ALT om VM

Fodbold nyheder

Verden: VM
FT
3 - 2
(0 - 0)
Portugal
Ghana
C. Ronaldo (65), J. Félix (78), R. Leão (80)
A. Ayew (73), O. Bukari (89)

Smilet kom tilbage på Ronaldos læber efter rekordscoring

Af Christian Bang Jensen

Cristiano Ronaldo er nok blevet opsagt i Manchester United, men på landshold er han fortsat en vigtig brik. Det blev igen bevist, da han fremtvang og scorede på et straffespark, der var med til at sikre en portugisisk sejr over Ghana og en ny rekord til CV’et.
Article image
Der har ikke været meget at smile af hos Cristiano Ronaldo i den portugisiske landsholdslejr. For siden Premier League-bolden blev sendt i vinterhi, er den 37-årige angriber også røget ud i kulden, da hans tidligere klub Manchester United har valgt at fyre ham. Ydermere har Cristiano Ronaldo afgivet et kontroversielt og diskuteret interview.


Torsdag aften skulle det dog endelig handle om spillet på VM-banen i Qatar. Og alverdens VM-baner er et sted, hvor Cristiano Ronaldo har kunne føle sig hjemme. Syv mål har han scoret siden debuten i Tyskland i 2006, og torsdag aften kunne den aldrende stjerne sætte endnu en streg ud for sit navn.

Inden han kunne det, skulle han og portugiserne dog igennem ”The Black Star”, Ghana, som mødte de rød- og grønklædte portugisere med en solid beton defensiv, der ikke så let lod sig nedbryde. Ghana gik ind til kampen med en taktik, der hed: ”Vi skal forsvare den hjem og satse på omstillinger”. For efter uafgjorte resultat mellem Uruguay og Sydkorea i gruppe Hs åbningskamp, stod døren i ”dødens pulje” ved VM i 2022 stadig på vid gab, og et nederlag ville være en mindre katastrofe for begge mandskaber.

Under den defensivt orienterede træner Fernando Santos har det portugisiske landshold ligeledes udviklet en stærk defensiv, men dette er på bekostning af en sprudlende offensiv, selvom man er i besiddelse af esser som Cristiano Ronaldo, Joao Felix, Bruno Fernandes, Bernardo Silva og Rafael Leao. Under andre omstændigheder ville det være Portugal, som stillede sig ned, forsvarede og satsede på omstillinger, men den rolle blev taget fra Fernando Santos tropper, og de kunne slet ikke bryde den ghanesiske murbrok ned. Portugal var på bolden konstant, og kun ved få lejligheder kom Cristiano Ronaldo og co. frem til muligheder, men portugiserne blev på ingen måde farlige i første halvleg.

Men det skulle blive ganske anderledes og dramatisk i anden halvleg. Allerede i begyndelsen kom Ghana anført af angriberne Andre Ayew og den tidligere FC Nordsjælland-profil Mohammed Kudus længere frem på banen, og ved flere lejligheder kunne de bruge fart i omstillingerne mod et noget langsomt portugisisk forsvar. Det resulterede i, at Mohammed Kudus 10. minutter inde i anden halvleg var tæt på, men afslutningen strøg lige forbi Diogo Costas mål.

Ghanas fremrykninger på banen endte dog med at koste dyrt, og så er vi tilbage, hvor vi startede. Cristiano Ronaldo. Angriberen, der har scoret 117 mål i 191 landskampe for Portugal, blev sendt i dybden og klodset tacklet af Mohammed Salisu i feltet. Selvfølgelig skulle Cristiano Ronaldo selv tage sig af straffesparket, og det gjorde han på sikker hvis. Portugiseren blev dermed den første i historien til at score i fem VM-slutrunder i træk.


Målet åbnede kampen på ny, og otte minutter senere kunne en anden legende Andre Ayew nemlig udligne til 1-1 efter et flot opspil fra Mohammed Kudus. Udligningen gjorde, at ghaneserne tænkte taktisk og igen ville forsvare pointet hjem. Det kostede de to afgørende spillere Andre Ayew og Mohammed Kudus, der begge var noteret for et gult kort i den sorte dommerbog.

Men den taktiske satsning holdt kun i en håndfuld minutter, da et forsvarskoks af backen Abdul Rahman Baba gjorde, at Bruno Fernandes kunne sende Joao Felix afsted i en omstilling og så stod der ellers 2-1 til Portugal. Og den portugisiske omstillings maskine fortsatte kort efter, da Rafael Leao gjorde det til 3-1.

Dermed troede man, at kampen var lukket og slukket, og rekordmageren Ronaldo kunne sætte sig ud på bænken med et smil på læben. Det endte dog med at blive problematisk, da Ghana var tæt på at smide det hele på gulvet i kampens slutminutter. Først var det Osman Bukari, der reducerede til 3-2, og dybt inde i overtiden blev Diogo Costas overrasket af Iniki Williams efter målmanden havde lagt bolden på jorden uden at være opmærksom på angriberen fra Athletic Bilbao, der gemte sig bag ham. Målmanden fik dog hjælp af sit forsvar i sidste øjeblik, og dermed sikrede Portugal sig en vigtig sejr i færden mod VM-trofæet.

Relaterede artikler

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik