Michael Bækgaard

Grønkjær - Chelseas 1m-mand takker af

Den tidligere danske landsholdsspiller takker af på søndag i hjemmekampen mod hans første professionelle klub - AaB - som han kan være med til at spille ned i 1. division.
FCK's nye træner - svenske Roland Nilsson - får en stor opgave med at rekonstruere FCK-holdet, når han til sommer tiltræder i stedet for Ståle Solbakken. Først sagde tre ud af fire spillere i forsvaret farvel til FCK (og der er stadig på rygtebasis tvivl om den fjerde - Mathias "Zanka" Jørgensen), og i dag er det så også blevet offentliggjort, at Jesper Grønkjær på søndag spiller sin sidste kamp på topplan mod AaB.

- Efter grundige overvejelser er jeg nået frem til beslutningen om at indstille min fodboldkarriere på topplan efter søndagens Superligakamp mod AaB. Jeg stopper med lysten og glæden intakt, som har været min drivkraft gennem alle årene - dette har været vigtigt for mig. Jeg er og har været umådelig glad for min tid i F.C. København, og jeg er stolt over at have fået muligheden for at vende hjem til en klub, som inderligt ønskede at indtræde på den internationale scene, og som gjorde det. Rejsen med F.C. København har været eventyrlig, og jeg har fået oplevelser, der er printet ind i min hukommelse, siger den tidligere danske landsholdsspiller til klubbens officielle hjemmeside.

Jesper Grønkjær startede i 1995 sin professionelle karriere i AaB i Nordjylland, og i 1998 blev han hentet til hollandske Ajax af den nuværende danske landstræner, Morten Olsen. Her oplevede Jesper Grønkjær nogle af karrierens bedste år, og det resulterede da også i landsholdsdebut i 1999 - en debut som Grønkjær nok ikke husker tilbage på med udpræget glæde. Det var nemlig i denne kamp - en på papiret vigtig hjemmekamp mod Italien - at Grønkjær for en stund fik omdøbt en "Jesper Olsen" til en "Grønkjær", da han fra midten af banen i kampens første minut spillede notorisk farlige Filippo Inzaghi helt fri foran Peter Schmeichels mål. Siden har Jesper Grønkjær betalt mangefoldigt af på den fejl, og det kostede som bekendt heller ikke Danmarks deltagelse ved EM-slutrunden år 2000.

Ajax-tiden var dog i øvrigt så god, at flere af Europas største klubber angiveligt havde en snor i danskeren, men i sidste ende blev det engelske Chelsea, der løb med danskeren. Her spillede Grønkjær også en række fine sæsoner, men han huskes i London-klubben bedst for sit mål i sæsonens (2002/2003-sæsonen red.) sidste kamp mod Liverpool, der betød, at Chelsea fik Champions League-pladsen i stedet for netop Liverpool. Dette var i sig selv et mål i millionklassen, men det var måske tilmed et mål i milliardklassen, fordi det var dét, der formentlig endegyldigt overbeviste Roman Abramovich om, at Chelsea var værd at investere i.

Da først de russiske millioner rullede i Chelsea, var der dog ikke plads til danskeren, og han forlod i sommeren 2004 klubben til fordel for Birmingham. Her startede et par magre år for Grønkjær, der var fuldstændig selvtillidsforladt i både Birmingham, spanske Atlético Madrid og tyske VfB Stuttgart. Det virkede derfor som et lod i tombolaen, da FCK valgte at åbne pengekassen for at hente danskeren hjem i 2004 - ikke mindst fordi andre udlandsproffer tidligere var vendt hjem til dansk fodbold med meget lidt held.

Hvis Grønkjær var et lod i tombolaen, var det et ualmindeligt fantastisk og heldigt lod - Grønkjær gjorde al tvivl om evnerne til skamme. På trods af skader og almindelige skavanker omkring fysikken har Grønkjær evnet at holde et højt niveau hos FCK, og han har med sin erfaring været en værdifuld spiller at have i de europæiske kampe. I 2007 var Grønkjær outstanding, og siden har han krydret det med flere gode præstationer i Løve-trøjen. På søndag er det hele slut - og for Grønkjær kan karrieren ende tragikomisk, hvis han ender med at være med til at spille den klub, hvor hele fodboldeventyret tog sin begyndelse - AaB - ned i 1. division.

Grønkjær nåede 80 kampe for det danske landshold. Hvad fremtiden nu byder på for Grønkjær vides endnu ikke.