Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Sol Campbell – den sejrsvante

Newcastle har været en af PL-sæsonens store overraskelser og de har endda en triumf i ærmet. ”The Rock” har nemlig ikke været i kamp – endnu.
Det er en af de helt store profiler i Arsenals moderne historie, der i sommer forlod London-klubben for at drage til Nordengland – og Newcastle. Sol Campbell var en nøglespiller i en gylden Wenger-æra fra 2001 til 2005, hvor han var med til at vinde mesterskabet to gange og FA-Cup'en tre gange.

Campbell forlod Arsenal i 2006, kom tilbage i vinter og har i denne sommerpause sluttet sig til oprykkerne fra Newcastle. Et forudsigeligt skifte, men det var det ikke, da Campbell i sommeren 2001 sluttede sig til Wengers mænd. Det skete i en af engelsk fodbolds mest opsigtsvækkende transfers nogensinde. Campbell var anfører for Tottenham og skiftede på en fri transfer til rivalerne fra Arsenal, hvor han vandt en double i sin første sæson.

Spurs havde opfostret ham, han havde spillet over 250 kampe for dem, han var anfører og en af deres vigtigste spillere, men efter ni sæsoner stod der kun en enkelt Liga Cup fra 1999 på cv'et. Det kunne én af sit lands bedste forsvarsspillere ikke leve med, og han snød sin gamle klub og lod kontrakten løbe ud for at skifte til rivalerne lidt længere inde ad Seven Sisters Road.

Her fik Campbell en omgående indflydelse på holdet, der vandt en double i 2002, FA Cup'en i 2003, et mesterskab i 2004 og endnu en FA Cup i 2005. Efterhånden blev Campbell dog en mere marginal spiller, og i løbet af sæsonen 2005-2006 spillede han sig mere eller mindre selv af holdet, for dog at vende tilbage i Champions League-finalen mod Barcelona i maj 2006.

Det blev hans sidste optræden for the Gunners, troede de fleste. For efter tre sæsoner og endnu en FA Cup-sejr med Portsmouth og en helt forfejlet satsning på Sven Göran Erikssons tvivlsomme projekt i Notts County sluttede Campbell sig atter til Arsenal i januar 2010. Her var han i foråret en back up-spiller, som dog nåede en del kampe. De fleste med en hæderlig indsats, men heller ikke mere.

Skiftet til Newcastle ligner derfor en ny begyndelse for "The Sol Man", som ikke har niveauet til en topklub, men i kraft af sin rutine kan tilføre en oprykkerklub som Newcastle en stabilitet, som de uden tvivl får godt brug for. Her kunne han danne et solidt makkerpar med den argentinske landsholdsspiller - Fabricio Coloccini, men først skal Campbell lige i top form.

Flere engelske fotografer har nemlig ”fanget” billeder af Campbell med noget der ligner en lille topmave hos den i forvejen lidt langsomme forsvarsspiller, så i Newcastle kan Campbell få brug for hans eminente placeringsevne og solide hovedstød.

Campbells karriere vil ikke blive husket for forårssæsonen 2010, men derimod for at han var en umådelig vigtig spiller på nogle af de Arsenal-hold, som har spillet det bedste, mest overbevisende, underholdende og flydende fodbold, der nogensinde er set i England. Campbell var en vigtig del af denne periode, som vil gå over i historien som Wengers guldalder i Arsenal.

Campbell har spillet 73 kampe for sit land, og er den eneste englænder, der har deltaget i seks slutrunder i træk – i perioden 1996 til 2006. Men ifølge ham selv er landsholdskarrieren ikke slut.

- En landsholdsudtagelse handler i sidste ende om, hvem der har ansvaret for holdet. I Italien ser du målmænd og forsvarsspillere spille på landsholdet, selvom de er langt oppe i alderen. Alderen betyder intet, hvis blot du er klar, stærk og har fysikken i orden, så kan jeg ikke se nogen forhindring i at være med på landsholdet, skulle Campbell have sagt til Sporting Life.

Først skal Campbell i hvert fald etablere sig på holdet i Newcastle og komme i lidt bedre form, før han kan tale om landshold og vinde pokaler – selvom han er meget sejrsvant.

Newcastle har været en af PL-sæsonens store overraskelser efter de har slået Aston Villa med 6-0 og senest slog Everton. I disse kampe har Newcastles centrale forsvar bestået af Fabricio Coloccini og en anden tidligere Portsmouth-spiller Michael Williamson. Dermed ingen spilletid til ”The Rock”, så Newcastle har en triumf i ærmet til en lang sæson i Premier League, hvor Campbell har masser af erfaring fra.

Bortset fra med Notts County, hvor Campbell kun nåede at spille én kamp, har han vundet pokaler med alle de hold, han har spillet for – men det er så nok en trend, der bliver svær at hold liv i med det seneste skifte til Newcastle.

Igennem Campbells karriere har han haft en forkærlighed for nummer 23, men den trøje har igennem flere sæsoner i Newcastle være brugt af den populære og loyale Shola Ameobi, så Campbell har i stedet fået trøje nr. 5 med de velkendte zebrastriber.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER