Mike Bunde

David Gaskell - Uniteds tribunehelt

Ung fjerdemålmand tog på Maine Road for at følge sit hold United fra tilskuerpladserne. To timer senere var han den yngste i en United-trøje.
Mange steder står Jeff Whitefoot angivet som den yngste Manchester United-spiller nogensinde. 16 år og 105 dage var "Hvidfod", da han debuterede. Men tilsyneladende har en ung målmand i 1956 ved navn David Gaskell debuteret i en yngre alder. En meget pudsig historie, der kan bringe mange smil frem.

Vi er nødt til at gå tilbage til den 24. oktober 1956 - altså 55 år siden i går. Tiden havde netop passeret 18 om aftenen, og Uniteds 16-årige lærling, målmand David Gaskell sad på sin seng og var godt udmattet efter en lang dag.

Skulle han rejse til Maine Road for at se Charity Shield kampen mellem United og City? Han havde lige spist en god middag, og kampen gik alligevel på tv.
Desuden havde han tilbragt hele dagen på at feje Old Trafford og poleret fodboldstøvler af United-helte som Duncan Edwards og Billy Whelan.

Men Gaskells loyalitet til United fik ham ud af sengen og på bussen ud til Manchester Citys hjemmebane Maine Road. Selvfølgelig skulle han se den kamp på stadion, selvom det fristede at blive hjemme. To timer senere skulle han blive helten i Uniteds-mål. Kun 16 år gammel og kun fjerdemålmand i klubben, men alligevel ingen hindring.

- Jeg husker, at jeg virkelig var meget træt den dag. Jeg havde arbejdet hele dagen, men nogle fra United må have set, at jeg gik ind på stadion, fortæller den 71-årige David Gaskell.

Noget utroligt skete altså for den unge fjerdemålmand, der fik sit livs oplevelse. Men hvordan kunne en 16-årige fjerdemålmand komme på mål i en sådan vigtig rivalkamp? En kamp, hvor byens bedste hold skal findes, og hvor der er mere på spil end "bare" fodbold.
United-målmanden Ray Wood blev skadet. Så kom den daværende United-træner Bert Whalley op på tribunerne, tog fat i Gaskell og trak ham ned.

- Du spiller, var beskeden.

- Jeg lånte fodboldstøvler af en spiller, og udstyr fra en anden. Jeg løb ind på banen, hvor Duncan Edwards havde været i målet for at erstatte Ray Wood.

- Hvad fanden laver du her? sagde han.

- Jeg tror, jeg spiller, Mr. Edwards, svarede jeg.

- Det hele var uvirkeligt, men jeg lavede et par redninger og vi vandt 1-0.

Medaljen beholdte unge Gaskell dog ikke.

- Jeg husker, at jeg sad med medaljen i min hånd bagefter og tænkte, at jeg ikke kunne beholde den. Jeg følte det ikke rigtigt. Jeg var bare et barn. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre, så jeg gav den til skadede Ray, og han tog imod den med glæde. Så jeg klædte hurtigt om, og gik min vej.

Altså gik unge David Gaskell fra at være fjerdemålmand til pludselig at stå en meget vigtig kamp, som han var tæt på at blive væk fra grundet træthed efter arbejde.
Men selvom dagens profil gjorde et rigtig fornemt indhop for United, så lurede succesen ikke just...

På vej hjem fra stadion stod 16-årige Gaskell i kø til bussen og hørte hvordan tilskuerne snakkede om kampen.

- Jeg var i kø til bussen for at komme hjem. Da jeg hørte alle de tilskuere, der talte om hvor godt Ray havde stået i målet. Jeg sagde ikke, at det virkelig var mig, der havde stået.

- Det var tilsyneladende det samme på tv senere på aftenen. Da kommentatoren sagde, at Ray Wood var tilbage til sit bedste. Han havde ikke opdaget, at det kun var en dreng på 16 år, der stod i målet. Stadionlyset fungerede ikke optimalt, og byttet var ikke tilgængeligt i højtalerne.

Da Gaskell kom hjem, mødte han udlejer. Han talte om kampen hele tiden, men "dagens helt" sagde ikke, at han havde spillet. Desuden kunne han ikke ringe til sine forældre, da de ikke havde en telefon. Til sidst gik den unge United-målmand i seng, men to timer senere blev han hivet ud af sengen.

Så kom Uniteds stjerner fra kampen og vækkede ham.

- De ankom to timer senere, fik mig ud af sengen og sørgede for, at jeg fik fortalt min historie. Den næste morgen var jeg tilbage på Old Trafford på banen, blev kaldt op til embedet som Matt Busby og Jimmy Murphy, og fik at vide, at jeg nu var andenmålmanden i klubben.

- Det var utroligt, slutter Manchester Uniteds yngste spiller gennem tiden, 16-årige David Gaskell.

Gaskell var 16 år og 19 dage gammel, da han spillede mod City, men på daværende tidspunkt talte Charity Shield kampe ikke som officielle. Derfor er det både Whitefoot og Gaskell som de fleste steder er angivet som Uniteds yngste.

Gaskell spillede 119 kampe for Manchester United.