C. Ronaldo (65), J. Félix (78), R. Leão (80)
A. Ayew (73), O. Bukari (89)
Christian Bang Jensen

Smilet kom tilbage på Ronaldos læber efter rekordscoring

Cristiano Ronaldo er nok blevet opsagt i Manchester United, men på landshold er han fortsat en vigtig brik. Det blev igen bevist, da han fremtvang og scorede på et straffespark, der var med til at sikre en portugisisk sejr over Ghana og en ny rekord til CV’et.
Der har ikke været meget at smile af hos Cristiano Ronaldo i den portugisiske landsholdslejr. For siden Premier League-bolden blev sendt i vinterhi, er den 37-årige angriber også røget ud i kulden, da hans tidligere klub Manchester United har valgt at fyre ham. Ydermere har Cristiano Ronaldo afgivet et kontroversielt og diskuteret interview.

Torsdag aften skulle det dog endelig handle om spillet på VM-banen i Qatar. Og alverdens VM-baner er et sted, hvor Cristiano Ronaldo har kunne føle sig hjemme. Syv mål har han scoret siden debuten i Tyskland i 2006, og torsdag aften kunne den aldrende stjerne sætte endnu en streg ud for sit navn.

Inden han kunne det, skulle han og portugiserne dog igennem ”The Black Star”, Ghana, som mødte de rød- og grønklædte portugisere med en solid beton defensiv, der ikke så let lod sig nedbryde. Ghana gik ind til kampen med en taktik, der hed: ”Vi skal forsvare den hjem og satse på omstillinger”. For efter uafgjorte resultat mellem Uruguay og Sydkorea i gruppe Hs åbningskamp, stod døren i ”dødens pulje” ved VM i 2022 stadig på vid gab, og et nederlag ville være en mindre katastrofe for begge mandskaber.

Under den defensivt orienterede træner Fernando Santos har det portugisiske landshold ligeledes udviklet en stærk defensiv, men dette er på bekostning af en sprudlende offensiv, selvom man er i besiddelse af esser som Cristiano Ronaldo, Joao Felix, Bruno Fernandes, Bernardo Silva og Rafael Leao. Under andre omstændigheder ville det være Portugal, som stillede sig ned, forsvarede og satsede på omstillinger, men den rolle blev taget fra Fernando Santos tropper, og de kunne slet ikke bryde den ghanesiske murbrok ned. Portugal var på bolden konstant, og kun ved få lejligheder kom Cristiano Ronaldo og co. frem til muligheder, men portugiserne blev på ingen måde farlige i første halvleg.

Men det skulle blive ganske anderledes og dramatisk i anden halvleg. Allerede i begyndelsen kom Ghana anført af angriberne Andre Ayew og den tidligere FC Nordsjælland-profil Mohammed Kudus længere frem på banen, og ved flere lejligheder kunne de bruge fart i omstillingerne mod et noget langsomt portugisisk forsvar. Det resulterede i, at Mohammed Kudus 10. minutter inde i anden halvleg var tæt på, men afslutningen strøg lige forbi Diogo Costas mål.

Ghanas fremrykninger på banen endte dog med at koste dyrt, og så er vi tilbage, hvor vi startede. Cristiano Ronaldo. Angriberen, der har scoret 117 mål i 191 landskampe for Portugal, blev sendt i dybden og klodset tacklet af Mohammed Salisu i feltet. Selvfølgelig skulle Cristiano Ronaldo selv tage sig af straffesparket, og det gjorde han på sikker hvis. Portugiseren blev dermed den første i historien til at score i fem VM-slutrunder i træk.

Målet åbnede kampen på ny, og otte minutter senere kunne en anden legende Andre Ayew nemlig udligne til 1-1 efter et flot opspil fra Mohammed Kudus. Udligningen gjorde, at ghaneserne tænkte taktisk og igen ville forsvare pointet hjem. Det kostede de to afgørende spillere Andre Ayew og Mohammed Kudus, der begge var noteret for et gult kort i den sorte dommerbog.

Men den taktiske satsning holdt kun i en håndfuld minutter, da et forsvarskoks af backen Abdul Rahman Baba gjorde, at Bruno Fernandes kunne sende Joao Felix afsted i en omstilling og så stod der ellers 2-1 til Portugal. Og den portugisiske omstillings maskine fortsatte kort efter, da Rafael Leao gjorde det til 3-1.

Dermed troede man, at kampen var lukket og slukket, og rekordmageren Ronaldo kunne sætte sig ud på bænken med et smil på læben. Det endte dog med at blive problematisk, da Ghana var tæt på at smide det hele på gulvet i kampens slutminutter. Først var det Osman Bukari, der reducerede til 3-2, og dybt inde i overtiden blev Diogo Costas overrasket af Iniki Williams efter målmanden havde lagt bolden på jorden uden at være opmærksom på angriberen fra Athletic Bilbao, der gemte sig bag ham. Målmanden fik dog hjælp af sit forsvar i sidste øjeblik, og dermed sikrede Portugal sig en vigtig sejr i færden mod VM-trofæet.