Fodbold nyheder

Den Gyldne Støvle – Hvad kendetegner en vaskeægte VM-topscorer?

Af Niklas Gerster

Det er en af de fornemste individuelle priser, som en fodboldspiller kan løbe med. Men hvad har egentlig karakteriseret VM-topscorere gennem tidens løb?
Article image
Ritzau-Scanpix
Gary Lineker, Hristo Stoichkow, Ronaldo, Davor Suker, Miroslav Klose, Harry Kane. Der kan i flæng nævnes en perlerække af store fodboldspillere, som igennem tiden er løbet med den fornemme hæder at blive topscorer ved en VM-slutrunde. Men hvad er egentlig opskriften på succes for disse mange verdensklasse-bombere? Det har BBC Sport givet en række interessante perspektiver på. Alder, form og erfaring er især nøgleordene…


De gamle kan ikke
Alderen på VM-topscorerne igennem tiden er en iøjnefaldende faktor. Her ligger gennemsnitsalderen på 24,8 år. Desuden har der aldrig været en VM-topscorer, som har været over 30 år gammel. Den ældste topscorer er Davor Suker fra Kroatien, som var fem måneder fra at fylde 30, da han opnåede sine seks mål ved VM i 1998. Yngste mand til at toppe topscorerlisten var Ungarns Florian Albert, som i 1962 blev topscorer som 20-årig.

Erfaringen baner vejen
Erfaring bliver ofte nævnt som et vigtigt tema for at opnå succes i topfodbold, og det gælder også for VM-topscorerne. I gennemsnit har en VM-topscorer haft 22 landsholdsoptrædener forud for en VM-slutrunde, hvor de er blevet topscorere. Derudover har topscorerne haft et målgennemsnit på 11 mål for landsholdet forud for en opnåelse af topscorerprisen.

Der er dog et par få unikke undtagelser til disse statistikker i form af Thomas Müller, Salvatore Schillaci og Oleg Salenko, da disse tre spillere end ikke havde lavet mål for deres landshold, før de på imponerende vis blev VM-topscorere.

Formen er afgørende
Målform har historisk også været en udslagsgivende faktor for vinderne af Den Gyldne Støvle. En VM-topscorer har gennemsnitligt lavet 18 mål i deres hjemlige ligaer, inden de har vundet topscorertitlen ved VM. Derudover er det værd at nævne, at topscorerne også har haft stor forudgående succes med deres klubber, da det aldrig er sket, at en VM-topscorer er endt uden for top fire med deres klubber i ligaen.

Hvem vinder Den Gyldne Støvle ved dette VM?
Nu hvor de vigtigste ingredienser til opskriften på en VM-topscorer er fastslået, kan gætterierne på, hvem der bliver dette års VM-topscorer begynde. BBC Sport giver et par bud på, hvem der kan løbe med topscorertitlen ved VM 2022 på baggrund af statistikker i forhold til form og landsholdserfaring:


Lautaro Martinez – Argentina (25 år, 40 kampe og 21 mål)

Kylian Mbappe – Frankrig (23 år, 59 kampe og 28 mål)

Serge Gnabry – Tyskland (27 år, 36 kampe og 20 mål)

Leroy Sane – Tyskland (26 år, 47 kampe og 11 mål)

Harry Kane – England (29 år, 75 kampe og 51 mål)

Neymar – Brasilien (30 år, 121 kampe og 75 mål)

Alvaro Morata – Spanien (30 år, 57 kampe og 27 mål)

Richarlison – Brasilien (25 år, 38 kampe og 17 mål)

Andre Silva – Portugal (27 år, 51 kampe og 19 mål)

Memphis Depay – Holland (28 år, 81 kampe og 42 mål)

Hvem tror I, der løber med hæderen?

Mere om Harry Kane

Mere om Tottenham

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik