Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Rafael van der Vaart – et røverkøb

- Skal vi flytte til London? I morgen? Spurgte den hollandske landsholdsspiller sin smukke kone Sylvie. Svaret blev ja, og en sæson senere er det samlede billede klart. Hollænderen har spillet en flot debutsæson for ”Spurs”.
I sidste sommer sidste minutter af transfervinduet hentede Tottenham Rafael van der Vaart i Real Madrid for 80 millioner kroner, og efter PL-debutsæsonen må det beskrives som et røverkøb, men det skulle også gå stærkt til sidst, fortæller den hollandske kantspiller til FourFourTwo:

- Der var kun en time tilbage inden transferdeadline, så jeg ringede til min kone og spurgte: Skal vi flytte til London? I morgen? Det var en meget underlig dag. Det var en mandag, og jeg skulle forlade Madrid for at spille landskamp. Jeg låste døren til mit hus, satte mig ombord på flyveren, og eftersom jeg senere underskrev en kontrakt med Tottenham, har jeg ikke været i Madrid siden.

Jose Mourinho havde oprustet voldsomt i Madrid, og den hollandske landsholdsspiller var blevet degraderet noget, så det pludselige boligskifte til Tottenham – og London – skulle forbedre van der Vaarts EM-chancer til næste sommer. Det er sket efter en flot sæson på det personlige plan for den offensive midtbanespiller, der dog har det noget blandet med holdets præstationer.

- Vi har et rigtigt godt hold i Tottenham, og vi har da også vundet over Arsenal i denne sæson samt slået begge Milano-hold. Men vores problem har været, at vi har mistet point til hold som Blackpool, Wolves og Birmingham. Når vi har vundet kampe i Champions League, er det vigtigt, at man efterfølgende kan rejse sådanne steder hen og vinde. Men vi er unge og kan ende med at blive rigtig gode, slår van der Vaart fast.

Rafael van der Vaart er gift med den gudesmukke Sylvie, og celeberty-parret var det mest fotograferede par i Tyskland, da de var bosat i Hamburg. I London har der været sået tvivl, om ægteparret havde fundet sig til rette med f.eks. den engelske mad, men disse rygter afviser ægtemanden.

- Pressen har tidligere skrevet, at jeg var utilfreds med den engelske mad, men det er altså ikke korrekt. Jeg har det faktisk helt modsat i London, hvor man kan finde restauranter fra alle verdenshjørner. Jeg kan faktisk godt lide at spise god japansk mad, afslører van der Vaart.

Rafael van der Vaart voksede op i Ajax, hvor han lærte fodbold – på den hårde måde! Og samtidig blev han begejstret for en stjerne fra rivalerne fra PSV – den brasilianske angriber Romario.

- Jeg kan bare godt lide hans stil. Han (Romario, red.) kunne se meget doven ud på banen og kunne virke ligeglad, men pludselig eksploderede han og scorede et fantastisk mål, mindes van der Vaart, der selv har været en ret lav spiller og derfor mindet lidt om Romario:

- Jeg har næsten altid været mindre end mine konkurrenter og modstandere. Jeg har vænnet mig til at passe på mig selv. Som 10-årig kom jeg til Ajax's akademi. Det var en hård skole, hvor man hele tiden skulle kæmpe for sin plads, og det har gjort mig hård. I starten var jeg bange for at røre ved bolden, men jeg lærte at stå imod, så de år har været vitale for mig, da det har givet mig en mental styrke.

I denne Premier League-sæson har Tottenhams nyindkøb været en af de største positive overraskelser – i skarp konkurrence med Manchester Uniteds Javier Hernández – men hollænderen har også altid haft en drøm om at spille i England.

- Jeg har altid ønsket mig at spille i Premier League, og jeg havde det faktisk også fint i Madrid, hvor jeg spillede godt og lavede mål, men hvert år skal Real Madrid enten vinde mesterskab eller Champions League, og det gjorde vi ikke i de to år, hvor jeg var i klubben.

Den fornemme sæson i Premier League har også skabt interesse rundt om i Europa, og avisen ”Corriere dello Sport” hævder, at van der Vaart er AC Milans topprioritet på transfermarkedet i sommer. Men det er langt fra første sæson, hvor hollænderen har spillet godt.

