ALT om VM

Fodbold nyheder

Lynge Jakobsen – findes det bedre?

Af Torsten Brix

Mod slutningen af fødselsdagsfesten forsøgte Lynge at takke for dagen - på hans helt uhøjtidelige måde. Når Mr. AaB åbner munden, så lytter man, fordi han har noget på hjertet – hans røde AaB-hjerte!
Article image
Ritzau-Scanpix
- Man får ikke altid det, man ønsker, men alligevel fik AaB… Lynge Jakobsen.


Sådan afsluttede AaB Support Clubs bestyrelsesansvarlige Lars Thomsen sin tale til Lynge Jakobsens 60-årige fødselsdag i går, og den var blot én af mange taler, som Indkast.dk hørte til sportschefens runde fødselsdag onsdag eftermiddag til et arrangement på AaB's træningsanlæg. Der var ikke mange ledige pladser til festlighederne i lokalerne på Hornevej efter de massive ryk ind af danske fodboldpersonligheder, politikere og journalister, der var kommet for at fejre den populære fodboldboss.

De vildt forskellige festdeltagere var bl.a. DBU's generalsekretær Jim Stjerne Hansen, den nordjyske radiolegende Hans Peter Rytter, Aalborg Kommunes borgmester Henning G. Jensen, FCK-træner Ståle Solbakken og et hav af de mange journalister, der har interviewet fodboldbossen de senere år, men også flere sportschefs-kollegaer fra de andre Superliga-klubber var mødt op, og de kunne høre Lynge Jakobsen blive rost fra talerstolen af bl.a. AaB's administrerende direktør Poul Sørensen.

Jakobsens nære arbejdskollega talte bl.a. varmt til Lynges kone – Birgitte – og slog fast, at hun må vente nogle flere år, inden hun får sin AaB-mand hjem på fuldtid, og Sørensen mente også, at Lynge var Danmarks mest citerede sportsdirektør samt et holdbart brand med hang til både fuldblodsromantik og hardcore business.

Sørensen mente også, at Lynge altid har stået til rådighed for AaB, hvilket Indkast.dk har nydt godt af, som da han fra sin sommerferie gennemførte et interview over telefonen fra Italien, mens den aldrende sportschef havde store problemer med at få sin GMS til at fungere, og han virkede mildeste talt en smule stresset. Trods panikken med teknikken skulle der meget til at få nordjyden ud af fatning, hvilket også hører med til beskrivelsen af personen – Jakobsen.

I forbindelse med AaB's sportslige nedtur har ”onde tunger” krævet Lynges afgang, hvilket de nordjyske fans også tidligere har krævet, men det sker næppe. Siden 1996 har Jakobsen været ansat som sportschef for den klub, der står hans hjerte så nært. Han blev ansat af hans tidligere førsteholdskammerat og den daværende AaB-direktør - Børge Bach – og han har klaret jobbet så godt, at han beskrives som en af Danmarks bedste sportschefer, hvis ikke den bedste.


Af samme grund fik den 60-årige også mange roser til festen, og udover føromtalte kommentar fra fan-bossen Thomsen medbragte han også ”en rejseoplevelse” som gave til ”Lynge og konen”, men han sagde samtidig, at der ikke var nogen udløbsdato på gaven, og dermed indikerede han også at fansene meget gerne så, at sportschefen blev hos AaB i flere år endnu – jah… næsten en menneskealder.

Lynge Jakobsen spillede i syv sæsoner på AaBs førstehold fra 1973 til 1979, hvor han formåede at spille 267 kampe og score 18 mål. Han var midtbanespiller og blev klubbens første professionelle fodboldspiller. Hans første senior-kamp var 27. maj 1969, mens den sidste kamp blev spillet 29. oktober 1979.

I løbet af eftermiddagens reception dukkede flere og flere af Lynges gamle fodboldkonkurrenter op, og én af disse var den lokale og mangeårige sportsjournalist Flemming Olsen, der medbragte lidt gaver til den sportsligt og økonomisk hårdt plagede klub.

- Her har du en bundprop, der skal lukke hullet i pengekassen og skabe mulighed for nye kontrakter. Og her har du en topnøgle…, lød det fra barne- og ungdomsvennen Flemming Olsen.

Disse ordspil - som Lynge også ofte bruger, når han taler med pressen - og hans pudsigheder er noget af det, der gør ham til den folkelige figur, som han er, men egentlig virker han – og hans kone - ikke til at bryde sig om den offentlighed, som hans job medfører. Årsagen til hans job er helt anderledes. Det skyldes hans kærlighed for AaB, og tidligere på ugen sagde han til Ritzau:

- Jeg er bare en simpel sportsdirektør, der er bidt af det game, der hedder AaB. Og hvis jeg på et tidspunkt bliver husket for, at jeg i hvert fald gjorde det, jeg kunne, så er det det, der betyder noget for mig.

Men hvordan vil rullekonens søn fra Lollandsgade så blive husket i AaB? Her kommer en bunke forslag:

- At han i 1978 var den første spiller i AaB, som kom på kontrakt.
- De mange tabte pokalfinaler.
- Et par danske mesterskaber i 1999 og 2008.
- At han sluttede som aktiv i klubben i 1979 efter 267 førsteholdskampe og 18 scoringer.
- Hans fyring af den folkekære træner Sepp Piontek eller de afbrudte samarbejder med Per Westergård, Peter Rudbæk, Bruce Rioch og Magnus Pehrsson.
- Nogle helt forrygende AaB-indsatser på den internationale fodboldscene med bl.a. spektakulære kampe mod Manchester United, Deportivo La Coruña, Celtic, Tottenham og Sampdoria.
- Som en rigtig god fodbold-købmand, der købte kontraktfrie spillere og solgte dem dyrt f.eks. Rade Prica, som AaB fik transferfrit fra Hansa Rostock og solgte dyrt til Sunderland.
- Som talentspotteren, der hentede spillere som Ståle Solbakken, Frank Strandli og Anders Andersson til AaB.
- Den evigt rygende sportsleder med store cigarer, når de sportslige triumfer var en kendsgerning.


Kun hovedpersonen selv kender sin udløbsdato – fordi en fyring kommer næppe på tale – og en ting er sikkert. Det bliver stor set umuligt at efterfølge den omsorgsfulde fodboldboss. For 54 år siden startede Lynge Jakobsen i AaB, og siden har det været hans klub. Prøver man at få ham til at fortælle, hvad AaB betyder for ham, så tegner han et rødt hjerte – rundt om AaB's logo.

Samme AaB-logo var i baggrunden, da Mr. AaB mod slutningen af fødselsdagsfesten forsøgte at takke for dagen - på hans helt uhøjtidelige måde. Når Lynge åbner munden, så lytter man, fordi han har noget på hjertet – hans røde AaB-hjerte!

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik