.


Efter den succesfulde spillerkarriere ventede et liv som træner – selvfølgelig. Klubben blev igen Gladbach, og her lykkedes det Heynckes at stabilisere klubben i top fire efter mange svingende år. Det bemærkede man straks i Bayern München, hvor Heynckes altså indledte sin første trænerperiode i storklubben i årene 1987 til 1991. Her præsterede den tyske træner igen, og blev mester to gange på fire år. Ledelsen i Bayern har dog altid haft store ambitioner, og derfor blev Heynckes afskediget efter den utilfredsstilende andenplads i 1991. Herefter ventede forskellige spanske og tyske klubber indtil han i 1997 blev ansat som træner for mægtige Real Madrid. Det blev en mærkværdig oplevelse for den dygtige tysker, der på den gode side sikrede Real Madrid Champions League trofæet i 1998, som var første gang i 32 år. Alligevel var Real Madrid ledelsen ikke tilfredse med Heynckes, da han kun førte klubben til en fjerdeplads i La Liga, og derfor måtte den erfarne tysker forlade Madrid efter kun et år i spidsen for kongeklubben.

Den kommende periode som træner blev mere anonym for Jupp Heynckes. Efter at have været i storklubber som Bayern München og Real Madrid med en fyreseddel som afsked, trappede han lidt ned og blev igen træner i – Gladbach. Her blev han træner for danske Bo Svensson, og danskeren husker Heynckes således;

- Jeg tror ikke, at han var så godt castet til Gladbach. Jeg tror, at Heynckes passer bedre ind i en større klub, hvor det i højere grad gælder om at holde stjerner glade og tilfredse, og ikke så meget om de store taktiske finurligheder, siger Bo Svensson.

Netop i Bayern München arbejder Jupp Heynckes med flere store stjerner som Neuer, Ribery, Robben, Lahm, Schweinsteiger og Gomez. Her blev han ansat i sommer efter flere gode år i Leverkusen. Målet for denne sæson var ligatitlen og at deltage i Champions League-finalen på hjemmebanen Allianz Arena. Det lykkedes dog ikke for Heynckes og co. at fravriste Dortmund endnu et mesterskab eller pokaltitlen, men alligevel må sæsonen i München betegnes som en succes, hvis klubben vinder Champions League-finalen over Chelsea. Jupp Heynckes nyder netop nu stor opbakning i ledelsen, især hos sin gode ven Uli Hoeness, der er præsident i Bayern München samt fra bestyrelsesformand Karl-Heinz Rummenigge.

Ifølge nyhedsbureauet AFP har bestyrelsesformand Karl-Heinz Rummenigge allerede fortalt Heynckes, at klubben er åben for at forlænge den nuværende kontrakt, der løber til udgangen af næste sæson. På det tidspunkt er Heynckes fyldt 68 år, men det er altså ingen hindring i forhold til at skulle holde styr på en række af Europas bedste fodboldspillere.


- Hvis han vil, kan han blive her længere end til kontrakten udløber i 2013, siger Karl-Heinz Rummenigge til Bild.

Netop Champions League-turneringen har Bayern ikke vundet siden 2001, og med hjemmebane i finalen i denne sæson har succes i Europas fineste klubturnering været sydtyskernes helt store mål. Rummenigge regner ikke med, at Heynckes vil gå på pension, hvis det skulle lykkes at hente den store pokal;

- Sådan er Jupp ikke. Han tænker ikke sådan, siger Karl-Heinz Rummenigge.

Jupp Heynckes nyder altså stor opbakning i det sydtyske, og mon ikke en sejr i Champions League-finalen vil gavne ham yderligere i sit fremtidige virke som Bayern München chef.VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik