Torsten Brix

Andrei Arshavin – vender hjem

På dette tidspunkt for tre år siden var Andrei Arshavin rygtet til størstedelen af de store klubber i Europa. Nu er Arshavin kasseret hos Arsenal – og sendt tilbage til St. Petersborg.
Andrei Arshavin er født og opvokset i Leningrad i Sovjetunionen (nu Skt. Petersborg, Rusland). Han studerede på Smena Akademiet, der tilhørte den lokale fodboldklub - Zenit. Men hans barndom tog sig lidt af en drejning, da hans forældre blev skilt. Han boede hos sin mor og sov på et hårdt stengulv, og fire år efter skilsmissen var russeren tæt på at blive slået ihjel, da han blev ramt af en vildfaren kvindelig bilist.

Fra Smena Akademiet skrev den dengang 18-årige Andrei Arshavin under på en kontrakt med Zenit Skt. Petersborg i 1999. Et år efter fik han førsteholdsdebut i Intertoto Cup'en mod engelske Bradford, der blev besejret med hele 3-0 på engelsk grund. Allerede dengang viste russeren sin alsidighed på de offensive positioner, og det var intet problem for Zenit-træneren at flytte ham fra højrekant til en plads som offensiv midtbanespiller eller som central angriber.

I 2001 fik Andrei Arshavin debut på U21-landsholdet, og ét år senere på A-landsholdet. Det blev i alt til ni kampe og ét mål på U21-landsholdet, mens hans karriere på landsholdet endnu ikke er slut. Rusland med Andrei Arshavin som anfører tabte anden knockoutkamp mod Slovenien i playoff-spillet, og det var altså Slovenien, der trak det længste strå, og fik en billet til VM 2010, men det store land er klar til sommeren EM-slutrunde – sikkert med Arshavin som playmaker.

På klubplan blev året 2007 startskuddet for den lille kreatør. Arshavin ledte sit hold til sit første trofæ siden 1984, da de vandt den russiske liga med god hjælp fra Arshavin. 11 mål og 11 assists gjorde ham til det års topscorer. Året efter kom Zenit Skt. Petersborg i UEFA Cup'en, og holdet endte med en overraskende finaleplads, hvor Arshavin blev kampens bedste spiller. Samme år blev russeren også kåret til den sjette bedste fodboldspiller i Ballon d'Or-konkurrencen, der blev vundet af Cristiano Ronaldo.

Dette satte flere rygter i gang i Europa, og allerede i januar 2008 ville Sam Allardyce i Newcastle have fat i den lille angriber, men Sam Allardyce blev fyret i Newcastle, inden et skifte kunne komme på tale. Lidt senere var det så Barcelona, der var blevet fortryllet af hans præstationer i UEFA Cup'en. Andrei Arshavin havde altid ønsket et skifte til Barcelona, men Barça fik et tilbud på 150 millioner kroner afslået og Tottenham et tilbud på det samme beløb. Det frembragte frustrationer hos Arshavin, der udtalte, at 2008 bestemt var den sidste sæson i Zenit.

Det fik Arsène Wenger på banen, da franskmanden var imponeret af Arshavin, og han havde flere gange udtrykt sin interesse for russeren, men også ”The Gunners” første bud - i januar 2009 - på 100 millioner kroner blev afslået. Snakken gik frem og tilbage gennem pressen, og det banede vejen for et skifte, men først i transfervinduets sidste timer (der pga. dårligt vejr over Europa var blevet forlænget med nogle timer) modtog Zenit et tilbud fra Arsenal på 150 millioner kroner, som de accepterer og Andrei Arshavin kunne den 3. februar skrive under med Arsenal efter at have opholdt sig i London i håb om et skifte.

Arshavin modtog nr. 23 efter Sol Campbell sidst havde optrådt i nummeret, og angriberen tiltrådte førsteholdets trup, der ikke måtte bruge ham i de resterende Champions League-kampe, da han havde spillet Champions League for Zenit. Indtil videre er det blevet til 98 kampe for Arsenal fra start, og yderligere 36 fra bænken. Heroveni er der scoret 23 Premier League-mål, hvor de nemmeste at huske er de fire mål scoret af russeren i den famøse 4-4-kamp på Anfield Road i 2009.

Samme år blev russeren også kåret til at være Premier Leagues mest effektive spiller, da han havde scoret i over halvdelen af hans kampe og assisteret ni gange fra januar til maj. Arshavin kunne også nyde to gange ”Månedens Arsenal-spiller” og en enkelt gang ”Månedens Premier League-spiller” på ganske få måneder, inden han sluttede sæsonen af med at blive Arsenals andenbedste spiller gennem 2008/2009-sæsonen på trods af hans korte periode i klubben.

Men siden da gik det ned af bakken for russeren, der ikke kunne falde til i London, hverken – på eller udenfor banen – så fredag tog han ”hjem” til Zenit, hvortil han er udlejet indtil sommeren, hvor Arshavin meget vel kan blive en profil for det russiske landshold til EM-slutrunden. Rusland er i pulje med Tjekkiet, Polen og Grækenland – så russerne kan meget vel gå videre fra den lette gruppe A, også kan banen igen været banen for trykhedsnarkomanen – Arshavin.