Kigger man på topscorerlisten for den tyske Bundesliga tilbage i 2007/08, finder man ikke overraskende Bayern Münchens daværende superstjerne – Luca Toni helt i front. Det er der ikke noget underligt i, mere pudsigt var det, at HSV-spilleren Rafael Van der Vaart langt henne i sæsonen lå helt med i toppen. Flot præstation for den offensive midtbanespiller/hængende angriber.

I Tyskland var van der Vaart ellers i den helt store tyske mediestorm, efter han ytrede, at han meget gerne ville væk fra den nordtyske klub, hvilket bringer os tilbage til partneren ved fodboldspillerens side - eller måske endda foran van der Vaart. For hollænderen er altså gift med den ”medieliderlige” og ualmindelig smukke Sylvie – som er tidligere model og tv-stjerne, og som kunne minde en smule om fru Beckham.

Da det hollandske par var i Tyskland kunne man hver uge finde en historie i Bild af pudsig – jah næsten vanvittig – karakter, som da det kom frem, at skønheden og van der Vaart var havnet i Hamburg, fordi der var så gode shoppingsmuligheder for den hollandske krukke.

Inden van der Vaart kom til HSV var han blot et af mange talenter fra en ualmindelig god periode på Ajax's talentfabrik, og som bare 22-årig skiftede han til den tyske klub, selvom flere storklubber ellers var interesserede i den alsidige offensive spiller.

I sommerpausen 2008 pressede Valencia kraftigt på. Udefra set virkede en handel også meget sandsynlig, og begrundelsen blev styrket med, at Rafael har en spansk mor, og hans bedsteforældre bor i nærheden af den spanske storklub. At spillerhandlen ikke blev til noget, skyldtes ikke, at van der Vaart ikke ønskede at komme til Spanien, og flere gange ytrede han sin utilfredshed med HSV og deres helt urimelige salgspris. Van der Vaarts agent Bayram Tutumlu sagde tilbage i 2008 til Indkast.dk:

- Der er fem-seks store klubber, som vi forhandler med i øjeblikket. De er fra Spanien, England og Italien. Jeg tror ikke, at han er i Hamborg efter sommerferien. Sidste sommer blev han lovet, at han kunne komme væk fra klubben, men dengang holdt klubben ikke sit ord, så nu vil han helt sikkert væk. Med mit netværk i Spanien vil det være naturligt, at han fortsætter i Spanien.

Valencia skulle ifølge spanske medier have afgivet et bud på over 150 millioner kroner tilbage i 2008, men da det end ikke var nok til en forhandlingssituation, trak de følehornene til sig, hvilket de sikkert har fortrudt. Trods de voldsomme uenigheder om fodboldfremtiden fortsatte van der Vaart med at bære HSV's anførerbind og gjorde det med bravour.

De føromtalte tyske medier havde da også svært ved at sætte ord på van der Vaarts spil. De sammenlignede ham dengang med bl.a. Kevin Keegan, da datidens superstjerne var i klubben. Men Keegan og van der Vaart har faktisk også flere lighedspunkter. I deres karriere havde/har de begge haft spidskompetencer indenfor de tekniske færdigheder, og begge er/var alt for meget skadet. I tre af syv sæsoner spillede van der Vaart ikke mere end 2/3 af ligakampene for Ajax og HSV. Disse tal blev ikke bedre i Real Madrid, selvom årsagen hertil var lidt en anden.

Udover skaderne har karrieren også været ombrust af flere skandaler for den store personlighed, som i Ajax-tiden hvor forholdet til Zlatan Ibrahimović slog gnister. Det kulminerede i den ”berømte” landskamp i 2004, hvor svenske Ibrahimović sparkede klubkammeraten van der Vaart ned efter bare fire minutters spil med kommentaren:

- Hvis du brokker dig over mig én gang til, knækker jeg nakken på dig.

Senere samme måned skiftede Zlatan til Juventus, og den hollandske playmaker blev i barndomsklubben, så Ajax valgte at beholde landsmanden, der debuterede for storholdet kort tid efter, at han var fyldt 17 år - tilbage i foråret 2000.

Landsholdskarrieren har også været påvirket af uheld, for i 2004 ændrede Dick Advocaat taktik kort inden slutrunden, mens en af de føromtalte skader satte en stopper for hans hovedrolle til VM i 2006. Så hvis skiftet til Tottenham var for at forbedre chancen for at komme med til EM på det hollandske landshold, der kan fodre ”Grisebasser” med offensive spillere, er missionen lykkes, for den ellers meget skadede og problemfyldte Premier League-spiller har vist sig at være et røverkøb for Tottenham!


MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER