Christian Bang Jensen

Åbenhjertig Cavani om situationen i Valencia og hvor meget man skal ofre for fodbolden

Valencias uruguayanske angriber har prøvet meget i sin karriere, men ikke en overlevelseskamp. Angriberen vil dog fastholde energien fra de seneste opgør, så klubben kan overleve den svære sæson i La Liga.
36-årige Edinson Cavani er vant til at spille for nogle af Europas helt store mandskaber. Vant til titelkampe og pokaler. Vant til at score bunker af mål og høre hyldesten fra ellevilde fans. Sådan er situationen bare ikke i øjeblikket for den tidligere landsholdsspiller. For i Valencia er det en helt anden kamp, der foregår. En kamp som Edinson Cavani på trods af sin store rutine ikke er vant til.

Valencia kunne med et point i mandagens hjemmekamp mod Rayo Vallecano spille sig lige akkurat over nedrykningsstregen i La Liga, men den tidligere storklub er langt fra reddet. Fem hold ligger indenfor ét sølle point af hinanden og kæmper om at undgå de to sidste nedrykningspladser, der sammen med Elche skal en tur i den næstbedste række.

Edinson Cavani, der skulle være den store redningsmand, har kun bidraget med 16 kampe og fem ligascoringer i denne sæson, da han har været plejet af flere småskader.

Selvom Edinson Cavani ikke har prøvet en nedrykningskamp før, kan rutinen alligevel bruges til noget, og angriberen vil have sine holdkammerater til at bevare roen og styrken fra de seneste opgør og se frem mod de kommende udfordringer.

– Jeg har aldrig oplevet noget som dette, men du er nødt til at se tingene i øjnene. Der er ingen anden måde, forklarede han i et interview til La Ligas hjemmeside og fortsætter:

– I starten blev der skabt forventninger, holdet spillede godt, angreb... men det gik igennem en svær tid, hvorfra vi gradvist skal komme ud. Tidligere så det ud til, at uanset hvad vi gjorde, så manglede vi altid noget. Nu har vi opnået nogle vigtige triumfer, og vi skal fortsætte med den energi og klatre lidt efter lidt. Tingene går bedre. Vi vil kæmpe og arbejde indtil sæsonens sidste kamp for at komme så højt, som vi kan.

– Vi vil fortsætte med at arbejde på at finde det, vi mangler. Holdet har på tusind måder forsøgt at vende situationen, for vi er ligeglade. Vi ved, hvor vi er, og vi ønsker, at denne klub når det højeste niveau, den kan, fordi det fortjener det. Valencia burde være blandt topholdene i Spanien og Europa", fortæller den 36-årige angriber med fortid i Napoli, Paris Saint-Germain og Manchester United.

Dertil forsikrede Edison Cavani, at han ikke kom til Mestalla på jagt efter en god pension, men efter en ny udfordring:

– Jeg ønskede ikke at komme her for at gå på pension, men snarere for at have en vej, og hvis jeg en dag føler, at tingene ikke går, vil jeg underrette klubben og fansene.

Angriberen talte i det åbenhjertige interview om, hvad det vil sige at være fodboldspiller, det at være blandt de bedste i verden, og hvor meget man skal ofre for at opnå glorværdige triumfer:

– Fodbold giver dig det, du leder efter, for at du kan forbedre dig selv, og det gør dig i stand til at blive det, du ønsker og vinde ting. Men du ofrer meget, det er okay at ofre ting for at opnå noget andet, men man skal vide at det fjerner ting og muligheder. Især, hvis du kommer fra Sydamerika. Det tog fra mig fra mit hjem, det tog en masse ting fra mig med min familie og med mine venner. Mange ting er tabt, ting som ikke vender tilbage, for tiden venter ikke på dig. Det er ting, der ikke kan kompenseres. Der er oplevelse som er sket, og som du ikke kan genopleve.

Valencias næste fem kampe bliver sæsondefinerende, da man her møder fem direkte konkurrenter til nedrykningspladserne; Almeria, Sevilla, Elche, Valladolid og endelig Cadiz.