Torsten Brix

Oleksandr Zinchenko - flygtet fra krig

Drengedrøm opfyldt med et skifte til Arsenal i sommer, og han har fra start sat sit præg på klubben...
Ingen tvivl om, at manager Mikel Arteta vidste præcis, hvad han gjorde, da han hentede 25-årige Oleksandr Zinchenko til Arsenal. Arteta var assistenttræner i Manchester City, mens Zinchenko også var der og kender ham derfor godt. Men for mange andre har det nok været et overraskende skifte særligt taget i betragtning, at han kostede £30 millioner. Men efter blot få kampe i Arsenal-trøjen ser han ud til at have en meget positiv effekt på holdet. Allerede efter første kamp i sæsonen var der ros fra Arteta:

- Zinchenko giver vores hold den alsidighed og effektivitet, som vi har manglet, lød det fra manageren.
Også de efterfølgende to kampe var han med i, og det endte også med sejr. En mindre skade før kampen mod Fulham i slutningen af august satte ham dog ud af spillet en stund.

God rotation med midtbanen
Zinchenko, der også kaldes Alex af holdkammerater, bliver beskrevet som en spiller, der er god med bolden. Både at spille den og holde på den. Han kan spille venstre back og på den centrale midtbane.

Han ser hullerne på banen og kan nemt trække ind fra venstre back til midtbanen og agere playmaker, hvis det er nødvendigt. Sammen med spillere som Gabriel Martinelli, Granit Xhaka og Thomas Partey roterer de på positionerne, og det gør det svært for modstanderne.

- Min spillestil dikterer, at der er visse pladser på banen, hvor der altid skal være en spiller. Der er meget rotation mellem Zinchenko, Martinelli og Xhaka. Han giver os fleksibiliteten til at angribe på forskellige måder, og det er godt at have på holdet, lød det fra Mikel Arteta efter Bournemouth-kampen i august, hvor Arsenal vandt 3-0.


Spottet ved pre-season kamp
Der startede i løbet af sommeren 2022 rygter om, at Oleksandr Zinchenko var på vej til Arsenal. I slutningen af juni spillede Arsenal en kamp mod Orlando City, og her blev Zinchenko spottet på tribunen sammen med teknisk direktør Edu og de to ejere Stan og Josh Kroenke. Efter kampen bekræftede Mikel Arteta, at et skifte var nært forestående, og han roste Zinchenko:

- Jeg kender ham rigtig godt, og han er en fremragende fodboldspiller, der kan spille i både forsvaret og på midtbanen. Han var en naturlig nummer 10 allerede tidligt i sin karriere, og vi fik ham omskolet til at være venstre back, og han kan bidrage med mange ting i forhold til den måde, vi ønsker at spille på, forklarede Arteta.


Drømte om Arsenal som barn
Allerede dagen efter blev skiftet offentliggjort, og det var en lykkelig Zinchenko, der fik en drengedrøm opfyldt.

- Jeg var stor Arsenal-fan som barn. Jeg nød at se spillere som Thierry Henry og Cesc Fabregas, og så begyndte jeg at elske klubben. Jeg er meget begejstret, og jeg kan ikke vente med at komme i gang med at spille for denne fantastiske klub, sagde Zinchenko til Arsenal.com efter skiftet og tilføjede:

- Det er en drøm, der går i opfyldelse.
At få Mikel Arteta som manager spillede en stor rolle i skiftet:
- Han har spillet den vigtigste rolle i min beslutning. Siden første dag i City vidste jeg, at han ville blive en god manager, sagde Oleksandr Zinchenko.


Flygtede fra krig og måtte starte forfra
Vejen til Arsenal har været både lang og bemærkelsesværdig. Det er kun otte år siden, at den dengang 17-årige Zinchenko stod uden kontrakt og holdt formen ved lige ved at spille i gaderne i Moskva. Familien var flygtet fra Ukraine på grund af krig, da Rusland i 2014 rykkede ind i Ukraines Donbas region. Det betød, at Zinchenko blev nødt til at ophæve sin kontrakt med Shakhtar Donetsk, hvor han lige var blevet anfører for deres U19-hold.

Han måtte starte helt forfra i den russiske hovedstad, og her blev Rubin Kazan interesseret. Men aftalen faldt fra hinanden efter juridiske uenigheder mellem Shakhtar Donetsk og Rubin Kazan. I februar 2015 fik den russiske klub FC Ufa overtalt Shakhtar til at lade Zinchencko skifte, og det fik ham tilbage på sporet.

Seks måneder senere fik han sin første kamp for det ukrainske landshold, og ved EM 2016 fik Manchester City til at vise interesse. Han skiftede til klubben for derefter at blive lejet ud en hel sæson til PSV Eindhoven. Da han kom tilbage, fik Pep Guardiola øjnene op for ham. Zinchenko afviste endda et skifte til Wolves, selvom City havde sagt god for det. Han var overbevist om, at han ville kunne gøre en forskel i den lyseblå City-trøje, og det fik han ret i.

Fire Premier League-titler, fire Liga Cup, en FA Cup, en Community Shield samt en Champions League-finale nåede han på seks år i City. Og så er han også den yngste spiller til at score for det ukrainske landshold – en titel han nappede fra legendariske Andriy Shevchenko.


Bringer vindermentalitet til Arsenal
Der er altså masser af titler og hæder på CV’et, og den mentalitet bringer han med til Arsenal. Det er i hvert fald Mikel Artetas klare forventning, da han i sommer udtalte sig om både Gabriel Jesus og Zinchenko, da de begge er skiftet fra Manchester City denne sommer:

- Det er spillere, som er blevet inspireret af topprofessionelle og ubarmhjertige topspillere i mange år. Nu kigger vi til dem, og nu er det deres tur til at gøre det samme og inspirere de yngre spillere, som vi har på holdet og vise dem, hvad der skal til for at vinde, sagde Arteta.


Fornemmer noget stort er på vej
Og den udfordring er Zinchenko klar til.

- Jeg er klar til nye udfordringer. Jeg er her ikke for at spilde min tid. Jeg er her for at opnå store ting, og jeg håber, at vi kan vinde nogle titler, og jeg håber, vi vil kæmpe for alle muligheder for at vinde en titel, sagde han til Arsenal.com ved skiftet.

Og han har meget store forventninger til holdet

- Da jeg så Arsenal spille sidste sæson, kunne jeg fornemme, at noget var på vej. Holdet vokser så hurtigt, og det er på tide. På tide at gøre vores bedste og opnå noget stort, sagde Oleksandr Zinchenko.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER