ALT om VM

Fodbold nyheder

Xherdan Shaqiri – Alpine Messi

Af Torsten Brix

Klub-karrieren halter for Shaqiri, men på landsholdet ser det helt anderledes ud…
Article image
Da Xherdan Shaqiri i 2012 forlod Basel for at tage til mægtige Bayern München, kom der en lille egypter ind som afløser - med navnet Mohamed Salah. Siden har deres karrierer taget vidt forskellig form, for Shaqiri har aldrig fået udfoldet de store forventninger, der har været til ham.


For selvom schweizeren i 2013 vandt vanvittige fem trofæer – Bundesligaen, pokalturneringen, Champions League, UEFA Super Cup og VM for klubhold – med Bayern München, blev det aldrig helt godt på det personlige plan. Selvom potentialet var stort og han formåede at vinde 13 pokaler, inden han var 24 år, manglende der noget i spillet.

Derfor endte han en smule overraskende hos Stoke, hvor han i julen 2015 var med til at vinde med 4-3 over Everton. En historisk kamp, da det var første gang, at en schweizisk spiller scorede to mål i verdens bedste fodboldrække, men ikke nok med det… for den ene afslutning blev lavet med et overskud, et overblik og en unik teknik – ikke ligefrem superlativer der normalt passer på en spiller fra Stoke… manden bag denne bedrift var Xherdan Shaqiri.


Stoke og den catalonske forbindelse
Den tidligere Barcelona-spiller og daværende Stoke-manager Mark Hughes var i gang med at forvandle den legendariske engelske fodboldklub med fokus på britiske dyder til en mere europæisk spillestil, og det blev forsøgt med flere spillere fra den catalonske storklub. I sejren over Everton havde Stoke offensive midtbanespillere som de to tidligere Barcelona-spillere Ibrahim Afellay og Bojan Krkic.

I den kamp scorede Shaqiri som nævnt to gange, men derudover fik Marko Armautovic også scoret. Så der var nye tider på Britinnia Stadium, hvor Manchester United runden før var blevet sendt hjem med et 0-2-nederlag efter mål af Armautovic og Bojan.


Stoke havde ved juletid ikke bare besejret Everton og Manchester United, men også Manchester City og Chelsea samt spillet uafgjort imod formstærke Tottenham – og midt i dette stod Shaqiri. Den offensive midtbanespiller med Premier Leagues største brystkasse havde noget overraskende valgt at skifte tilværelsen i europæiske topklubber som Inter og Bayern München ud med en tilværelse i Stoke, hvor de gerne ville have flere ”underholdende” spillere, og Shaqiri skulle lave noget af det uventede. I den føromtalte sejr over Chelsea lavede Shaqiri ”Elastico” og drev helt gæk med den stakkels Baba Rahman.


”Alpine Messi”
Ronaldinho gjorde ”Flip Flap-finten” verdenskendt, men det er nu en anden sydamerikansk fodboldspiller – Lionel Messi – som Shaqiri bliver sammenlignet med – eller tidligere blev sammenlignet med. Således blev spilleren fra Alpelandet kaldt for ”Alpine Messi”, og som ung var der gigantiske forventninger, hvilket det føromtalte kælenavn også indikerer. Forventningerne blev aldrig helt indfriet, og derfor endte han i Stoke… som det dyreste indkøb i klubbens historie.

I Stoke vandt han ingen pokaler, hvilket han ellers havde gjort fem sæsoner før, og faktisk i alle de klubber han havde været i siden 2009, hvor han blev professionel. Så der har altid været voldsom hype omkring den unge schweizer, hvilket måske også var grunden til, at han drog til Stoke. Han sagde efter kort tid hos klubben:

- Det afgørende for, at jeg kom til Stoke, var… at jeg havde et stort behov for at komme til en klub, hvor der var lidt mere ro. Jeg har aldrig ønsket at være i spotlight. Der er stort fokus på mig i Schweiz, så det er altså rart her i Stoke, og jeg er helt sikker på, at den øgede ro vil kunne ses i mit spil på banen.

I maj 2018 rykkede Stoke ud af Premier League og dermed kunne Liverpool hente den boldsikre schweizer til Anfield Road for ikke ret meget over 100 millioner kroner. Et røverkøb men ikke et som Manchester Uniteds Neville-brødre syntes om, hvilket frembragte denne reaktion fra Shaqiri:

- Der er nogle tidligere Manchester United-spillere, som åbenbart ikke kan lide Liverpool, så deres kritik gider jeg ikke engang at kommentere på. Jeg kender mine færdigheder og mine stats taler for sig selv. I sidste sæson var jeg topscorer og lavede flest assists.

Forinden havde Shaqiri lavet otte liga-mål og syv assists for Stoke, men det rakte ikke, og dermed kunne Jürgen Klopp hente Shaqiri billigt ved at udløse en frikøbsklausul efter nedrykningen.

Shaqiri var meget klar på skiftet, som han tidligere havde ønsket. Tilbage i 2014 ønskede han at komme væk fra Bayern München og meget gerne til Liverpool, hvor Brendan Rodgers var klar med det store checkhæfte, men tyskerne ønskede ikke at sælge ham på daværende tidspunkt. I stedet havnede han i Inter, men hans agent – og bror – holdt kontakten med Liverpools sportsdirektør Michael Edwards.

I Liverpool kom Shaqiri i hård konkurrence med Salah og Sadio Mané om at få kanterne i deres tremandsoffensiv og den kamp tabte Shaqiri. Men udover spilletiden, så sagde han også, at han var på jagt efter trofæer, hvis der ellers er mere plads i hans pokalskab.

Modsat har der også været ballade i hans karriere, som da han til VM-slutrunden i 2018 efter en sen scoring imod Serbien fejrede målet med at lave en ”ørne-hilsen” med hænderne sammen med holdkammeraten Granit Xhaka. Begge har kosovo-albaneske rødder, og de fik begge en bøde på 50.000 kroner for deres meget fejlplacerede politiske handling.


Ned af bakke – bare ikke på landsholdet
Dette havde de dog glemt på Anfield Road efter han blev indskiftet imod Manchester United ved stillingen 1-1 og ”Alpine Messi” blev den helt store matchvinder med to mål i sejren på 3-1. En unik bedrift af Xherdan Shaqiri, men han kunne ikke følge op på det.

Efter en måltørke i Liverpool på over syv måneder endte han hos Lyon, hvor han blot var en sæson inden han blev solgt videre til Chicago Fire FC. Så en stor klubnedtur for Shaqiri, men helt anderledes har det været på det schweiziske landshold.

I november 2021 rundende han 100 landskampe og da han lagde op til Embolos 1-0-mål imod Cameroun til VM2022 havde Shaqiri været med i 50% af nationens 24 slutrunde-mål ved de sidste fem turneringer. Hele otte mål og fire assists havde han været med i til EM og VM-kampene… godt lavet af ”Alpine Messi”.

Mere om Xherdan Shaqiri

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik