Thomas Christensen

Joe Jordan – også en hård hund

Straffen er endnu ikke faldet for Gennaro Gattuso, men ser man på ”offeret”, Joe Jordans, fortid, så må man konstatere, at Gattuso slap billigt, lige meget hvor lang karantænen bliver.
Billederne af Gennaro Gattuso, der nikker en skalle og tager halsgreb på en gråhåret mand med briller, gik tirsdag verden rundt. Midtbaneslideren står givetvis til karantæne, men et kig på ”offerets” fortid afslører, at Gattuso slap billigt. Joe Jordan er nemlig kåret som en af de hårdeste mænd i fodbold.

Tottenhams manager, Harry Redknapp, erklærede efter tirsdagens kamp, at Gattuso tydeligvis ikke havde gjort sit hjemmearbejde, siden han kunne finde på at angribe Joe Jordan. Jordan var nemlig gennem tyve år frygtet for sin brutale spillestil – blandt andet for AC Milan – han fik øgenavnet ”Jaws”, fordi han manglede begge fortænder og kom i 2007 ind som nummer 34 på en liste over alle tiders 50 hårdeste mænd i fodbold.

Joe Jordan begyndte sin karriere i 1968, og over de næste 20 år repræsenterede den skotske angriber store klubber som Leeds, Manchester United og Milan samt Skotland mere end 50 gange. Jordan blev kendt som en spiller, der ikke skånede sig selv eller sine modstandere.

Ret tidligt i hans karriere mistede han fortænderne, hvilket betød at han blev udstyret med en protese, som han dog tog ud, når han skulle spille kamp. Med et kæmpe hul i tandrækken var han et frygtindgydende syn, og han fik øgenavnet ”Jaws” efter en skurk fra en samtidig James Bond film.

Et eksempel på Jordans hårde spillestil kom i en FA-Cup kamp i 1980 mellem hans daværende klub Manchester United og Tottenham. Tottenhams målmand, Milja Aleksic, gik ved flere lejligheder hårdt til Jordan ved hjørnespark, hvilket Jordan besvarede ved at brække Aleksics kæbe i en luftduel.

I 1981 skiftede han til AC Milan, hvor han blev kendt som ”Hajen”. I hans første sæson rykkede Milan ud af serie A, men takket være blandt andet Jordan returnerede klubben året efter. Hans betydning for milaneserne understreges af, at han forrige år blev optaget på klubbens officielle liste over de 110 vigtigste spillere i AC Milans historie.

Det er dog ikke den eneste liste, Joe Jordan optræder på. I 2007 kårede the Times de 50 hårdeste mænd i fodbold gennem tiden. Jordan kom ind på en respektabel 34. plads, mens Gattuso end ikke blev fundet værdig til listen, der ellers har en række italienere med. Blandt andet Marco Materazzi, samt 80'ernes skræktrio Claudio Gentile, Giuseppe Bergomi og Marco Tardelli.

Da karrieren som spiller sluttede, blev Joe Jordan i fodboldens verden. Mest som assistenttræner og siden først i dette årtusinde som en fast del af Harry Redknapps stab i diverse klubber. Hårdheden fra banen er dog taget med til sidelinjen.

I de første to uger som assistenttræner i Tottenham var Jordan involveret i skærmydsler med daværende Fulhammanager Roy Hodgson og Blackburn-boss Paul Ince. I denne sæson blev han fanget på kamera, mens han udfordrede Newcastles målmandstræner til et raskt slagsmål.

Gattuso hævdede efter episoden tirsdag, at han blev provokeret, og tager man Jordans fortid i betragtning, er det ikke umuligt. Sikkert er det dog, at Gattuso næppe var sluppet så billigt fra en sådan episode, var den sket, mens Jordan stadig var aktiv.