ALT om VM

Fodbold nyheder

Grønkjær - Chelseas 1m-mand takker af

Af Michael Bækgaard

Den tidligere danske landsholdsspiller takker af på søndag i hjemmekampen mod hans første professionelle klub - AaB - som han kan være med til at spille ned i 1. division.
Article image
Ritzau-Scanpix
FCK's nye træner - svenske Roland Nilsson - får en stor opgave med at rekonstruere FCK-holdet, når han til sommer tiltræder i stedet for Ståle Solbakken. Først sagde tre ud af fire spillere i forsvaret farvel til FCK (og der er stadig på rygtebasis tvivl om den fjerde - Mathias "Zanka" Jørgensen), og i dag er det så også blevet offentliggjort, at Jesper Grønkjær på søndag spiller sin sidste kamp på topplan mod AaB.


- Efter grundige overvejelser er jeg nået frem til beslutningen om at indstille min fodboldkarriere på topplan efter søndagens Superligakamp mod AaB. Jeg stopper med lysten og glæden intakt, som har været min drivkraft gennem alle årene - dette har været vigtigt for mig. Jeg er og har været umådelig glad for min tid i F.C. København, og jeg er stolt over at have fået muligheden for at vende hjem til en klub, som inderligt ønskede at indtræde på den internationale scene, og som gjorde det. Rejsen med F.C. København har været eventyrlig, og jeg har fået oplevelser, der er printet ind i min hukommelse, siger den tidligere danske landsholdsspiller til klubbens officielle hjemmeside.

Jesper Grønkjær startede i 1995 sin professionelle karriere i AaB i Nordjylland, og i 1998 blev han hentet til hollandske Ajax af den nuværende danske landstræner, Morten Olsen. Her oplevede Jesper Grønkjær nogle af karrierens bedste år, og det resulterede da også i landsholdsdebut i 1999 - en debut som Grønkjær nok ikke husker tilbage på med udpræget glæde. Det var nemlig i denne kamp - en på papiret vigtig hjemmekamp mod Italien - at Grønkjær for en stund fik omdøbt en "Jesper Olsen" til en "Grønkjær", da han fra midten af banen i kampens første minut spillede notorisk farlige Filippo Inzaghi helt fri foran Peter Schmeichels mål. Siden har Jesper Grønkjær betalt mangefoldigt af på den fejl, og det kostede som bekendt heller ikke Danmarks deltagelse ved EM-slutrunden år 2000.

Ajax-tiden var dog i øvrigt så god, at flere af Europas største klubber angiveligt havde en snor i danskeren, men i sidste ende blev det engelske Chelsea, der løb med danskeren. Her spillede Grønkjær også en række fine sæsoner, men han huskes i London-klubben bedst for sit mål i sæsonens (2002/2003-sæsonen red.) sidste kamp mod Liverpool, der betød, at Chelsea fik Champions League-pladsen i stedet for netop Liverpool. Dette var i sig selv et mål i millionklassen, men det var måske tilmed et mål i milliardklassen, fordi det var dét, der formentlig endegyldigt overbeviste Roman Abramovich om, at Chelsea var værd at investere i.

Da først de russiske millioner rullede i Chelsea, var der dog ikke plads til danskeren, og han forlod i sommeren 2004 klubben til fordel for Birmingham. Her startede et par magre år for Grønkjær, der var fuldstændig selvtillidsforladt i både Birmingham, spanske Atlético Madrid og tyske VfB Stuttgart. Det virkede derfor som et lod i tombolaen, da FCK valgte at åbne pengekassen for at hente danskeren hjem i 2004 - ikke mindst fordi andre udlandsproffer tidligere var vendt hjem til dansk fodbold med meget lidt held.

Hvis Grønkjær var et lod i tombolaen, var det et ualmindeligt fantastisk og heldigt lod - Grønkjær gjorde al tvivl om evnerne til skamme. På trods af skader og almindelige skavanker omkring fysikken har Grønkjær evnet at holde et højt niveau hos FCK, og han har med sin erfaring været en værdifuld spiller at have i de europæiske kampe. I 2007 var Grønkjær outstanding, og siden har han krydret det med flere gode præstationer i Løve-trøjen. På søndag er det hele slut - og for Grønkjær kan karrieren ende tragikomisk, hvis han ender med at være med til at spille den klub, hvor hele fodboldeventyret tog sin begyndelse - AaB - ned i 1. division.

Grønkjær nåede 80 kampe for det danske landshold. Hvad fremtiden nu byder på for Grønkjær vides endnu ikke.

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik