Europa: UEFA Nations League
FT
2 - 1
(0 - 0)
Kroatien
Danmark
B. Sosa (49), L. Majer (79)
C. Eriksen (77)
Daniel Fisker

De sortklædte danskere skuffede i Kroatien

Danmark kom bagud to gange i Kroatien – anden gang skulle vise sig at blive skæbnesvanger.
De sortklædte danskere leverede en fornuftig start på torsdagens Nations League-opgør i Kroatien. Værterne, som var skræmmende gode til at komme ind på livet af det danske forsvar, skulle dog heller ikke undervurderes i den rodede start. Kroaterne startede med at satse på indlæg fra kanten, som ofte blev sendt i retning af en af de to midtstoppere.

Kroaterne sværmede ganske vist om danskernes felt, men Daniel Wass gav kroaterne deres hidtil største forskrækkelse, da stadionuret netop havde rundet 20 minutter. Her trykkede Brøndby-spilleren af udenfor det kroatiske felt, men det potentialefyldte forsøg sneg sig over overliggeren.

Joakim Mæhle ville efter godt og vel en halv time også lege med, da han lige pludselig var alene med den kroatiske målmand. Bolden var tæt på at ryge mellem Dominik Livakovics ben, men i bagklogskabens lys skulle Mæhle nok have sendt en aflevering til en af de tre legekammerater i det kroatiske felt.

Christian Eriksen ville også lege med – med et hårdt skud fra distancen – før Martin Braithwaite leverede danskernes sidste chance i en første halvleg, hvor både kroaterne og de danske gæster havde forsøgt at komme til fadet, men ikke helt var lykkedes med det.

Kroaterne startede anden halvleg med et højt pres, og efter et hjørnespark, hvor Simon Kjær meget gerne ville have haft et hjørnespark, stod Borna Sosa klar til at opsnappe en nedfaldsbold på kanten af det danske felt. Stuttgart-venstrebacken kunne herfra krølle bolden gennem det tætpakkede felt og i netmaskerne ved den fjerneste stolpe.

Kasper Hjulmand, som i dagens anledning også var sortklædt, forsøgte at ryste posen med en tredobelt udskiftning efter knap en times spil, hvor Rasmus Højlund blandt andet kom ind til sin landsholdsdebut, men det kunne i første omgang ikke ændre på, at kroaterne i anden halvleg havde haft kampen i deres hule hånd.

Kroaterne så således ud til at være tilfredse med 1-0, hvorfor de nøjedes med at flytte bolden rundt, hvilket tvang danskerne til at løbe mange forgæves meter, indtil værterne – eller rettere sagt Luka Modric – bankede på igen. Kasper Schmeichel præsterede dog en god redning for at afværge den 37-årige midtbaneveteran.

Der gik ganske få minutter, før debuterende Højlund ikke var mange centimeter fra at kunne få hovedet på bolden, da han omgik den kroatiske forsvarsprofil Josko Gvardiol, og umiddelbart herefter løb Mateo Kovacic på tværs af det danske forsvar og ind i det danske felt, hvorfra han sendte et skud tæt forbi stolpen. Herefter fik frustrationerne frit løb for Schmeichel, der ikke var tilfreds med sit forsvar.

Selvom flere danskere havde forsøgt at komme til fadet, manglede der øjensynligt en spiller at hænge sin hat på. Christian Eriksen stillede sig dog til rådighed for den opgave, da han tog sagen i egen hånd fra distancen og trykkede af. Resultatet var et pragtskud, som Livakovic ikke havde en chance for at få fingrene på i det øverste målhjørne.

I kølvandet på den danskeblev Lovro Majer indskiftet, og midtbanespilleren fra franske Stade Rennais skulle vise sig at blive skæbnesvanger for Hjulmands tropper. Det var således ham, der fik den sidste fod på en lang række af kroatiske pasninger udenfor det danske felt, da han udplacerede Schmeichel med et hårdt skud mod fjerneste stolpe.

Eriksen kunne have reddet sine holdkammerater igen, da han i kampens døende minutter forsøgte sig fra kanten af det kroatiske felt, men skuddet blev afrettet af Gvardiol, hvilket Livakovic, som tilsyneladende var fanget i midten af sit mål, var taknemmelig for. Den 27-årige Dinamo Zagreb-målmand kunne således gribe Eriksens afrettede skud, som ellers havde kurs mod fjerneste stolpe.

Danskerne havde ikke andre svar på tiltale end Eriksens afrettede skud, og det betyder, at de sortklædte danskere – for første gang siden 1996 – tabte i Kroatien, som dermed overtager førstepladsen i Nations League-gruppen fra Danmark, før den afgørende kamp mod Frankrig søndag aften, hvor Kroatien besøger Østrig.