Torsten Brix

Saadi Gaddafi – 22 Serie A-minutter

Privatjet, hotelværelse til hund og eksklusive bade hænger fast på fodboldspilleren Saadi Gaddafi, der dog også er dopingdømt og mistænkt for at købe sig til spilletid i Serie A.
Lørdag aften var der fest i gaderne i de libyske oprøreres hovedsæde – Benghazi - efter nyheden om, at Libyens leder Muammar Gaddafis yngste søn, den 29-årige Saif al-Arab Gaddafi, var blevet dræbt i et luftangreb. Samtidigt var der sikkert mange fodboldinteresserede, der tænkte: Kunne den afdøde være den af Gaddafis sønner, der tidligere har spillet Serie A-fodbold?

Svaret er nej, men derudover har der også været sået tvivl om, hvorvidt Gaffafis søn rent faktisk var død, efter Nato-angrebet havde ramt en bygning, hvor familien-Gaffafi opholdte sig. Muammar Gaddafi skulle have opholdt sig i bygningen, men han slap levende fra angrebet. Til gengæld må den libyske general leve med sønnens død, ligesom broderen Saadi må.

Muammar Gaddafi har ni børn med to forskellige koner - Fatiha og Safia Farkash. Det ene af disse børn er Saadi, der ifølge italienske medier købte sig til en fodboldkarriere i Serie A, og som har haft flere sammenstød med politiet i Italien og andre europæiske lande. Så samlet set har der været masser af ballade omkring Saadi Gaddafi.

Det hele startede for Gaddafis tredje ældste søn i Al Ahly Tripoli, men i 2003 kom det overraskende skifte til Perugia. Her nåede Saadi kun at spille i én kamp, inden han – i oktober - dumpede i en dopingtest, efter han skulle have taget nandrolon. Han fik tre måneders karantæne. Forinden måtte Saadi faktisk stoppe i Juventus-bestyrelsen, hvor han ejede 7,5 % af ”Den Gamle Dame” og derfor ikke måtte spille for en anden Serie A-klub. Han udtrådte af bestyrelsen, men han kom faktisk ikke til at spille ret meget for Juventus' liga-konkurrenter.

Efter den ringe spilletid – kun indskifter én gang - for Perugia skiftede Gaddafi til Champions League-deltagerne fra Udinese i 2005, men her blev det også kun til ti minutters spilletid i sæsonens sidste kamp mod Cagliari. I den efterfølgende sæson spillede han en enkelt sæson for Sampdoria – dog uden at komme på banen.

Så Saadi har næsten ikke været aktiv i de tre Serie A-klubber, men der har været nok ballade og omtale af hans personlighed. Det hele startede som sagt i Perugia hos den vanvittige klubejer – Luciano Gaucci, der jo er kendt for at fyre sydkoreanske Ahn Jung-Hwan, efter han scorede det afgørende mål, der sendte Italien ud af VM2002. Ved ankomsten til Perugia sagde Saadi:

- Jeg ved godt, at Serie A er en af de hårdeste ligaer i verden, men i Afrika spiller vi også hårde kampe. Min far har accepteret min beslutning, og nu er jeg klar til at starte med nummer 19 på ryggen. Jeg har valgt dette nummer, for jeg har spillet i to klubber i Libyen, og der brugte jeg nummer 9 og 10, så nu bliver det 19.

Kort tid efter ankomsten fik Saadi en andenplads på ”Bidone d'Ore”, der er en liste over de største flops i Serie A – kun overgået af Rivaldo, der var gået helt i stå i AC Milan. Trods dette levede Gaddafi jr. i overhalingsbanen, og han overlod flere minder i Serie A. Dog flest udenfor - end på banen.

Saadi havde altid et privatfly i nærheden, så han altid kunne smutte én tur til Paris på favorit diskoteket, og derudover medbragte han altid sin hund – Dina, der ofte blev indlogeret på sit eget hotelværelse.

Det voldsomme overforbrug er i disse dage hæftet på Gaddafi-familien, og her har Saadi hjulpet godt til, som da tre kilo af den eksklusive Beluga-kaviar skulle flyves til Paris, hvor Saadis kone gik i eksklusive bade - bestående af speciel mælk.

I 2007 stoppede Saadi som aktiv fodbold-spiller og dermed også på Libyens landshold, hvor han naturligvis var anfører. I stedet blev han præsident for det nationale fodboldforbund. Det fortsætter han næppe med i krigsramte Libyen, hvor storhedstiden for Gaddafi-familien synes at høre fortiden til – også for Saadi, der altså har spillet 22 minutter i Serie A.