ALT om VM

Fodbold nyheder

Joe Jordan – også en hård hund

Af Thomas Christensen

Straffen er endnu ikke faldet for Gennaro Gattuso, men ser man på ”offeret”, Joe Jordans, fortid, så må man konstatere, at Gattuso slap billigt, lige meget hvor lang karantænen bliver.
Article image
Ritzau-Scanpix
Billederne af Gennaro Gattuso, der nikker en skalle og tager halsgreb på en gråhåret mand med briller, gik tirsdag verden rundt. Midtbaneslideren står givetvis til karantæne, men et kig på ”offerets” fortid afslører, at Gattuso slap billigt. Joe Jordan er nemlig kåret som en af de hårdeste mænd i fodbold.


Tottenhams manager, Harry Redknapp, erklærede efter tirsdagens kamp, at Gattuso tydeligvis ikke havde gjort sit hjemmearbejde, siden han kunne finde på at angribe Joe Jordan. Jordan var nemlig gennem tyve år frygtet for sin brutale spillestil – blandt andet for AC Milan – han fik øgenavnet ”Jaws”, fordi han manglede begge fortænder og kom i 2007 ind som nummer 34 på en liste over alle tiders 50 hårdeste mænd i fodbold.

Joe Jordan begyndte sin karriere i 1968, og over de næste 20 år repræsenterede den skotske angriber store klubber som Leeds, Manchester United og Milan samt Skotland mere end 50 gange. Jordan blev kendt som en spiller, der ikke skånede sig selv eller sine modstandere.

Ret tidligt i hans karriere mistede han fortænderne, hvilket betød at han blev udstyret med en protese, som han dog tog ud, når han skulle spille kamp. Med et kæmpe hul i tandrækken var han et frygtindgydende syn, og han fik øgenavnet ”Jaws” efter en skurk fra en samtidig James Bond film.

Et eksempel på Jordans hårde spillestil kom i en FA-Cup kamp i 1980 mellem hans daværende klub Manchester United og Tottenham. Tottenhams målmand, Milja Aleksic, gik ved flere lejligheder hårdt til Jordan ved hjørnespark, hvilket Jordan besvarede ved at brække Aleksics kæbe i en luftduel.

I 1981 skiftede han til AC Milan, hvor han blev kendt som ”Hajen”. I hans første sæson rykkede Milan ud af serie A, men takket være blandt andet Jordan returnerede klubben året efter. Hans betydning for milaneserne understreges af, at han forrige år blev optaget på klubbens officielle liste over de 110 vigtigste spillere i AC Milans historie.


Det er dog ikke den eneste liste, Joe Jordan optræder på. I 2007 kårede the Times de 50 hårdeste mænd i fodbold gennem tiden. Jordan kom ind på en respektabel 34. plads, mens Gattuso end ikke blev fundet værdig til listen, der ellers har en række italienere med. Blandt andet Marco Materazzi, samt 80'ernes skræktrio Claudio Gentile, Giuseppe Bergomi og Marco Tardelli.

Da karrieren som spiller sluttede, blev Joe Jordan i fodboldens verden. Mest som assistenttræner og siden først i dette årtusinde som en fast del af Harry Redknapps stab i diverse klubber. Hårdheden fra banen er dog taget med til sidelinjen.

I de første to uger som assistenttræner i Tottenham var Jordan involveret i skærmydsler med daværende Fulhammanager Roy Hodgson og Blackburn-boss Paul Ince. I denne sæson blev han fanget på kamera, mens han udfordrede Newcastles målmandstræner til et raskt slagsmål.

Gattuso hævdede efter episoden tirsdag, at han blev provokeret, og tager man Jordans fortid i betragtning, er det ikke umuligt. Sikkert er det dog, at Gattuso næppe var sluppet så billigt fra en sådan episode, var den sket, mens Jordan stadig var aktiv.


VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik