Fodbold nyheder

Mikel Arteta – Arsenals nye arkitekt

Af Torsten Brix

I weekenden scorede Arsenals nye ”8'er” sit andet Premier League-mål, og nu begynder det at lysne for den mørke spanier, der er kommet til London for at afløse en landsmand.
Article image
Ritzau-Scanpix
Arsenals nye midtbanearkitekt Mikel Arteta blev, traditionen tro, hentet ind til London-holdet i allersidste øjeblik. Champions League fodbold var den store gulerod for Cesc Fàbregas' afløser. Spansk for spansk, spillestilen, den sublime teknik og det flotte overblik. De mange assists og dødboldene og ligesom Cesc tilbragte også Arteta nogle af sine ungdomsår hos mægtige Barça – sammenligningen er åbenlys…Champions League trak
Arteta som erstatning for Fàbregas virker altså ikke helt ulogisk. Evertons spanske midtbanespiller var ikke umiddelbart Wengers første valg, selv om han tidligere har været inde under professorens radar. Men efterhånden som den ene efter den anden faldt fra, vendte franskmanden blikket mod Arteta. For 10 millioner pund slap Everton deres offensive stjerne, som tiltrådte i Arsenal på en fire års kontrakt.

- Det har været vanvittigt. Jeg kan næsten ikke tro på det, og måden det skete på, men det er en del af fodbold, sagde Arteta, efter handelen var en realitet og fortsatte:

- Det er en stor mulighed for mig og min familie, og jeg tror, at det er det rigtige tidspunkt for mig. Det er en stor udfordring, en anderledes udfordring, en frisk udfordring, og jeg glæder mig til at se mig selv frem på den største scene – Champions League. Jeg er 29 år gammel, så jeg har ikke meget tid at gøre med, hvis det skal prøves.


Korsbåndsskadet
I Artetas sidste bemærkning ligger måske noget af den skrøbelighed, man kan frygte ved det spanske nyindkøb. Baskeren er ikke helt ung længere, og i februar 2009 blev han båret fra banen i 0-0 kampen mod Newcastle med et sprængt korsbånd. Skaden holdt ham ude resten af sæsonen, og han vendte først tilbage i januar 2010 og har således været i gang i halvandet år efter skaden.

Artetas spillestil lægger dog op til, at der begås mange frispark mod ham. Således var han den spiller, der blev begået flest frispark mod i sæsonen 2006/07 i Premier League. Da var han yngre, holdt han til det. Nu er han fire år ældre, har været alvorligt skadet og kommer på et mere teknisk spillende hold end Everton, hvor der var flere til at tage fra rent fysisk. I det lys kan man frygte for spanieren, som aldrig har optrådt på det spanske A-landshold på trods af, at han i 2006/07 blev kåret som den sjette bedste spiller i Premier League af ACTIM-stats. Han har kun repræsenteret Spanien på ungdomsniveau, hvor det er blevet til 42 kampe og 7 mål på diverse ungdomslandshold.


Strandfodbold med Xabi Alonso
Arteta er født i San Sebastian i Baskerlandet, hvor han i ungdomsårene spillede fodbold på stranden med Xabi Alonso. Deres drengedrøm var at komme til at spille sammen i Real Sociedad når de blev ældre. Den drøm gik aldrig i opfyldelse. Arteta tog til Barcelona som 15 årig mens Alonso senere kom til Real Sociedad.

Da Arteta senere kom til Sociedad, efter ophold hos Paris Saint German og Glasgow Rangers, var Alonso taget videre til Liverpool. Venskabet blomstrede dog op igen, da Arteta senere kom til Everton og de to blev naboer i Albert Dock-kvarteret.

Arteta blev aldrig en del af holdet i Real Sociedad og i 2005 hentede David Moyes ham til Everton, hvor han skulle erstatte Thomas Gravesen. Først på en lejekontrakt og senere på en permanent aftale. Det var først da Moyes tildelte Arteta en mere offensiv rolle, at baskeren for alvor begyndte at blomstre. Tiden i Everton blev de indtil videre bedste år for Arteta. På klubniveau er han blevet hædret flere gange, og David Moyes var da også ked af afskeden med holdets kreative omdrejningspunkt:

- Mikel har et ønske om at komme til at spille Champions League, og det kan jeg ikke tilbyde ham her udtalte Moyes da handelen var på plads. Det kan Arsenal – i hvert fald i indeværende sæson. Om Arteta så kan tilføre holdet så meget kvalitet at The Gunners også fremover hører til blandt Europas bedste, får vi svar på i de kommende måneder.FAKTA: Mikel Arteta Amatriain
Født: 26/3 1982 i San Sebastian, Spanien
Højde: 1,79 cm
Trøje nr.: 8
Til Arsenal: August 2011
Tidligere klubber: FC Barcelona, Paris Saint Germain, Glasgow Rangers, Real Sociedad og Everton

Vidste du:
- At der blev begået 100 frispark mod Arteta i Premier League sæsonen 2006/07.
- At Artetas idol som ungdomsspiller var Josep Guardiola, FC Barcelonas
nuværende træner.


Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik