Mathias Raun

Lee Cattermole – Den unge terrier

Indkast.dk har valgt at fokusere på den unge Sunderland-kaptajn, der med sin fantastiske personlighed og hårde spil, allerede har vist forskellige sider af sit bemærkelsesværdige jeg.
Den engelske midtbane-slider, Lee Barry Cattermole, der til dagligt spiller i den nordlige engelske klub Sunderland A.F.C, er en elsket og hadet person i engelsk fodbold, især på grund af hans hårde spil på banen, som gang på gang har fået Premier League-managers op i det røde felt, grundet deres bekymring vedrørende spillernes helbred. Den unge englænder er at finde i feltet blandt de 'hårdeste hunde' i engelsk fodbold, og samtidig har Cattermole i en alder af bare 22 år, fået tildelt anførerbindet af manageren Steve Bruce.

Lee Cattermole befinder sig bedst på den defensive midtbane, placeret lige foran forsvaret, hvor han gang på gang sætter hårde tacklinger ind på modstandernes spillere. Samtidig er Cattermole en dygtig fodboldspiller, der med sin forholdsvis spinkle kropsbygning, ofte bevæger sig længere frem på banen. I sommerens pause tog Cattermole et personligt skridt op ad den karrieremæssige stige, da han af manager Steve Bruce fik tildelt anførerbindet. – En beslutning, som Bruce nøje havde overvejet. Det skulle dog vise sig, at beslutningen om at lade en 22-årig gut styre tropperne var knap så problemfrit, som manageren kunne have ønsket. I Premier League's første par runder indkasserede Cattermole to røde kort, og dette fik manager Steve Bruce til at genoverveje, om Cattermole var det rette valg som anfører.

- Jeg traf en stor beslutning i sommer, da jeg gav ham anførerbindet, men jeg vil genoverveje det. Ansvarsbyrden er måske lidt for meget, men jeg tager snakken med ham. (…) Han skal lære af denne situation, elles kommer han i seriøse problemer, og halvdelen af hans karriere vil forsvinde med karantæner. Han skal tage ved lære, og det gør han ikke i øjeblikket, hvilket frustrerer mig, sagde Bruce til ESPN, efter Cattermoles andet røde kort, som han indkasserede efter 22 minutters spil i Premier Leagues indledende runder.

Noget tyder på, at den unge 'midtbane-terrier' har lært af sine fejl. – I hvert fald har Cattermole ikke modtaget flere røde kort, men har i stedet valgt at fokusere på det spillemæssige, som har resulteret i, at Sunderland er i gang med en flot sæson.

Cattermoles professionelle karriere startede som 17-årig i Middlesbrough, hvor han straks blev kastet på den store scene. Han fik debut i det berømte 'Tyne-Tees derby', imod Newcastle United, hvor han spillede alle 90 minutter, i en kamp som endte 2-2. Efterfølgende udtalte daværende manager Steve McClaren:

- Når jeg har brug for folk til at tage ansvar og sætte tropperne op til kamp, så beder jeg Cattermole om hjælp!

Englænderens største kamp for Middlesbrough var UEFA Cup finalen i 2006. I 2008 blev den store personlighed solgt til Wigan Athletic for 40 millioner danske kroner. Det skulle vise sig, at Cattermole kun skulle spille en sæson for de blå og hvid-stribede. – En sæson, hvor man for alvor fik øje på hans enorme potentiale, men også for hans aggressive adfærd på fodboldbanen. Efter blot fire kampe havde Cattermole allerede modtaget to røde kort, bl.a. for en meget vanvittig tackling på West Ham's Scott Parker.

Den 12. august 2009 blev Cattermole præsenteret, i Sunderland A.F.C, for knap det dobbelte af, hvad Wigan havde givet for midtbanespilleren. Cattermole debuterede i en 1-0 sejr over Bolton Wanderers, og dette blev startskuddet til en status som favoritspiller blandt klubbens tilhængere, trods mange længere skadespauser, grundet tilbagevendende problemer med hans knæ.

Dette fører os tilbage til, at den evige fighter, Lee Cattermole, på blot 22 år, er elsket og hadet som fodboldspiller. Elsket af sine egne fans for hans evige engagement og fight på fodboldbanen og hadet af andre for hans voldsomme indgreb på banen, som ofte har udløst et rødt kort.

- Modric: Jeg hoppede og kom lidt væk i sidste øjeblik. Hvis jeg var blevet på jorden, ville jeg måske have brækket benet - det reddede mig nok, at jeg hoppede.

Men Cattermole er absolut ikke en mand uden følelser, og især afskeden med Middlesbrough tog hårdt på den unge spiller.

- At forlade Middlesbrough var hårdt. Jeg elskede klubben af hele mit hjerte, og at forlade klubben gjorde virkelig ondt. – Jeg forlod min sidste kamp med tåre i øjnene. Jeg var elsket af vores fans. – Jeg fortryder dog ikke, at jeg har valgt at prøve nye udfordringer, sagde Cattermole, da han forlod hans barndomsklub.

Der er ingen tvivl om, at den unge englænder, der overtog anførerbindet fra Lorik Cana, er en stor fodboldspiller. En bemærkelsesværdig skikkelse, som ofte tiltrækker sig diverse overskrifter i medierne grundet hans hårde spil. Han er en ung spiller, som har været tilknyttet Englands ungdomslandshold, lige fra u-16 og opefter, og som har en glimrende mulighed for at tilspille sig en plads på det engelske landshold engang i fremtiden.

Faktum er, at Cattermole er uundværlig for sit hold, og som Wigan-spiller vandt han prisen, som den spiller, der havde flest tacklinger på en hel sæson. Andre mener måske, at han i år skal have prisen for 'at tabe hovedet flest gange'. Cattermole er en fantastisk spiller, men han må indse, at hans aggressive adfærd skal mindskes, så Bruce ikke igen er nødsaget til at bede ham om at lade være med at tackle inden en kamp.