Christian Bang Jensen

Godnat Malaga: 10 år efter Champions League-kvartfinalen er drømmen blevet et mareridt

I 2012/13-sæsonen blev Malaga fodboldeuropas nye darlings, men drømmen om et stort imperium i det sydspanske blev i stedet til et mareridt, som kulminerede lørdag aften med en nedrykning til den tredje bedste række.
Det er ti år siden Malaga var sekunder og en manglende offsidekendelse fra at booke billet til en Champions League-semifinale mod Real Madrid. Søndag morgen står det klart at de stjerneklare aftener er blevet erstattet af kulsorte skyer, da den andalusiske klub med nederlaget til Alaves definitivt rykkede ned i den tredje bedste række og nu kigger ind i en potentiel konkurs. Malaga er skrækhistorien om den lille klub, der med en ny velhavende ejer i ryggen ligner en kæmpe succes, men hvor alting smuldrer, og når nedturen først rammer, så rammer den hårdt.

Malaga var en lille og ubetydelig by og klub i ellers sportsgale Andalusien. En klub, der aldrig har vundet et nationalt trofæ, men med ankomsten af den qatarske forretningsmand Sheikh Abdullah Al-Thani i 2010 skete der et dramatisk skifte på solkysten. Sheiken kom tilmed med planer for hele byen og området, der skulle omdannes til et kultur og ferie-hotspot – især med sejlsport og fodbold som to bærende søjler.

Alt syntes godt, og på blot to år blev den blåklædte fodboldklub forvandlet fra en mellemvare i La Liga til et tophold, som kom frem til først en fjerdeplads og Champions League kvalifikation i 2012 samt en sjetteplads i 2013. Spillere som Santi Carzola, Isco, Joaquin, Nacho Monreal, brasilianske Julio Baptista og Ruud van Nistelrooy var de bærende kræfter i opblomstringen, mens chilenske Manuel Pellegrini styrede det sprudlende og offensive mandskab fra bænken.

Beboerne i ferieparadiset og resten af fodboldeuropa husker dog bedst Champions League-aftenerne på hjemmebanen La Rosaleda, hvor Malaga først slog græske Panathinaikos ud i kvalifikationen, så vandt sin pulje foran Milan, og siden slog FC Porto ud i den første knockout-runde.

I kvartfinalen ventede Jurgen Klopps Dortmund-mandskab, der talte Mats Hummels, Marco Reus og Robert Lewandowski. Første opgør i Malaga endte 0-0, og efter 89. minutter af returopgøret var Malaga foran 2-1 og på vej i semifinalen, hvor Real Madrid stod klar. Men to overtidsscoringer, knuste drømmen, og især den sidste scoring til slutresultatet 3-2 skulle aldrig have stået, da Felipe Santana var i en klokkeklar offside. Dortmund gik hele vejen til finalen, mens Malaga med sin sjetteplads i ligaen skulle deltage i den efterfølgende Europa League-turnering.

Men sådan skulle det ikke gå og Felipe Santanas mål blev startskuddet på den nedtur, Malaga stadig befinder sig i.

På grund af brud på Financial Fair Play-regler blev Malaga udelukket fra europæisk fodbold i den kommende sæson, og Sheikh Abdullah Al-Thani, der i forvejen var frustreret over Barcelona og Real Madrids finansielt dominerende position i spansk fodbold fik en klar erkendelse af, at det etablerede system i UEFA og Spanien ville hindre hans forsøg på at skabe en supermagt.

Også planerne om at ombygge dele af marinerne i Malaga og feriestedet Marbella blev henkastet, og de efterfølgende år blev fodboldklubben mere og mere gældspræget. Det var som om sheiken havde mistet al interesse i området og lukket for pengeindsprøjtningerne for både klub og region - og især fodboldklubben, der ikke havde mange andre indtægter end oliepengene kunne ikke bære de manglende investeringer.

Malaga røg uundgåeligt ud af La Liga i 2018 blot fem år efter nederlaget til Dortmund. To år senere, i februar 2020, bestemte en regional domstol, at Sheikh Abdullah Al-Thanis skulle afskediges som klubpræsident, efter misligholdelse af klubben. Dertil blev der lavet en revision af klubben, som viste, at sheiken skyldte klubben mere end 50 millioner kroner. Den retssag har i 2023 stadig ikke fundet en afgørelse.

Kontrollen med klubanliggender blev overdraget til den domstolsudnævnt administrator, Jose Maria Munoz, som har siddet med ansvaret lige siden og i grove træk har stabiliseret klubbens økonomi. Dette dog uden mulighed for investeringer i spillermaterialet, så sportsdirektør Manolo Gaspar, der ikke har de store erfaringer, har været på en umulig opgave.

De manglende investeringer resulterede i, at klubben i sidste sæson kun lige akkurat reddede livet i den næstbedste spanske række, mens man i denne sæson med otte runder tilbage har otte point op til redningen. Sker katastrofen og Malaga tager endnu en trin ned kan det være endegyldigt farvel til klubben som for 10 år siden var sekunder og en manglende offsidekendelse fra at booke billet til en Champions League-semifinale.