ALT om VM

Fodbold nyheder

Garrincha - Sangfugl i verdensklasse

Af Mohammed Halloum

Cafu, Roberto Carlos, Maicon, Daniel Alves - listen over brasilianske back'er i absolut verdensklasse er lang. Den evige diskussion om, hvem der er den ubestridte bedste back vil ingen ende tag - i diskussionen glemmer man blot ét navn, nemlig Garrincha.
Article image
Ritzau-Scanpix
Manoel Francisco dos Santos, eller bare Garrincha, blev født den 18.oktober 1933 i Pau Grande, Brasilien. Han blev født med de dårligste forudsætninger for at spille fodbold, idet han allerede som barn måtte igennem flere operationer. Han havde deforme ben. Han var både hjulbenet og kalveknæet. Hans venstre ben var bøjet indad, mens højrebenet var seks centimeter kortere end det venstre. Lægerne mente, at det var et mirakel, at han overhovedet kunne gå efter alle disse operationer. Men en ting kunne han finde ud af - at drible.


Garrincha's driblinger og offensive kvaliteter fik hele verden at se til VM-slutrunderne 1958, 1962 og 1966. Både i 1958 i Sverige og i 1962 i Chile blev han verdensmester med Brasilien. Karrierens højdepunkt nåede Garrincha under slutrunden i Chile i 1962, hvor han blev kåret til turneringens bedste spiller, og noteret for hele fire mål.

Gruppespillet forløb uden problemer for Brasilien, som herefter skulle møde England i kvartfinalen. Her blev det til to scoringer af den stærke dribler, der sendte sit land i semifinalen mod værterne fra Chile. Her blev det ligeledes til to mål, men hen mod slutningen af kampen blev Garrincha udvist. En chilensk spiller spyttede på ham, hvilket fik Garrincha til verbalt at svine ham til. FIFA trumfede dog efter kampen dommerens afgørelse igennem, og Garrincha fik lov at spille finalen mod Tjekkoslovakiet. Brasilien vandt kampen med 3-1, og tog sit andet VM-guld i streg. Overskriften på Chiles største avis, Mercurio, lød efterfølgende på: "Hvilket planet kommer Garrincha fra?"

Eduardo Galeano, en af den mest fremtrædende latinamerikanske forfattere, beskrev ham således:

- Banen blev som et cirkus for ham. Bolden blev som et lydig dyr, og spillet blev som en invitation til fest. Garrincha ville beskytte sit kæledyr, bolden, og sammen ville de fremmane nogle fantastiske tricks. Han ville hoppe over bolden og bolden ville hoppe over ham. Undervejs, ville hans forfølgere styrte ind i hinanden i deres forsøg på at stoppe ham.

Garrincha's landsholdsrekord er enestående. Sammen med legendariske Pelé udgjorde han et af de stærkeste offensive makkerpar i fodboldhistorien på landsholdsniveau. De var nemlig ubesejret og har aldrig nogensinde tabt en kamp de spillede sammen. Selv tabte Garrincha blot en landskamp, og det var ved hans sidste VM, 1966 i England.


Garrincha nåede imponerende 60 kampe i alt for Brasilien, hvoraf holdet vandt de 52 og spillede syv uafgjort. Blot et enkelt nederlag.

Garrincha havde tre interesser ud over fodbolden - vin, kvinder og sangfugle. Øgenavnet Garrincha betød netop sangfugl. Sangfuglen var ligeledes kendt som en rigtig kvindebedårer, en casanova-type, der var meget begejstret for kvinder, og sjældent holdt sig til kun én. Den dag i dag er det stadig uvist hvor mange børn Garrincha nåede at få. Han fik dog med sikkerhed otte døtre med sin første hustru, Nair, men et uvist antal børn med sine øvrige kvindebekendskaber. En journalist afslørede i 1960, at Garrincha havde fået en søn med en svensk kvinde året forinden.

Dog var det ikke kvinder, men derimod hans begejstring for vin og alkohol der kom til at koste ham livet i sidste ende. Han døde af sit alkoholmisbrug i 1983 i Sao Paulo, Brasilien, i en alder af blot 49 år. I den sidste periode af sit liv var han både ruineret, og levede et usselt liv i gaderne i Sao Paulo.

I kirkegården, hvor Garrincha ligger begravet, er der et lille mindesmærke, hvor der står: "Englen med de bøjede ben". Han var en sød dreng - Han talte med fuglene.

Legenden, Garrincha, var et levende bevis på, at man kan opnå stor succes trods dårlige forudsætninger. Han mindes af mange stadig den dag i dag som værende; Sangfuglen, som trods sit handicap, blev en af verdens bedste dribler og tekniker.


VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik