Torsten Brix

Godt set – Lynge!

Lederen skriver: Kom ikke og sig, at Lynge ikke var med til at skifte AaB-træner i løbet af weekenden. Dette er Lynges værk, og det sætter nordjyderne sikkert også deres lid til, for så plejer det ikke at gå ”så ringe endda”…
Mandag kom den forventede fyring af AaB-træner Magnus Pehrsson, og ikke overraskende blev afløseren Kent Nielsen. To gode valg – mere om det senere – og derfor ros til nordjydernes bestyrelse eller hvad?

Man er nok blåøjet, hvis man tror, at beslutningen er truffet af AaB's bestyrelse uden kraftig påvirkning og indstilling fra sportschefen – aka Lynge Jacobsen. Beslutningen lugter langt væk af sportsligt og ledelsesmæssigt håndværk, og dermed peger meget i retning af Mr. AaB i stedet for den udskældte bestyrelse.

Mange var af den opfattelse, at Lynge Jacobsen ikke kunne fyre Pehrsson, da svenskeren var Lynges egen opfindelse, men det er i den grad en misforståelse. For godt nok ansatte Jacobsen den unge svenske træner, men han var altså meeeeget langt nede på Lynges ønskeseddel. Derudover var de mest etablerede spillere - ifølge Indkast.dk's oplysninger - ikke indstillet på at fortsætte samarbejde med daværende succes-træner Allan Kuhn, så den mulighed eksisterede heller ikke.

Kent Nielsen var allerede på det tidspunkt – sammen med Keld Bordinggaard og Morten Wieghortst - et ønske i AaB, men Brøndby nappede træneren foran AaB's næse. Men hvorfor er han et godt valg for AaB?

Årsagen er simpel… Kent Nielsen viste i AC Horsens, at han er en af Danmarks bedste talentudviklere, og AaB-truppen er fyldt med talenter. Af den nuværende trup på 27-mand kunne hele syv spillere spille på klubbens U-19 hold. Dertil skal man naturligvis også lægge, at AaB's regnskab er fyldt med blodrøde tal. Sidste regnskabsår endte med et underskud på vanvittige 87 millioner kroner, og det første kvartal af 2010 er endt med et underskud på små 15 millioner kroner. Så tiden er næppe til de store forstærkninger til den underpræsterende trup.

AaB har underpræsteret under Pehrsson. Godt nok har rigtig mange stærke spillere forladt Limfjordsbyen, men alligevel er truppen til en placering midt i Superligaen og ikke til plads i nærheden af den forfærdelige sidsteplads. De første 11 superliga-kampe har kun givet ni point, og af disse må man ikke glemme, at AaB var småheldige i åbningssejren mod Lyngby og meget heldige med det uafgjorte resultat i PARKEN. Så den sportslige situation kunne faktisk have set meget dårligere ud, end den rent faktisk gør. Og selvom det startede meget lovende med sejrene over Deportivo La Coruna, er det siden gået ned af bakke for Pehrsson og AaB.

Den alt for unge træner nåede faktisk at tabe flere AaB-kampe, end holdet spillede uafgjort eller vandt – nemlig 36 % af de 74 kampe mod 34 % sejre og 30 % uafgjorte. Taget i betragtning, at der hertil hører otte pokalkampe, er det naturligvis alt for dårlig en statistik for afløseren for Kuhn, der var træner i 12 kampe – uden nederlag.

En af AaB's bedste kampe under Pehrsson var faktisk hans sidste på hjemmebanen mod OB, som endte med at blive det fjerde hjemmebanenederlag på stribe – hvilket AaB skal tilbage til 1980 for at finde magen til. Så resultaterne skuffede, og det har spillet også gjort. Pehrsson forsøgte med en lidt mere offensiv formation mod slutningen af tiden i AaB, men ellers efterlevede han til punkt og prikke den svenske fodboldfilosofi, hvor fodbold handler om, at modstanderen ikke skal lave mål.

En noget mere offensiv indstilling fik Kent Nielsen, efter han fået indstillet defensiven i AC Horsens, der jo fik nyt postnummer (870-0) efter et hav af målfattige opgør, så på den front kan der vente nye vinde over Limfjordens vande.

At Kent Nielsen valgte Brøndby, efter tiden i AC Horsens - og ikke AaB - hænger sikkert sammen med bopælen i Greve, for han passede vel ikke helt ind i Brøndby. Han virkede fejlcastet, og hans profil var ikke stærk nok på Vestegnen. Det kan den godt blive i AaB, for her er der nok mere plads til trænere i ”shorts” end i København, og set ude fra passer Nielsen vel også bedre til AaB, end Pehrsson gjorde.

Inden en af svenskerens første kampe for AaB interviewede Indkast.dk Lynge Jacobsen i spillegangen under Energi Arena Nord. Da Pehrsson kom forbi, skulle den sportslige ledelse hilse på hinanden, hvilket endte i en meget kluntet ”krammer”. Denne kiksede handling, står som et malerisk billede på Pehrssons forhold til sportschefen sammenlignet med Erik Hamréns, der jo sammen med Jacobsen røg vindercigarer i tilstødende omklædningsrum efter AaB's store sejre.

Her kunne man lettere forstille sig et godt forhold mellem Kent Nielsen og Lynge, hvilket der bliver brug for, da der venter et kæmpe arbejde. Truppen er langt fra fordums styrke, grundet fejldispositioner og økonomiske skandaler, men der er også lidt uro på de interne linjer. Senest tabte holdets anfører Kjetil Wæhler sutten overfor Nettavisen.no. Den ellers hårde forsvarsspiller følte, at den danske sportspresse havde været mod AaB… - måske kunne Wæhler lige tjekke stilling i Superligaen og endnu værre… kigge på nordjydernes spil i denne sæson?

For det har været elendigt – især i offensiven – og det kan stadigvæk gå helt galt i AaB. For nedrykning er et tema, og mener nordjyderne ikke, at det kan ske, skal de jo bare spørge i AGF eller OB. De rykkede ned med trupper, der var stærkere end AaB's nuværende. Grotesk taget i betragtning at AaB for to år siden blev danske mestre og spillede imponerende i Champions League.

Mesterskabet kom i hus, efter nordjyderne havde hentet fem point efter seks spillerunder i 2007/08 og salget af holdets helt store aktiv – Rade Prica. Så nordjyderne har for nylig været under voldsomt pres, og til at aflive dette pres har de altså én af Danmarks bedste sportschefer i Lynge Jacobsen. Han har haft AaB-jobbet siden 1996 og er én af Danmarks stærkeste – hvis ikke den stærkeste – til jobbet.

Så kom ikke og sig, at Lynge ikke var med til at skifte AaB-træner i løbet af en weekend. Dette er Lynges værk, og det sætter nordjyderne sikkert også deres lid til, for så plejer det ikke at gå ”så ringe endda”…

Brøndby-tilskuerne vil i fremtiden sikkert håne AaB-fans for at have ansat en træner, som var for dårlig til dem, men det kan nordjyderne tage med sindsro. For Brøndby kunne heller ikke bruge den tidligere norske landstræner Åge Hareide, for den sags skyld den nuværende danske landstræner Morten Olsen eller René Meulensteen, der i øjeblikket varetager den daglige træning i selveste Manchester United. Så den kasserede Kent Nielsen kan godt blive den sportslige løsning på AaB's problemer. Få minutter efter trænerbyttet blev offentliggjort, sendte en bekendt AaB-fan denne rammende besked på Face-book:

- På med de berømte shorts og arbejdshandskerne. Få så de røde på ret køl igen.. Magnus, pøj pøj. Du gjorde, hvad du kunne.... Dette var bare ikke nok..

Meget beskrivende ligesom AaB's tidligere holdleder sagde til jeres skrivekarl for et par uger siden:

- Jah… de putter sikkert ikke det samme i vandet i øjeblikket!

Den næste tid er det Kent Nielsen, der bestemmer drinksene i byen - med spritfabrikkerne og Jomfru Ane Gade.


MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER