Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Xherdan Shaqiri – Alpine Messi

Klub-karrieren halter for Shaqiri, men på landsholdet ser det helt anderledes ud…

Da Xherdan Shaqiri i 2012 forlod Basel for at tage til mægtige Bayern München, kom der en lille egypter ind som afløser - med navnet Mohamed Salah. Siden har deres karrierer taget vidt forskellig form, for Shaqiri har aldrig fået udfoldet de store forventninger, der har været til ham.

For selvom schweizeren i 2013 vandt vanvittige fem trofæer – Bundesligaen, pokalturneringen, Champions League, UEFA Super Cup og VM for klubhold – med Bayern München, blev det aldrig helt godt på det personlige plan. Selvom potentialet var stort og han formåede at vinde 13 pokaler, inden han var 24 år, manglende der noget i spillet.

Derfor endte han en smule overraskende hos Stoke, hvor han i julen 2015 var med til at vinde med 4-3 over Everton. En historisk kamp, da det var første gang, at en schweizisk spiller scorede to mål i verdens bedste fodboldrække, men ikke nok med det… for den ene afslutning blev lavet med et overskud, et overblik og en unik teknik – ikke ligefrem superlativer der normalt passer på en spiller fra Stoke… manden bag denne bedrift var Xherdan Shaqiri.


Stoke og den catalonske forbindelse 

Den tidligere Barcelona-spiller og daværende Stoke-manager Mark Hughes var i gang med at forvandle den legendariske engelske fodboldklub med fokus på britiske dyder til en mere europæisk spillestil, og det blev forsøgt med flere spillere fra den catalonske storklub. I sejren over Everton havde Stoke offensive midtbanespillere som de to tidligere Barcelona-spillere Ibrahim Afellay og Bojan Krkic.

I den kamp scorede Shaqiri som nævnt to gange, men derudover fik Marko Armautovic også scoret. Så der var nye tider på Britinnia Stadium, hvor Manchester United runden før var blevet sendt hjem med et 0-2-nederlag efter mål af Armautovic og Bojan.

Stoke havde ved juletid ikke bare besejret Everton og Manchester United, men også Manchester City og Chelsea samt spillet uafgjort imod formstærke Tottenham – og midt i dette stod Shaqiri. Den offensive midtbanespiller med Premier Leagues største brystkasse havde noget overraskende valgt at skifte tilværelsen i europæiske topklubber som Inter og Bayern München ud med en tilværelse i Stoke, hvor de gerne ville have flere ”underholdende” spillere, og Shaqiri skulle lave noget af det uventede. I den føromtalte sejr over Chelsea lavede Shaqiri ”Elastico” og drev helt gæk med den stakkels Baba Rahman.


”Alpine Messi” 

Ronaldinho gjorde ”Flip Flap-finten” verdenskendt, men det er nu en anden sydamerikansk fodboldspiller – Lionel Messi – som Shaqiri bliver sammenlignet med – eller tidligere blev sammenlignet med. Således blev spilleren fra Alpelandet kaldt for ”Alpine Messi”, og som ung var der gigantiske forventninger, hvilket det føromtalte kælenavn også indikerer. Forventningerne blev aldrig helt indfriet, og derfor endte han i Stoke… som det dyreste indkøb i klubbens historie.

I Stoke vandt han ingen pokaler, hvilket han ellers havde gjort fem sæsoner før, og faktisk i alle de klubber han havde været i siden 2009, hvor han blev professionel. Så der har altid været voldsom hype omkring den unge schweizer, hvilket måske også var grunden til, at han drog til Stoke. Han sagde efter kort tid hos klubben:

- Det afgørende for, at jeg kom til Stoke, var… at jeg havde et stort behov for at komme til en klub, hvor der var lidt mere ro. Jeg har aldrig ønsket at være i spotlight. Der er stort fokus på mig i Schweiz, så det er altså rart her i Stoke, og jeg er helt sikker på, at den øgede ro vil kunne ses i mit spil på banen.

I maj 2018 rykkede Stoke ud af Premier League og dermed kunne Liverpool hente den boldsikre schweizer til Anfield Road for ikke ret meget over 100 millioner kroner. Et røverkøb men ikke et som Manchester Uniteds Neville-brødre syntes om, hvilket frembragte denne reaktion fra Shaqiri:

- Der er nogle tidligere Manchester United-spillere, som åbenbart ikke kan lide Liverpool, så deres kritik gider jeg ikke engang at kommentere på. Jeg kender mine færdigheder og mine stats taler for sig selv. I sidste sæson var jeg topscorer og lavede flest assists.

Forinden havde Shaqiri lavet otte liga-mål og syv assists for Stoke, men det rakte ikke, og dermed kunne Jürgen Klopp hente Shaqiri billigt ved at udløse en frikøbsklausul efter nedrykningen.

Shaqiri var meget klar på skiftet, som han tidligere havde ønsket. Tilbage i 2014 ønskede han at komme væk fra Bayern München og meget gerne til Liverpool, hvor Brendan Rodgers var klar med det store checkhæfte, men tyskerne ønskede ikke at sælge ham på daværende tidspunkt. I stedet havnede han i Inter, men hans agent – og bror – holdt kontakten med Liverpools sportsdirektør Michael Edwards.

I Liverpool kom Shaqiri i hård konkurrence med Salah og Sadio Mané om at få kanterne i deres tremandsoffensiv og den kamp tabte Shaqiri. Men udover spilletiden, så sagde han også, at han var på jagt efter trofæer, hvis der ellers er mere plads i hans pokalskab.

Modsat har der også været ballade i hans karriere, som da han til VM-slutrunden i 2018 efter en sen scoring imod Serbien fejrede målet med at lave en ”ørne-hilsen” med hænderne sammen med holdkammeraten Granit Xhaka. Begge har kosovo-albaneske rødder, og de fik begge en bøde på 50.000 kroner for deres meget fejlplacerede politiske handling.


Ned af bakke – bare ikke på landsholdet 

Dette havde de dog glemt på Anfield Road efter han blev indskiftet imod Manchester United ved stillingen 1-1 og ”Alpine Messi” blev den helt store matchvinder med to mål i sejren på 3-1. En unik bedrift af Xherdan Shaqiri, men han kunne ikke følge op på det.

Efter en måltørke i Liverpool på over syv måneder endte han hos Lyon, hvor han blot var en sæson inden han blev solgt videre til Chicago Fire FC. Så en stor klubnedtur for Shaqiri, men helt anderledes har det været på det schweiziske landshold.

I november 2021 rundende han 100 landskampe og da han lagde op til Embolos 1-0-mål imod Cameroun til VM2022 havde Shaqiri været med i 50% af nationens 24 slutrunde-mål ved de sidste fem turneringer. Hele otte mål og fire assists havde han været med i til EM og VM-kampene… godt lavet af ”Alpine Messi” - inden har også scorede til EM2024. 

 

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER