Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Gabriel Jesus – er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?

Hvem er denne angriber med det karakteristiske efternavn. Indkast.dk har zoomet ind på knægten fra Jardim Peri, som for otte år siden malede fortov.
Tatoveringen taler sit tydelige sprog... Selvom armen hvorpå den sidder, har forladt Brasilien til fordel for England og Premier League, så glemmer den ikke hvor den er fra. Det kræver blot et blik på den højre underarm, hvor en ung dreng med ryggen til og en fodbold under armen, kigger op mod den fattige Sao Paolo-favela, Jardim Peri. I tankerne har han fodbold – og kun fodbold. Drengen er Gabriel… med det måske meget passende efternavn – Jesus.

I Copa America-finalen 2019 fik Gabriel Jesus en heltestatus, som gør, at den 25-årige angriber aldrig vil blive glemt i den fodboldglade nation. For på hjemmebanen vandt Brasilien turneringen for første gang i et dusin år, efter Gabriel havde scoret, lagt op til et mål og var finalens bedste spiller, selvom han mod slutningen fik sit andet gule kort, men også det blev drejet til noget positivt.

Tv-billederne fangede nemlig en grædefærdig Jesus i katakomberne under det legendariske stadion – Maracana. Jesus virkede hundeangst for, at hans røde kort skulle koste noget for det store land med de mange problemer. Pludselig kunne man via tv-billederne meget langt fra Brasilien opleve, hvilken betydning fodbolden har for knægten fra de fattige kår. En knægt der som 17-årige tjente lidt ekstra ved at male fortovene op til VM2014 i Brasilien i den fodboldglade nations farver.


Hjemmebanen - Jardim Peri
Gabriel Jesus er vokset med sin mor og sine tre brødre – og boede fra sit 3. til sit 16. leveår i den favela, der nu er foreviget på hans underarm – Jardim Peri. Favelaen var et af de områder af Sao Paolo, hvor bebyggelsen ikke er tilladt af landets myndigheder og hvor der er en urimelig høj grad af kriminalitet.

Faren døde kort efter Gabriels fødsel og han er derfor vokset op uden et faderligt forbillede. Den unge knægt var som besat af fodbold – og selvom omgivelserne i favelaen ikke egnede sig til leg med den lille runde, så var det alt, Gabriel Jesus lavede. Hans gode kammerat fra Jardim Peri, Rodolfo Augusto, har beskrevet forholdet til læderkuglen i The Independent:

- Vi spillede fodbold på vejen foran vores huse, når vi stod op inden skolen, vi spillede i skolen og efter skolen. Han ville have spillet i søvne, hvis hans mor havde tilladt det.

Det var tydeligt fra en ung alder, at Gabriel Jesus' drøm – ligesom mange andre unge håbefulde brasilianske drenge – var, at han på et tidspunkt kunne leve af fodbolden. Men som meget få, så slap Gabriel igennem nåleøjet – især takket være et par klipklapper på overarbejde.


Halvanden times opvarmning
Da Gabriel Jesus var otte år begyndte han i klubben, Pequeninos, i nabobyen, Tremembe. Nabo-by betyder dog ikke, at det blot er fem-seks kilometer væk, nej den unge – håbefulde – dreng måtte tage sine klipklapper på, og derefter gå halvanden time, før han kunne snøre de gamle udtrådte fodboldstøvler, han havde med sig i hånden, og løbe på banen. Gabriel viste allerede i en ung alder, at han var beredt til at gøre det, der skulle til for at blive professionel. Træner i Pequeninos, Jose Francisco Mamede, husker da også, at talentet ikke var til at tage fejl af. Banen bestod ikke af græs eller kridtstreger, men derimod af vandpytter, ankelbrækkende huller og nedfaldne blade. Det var dog ingen hindring for Gabriel:

- Gabriel var altid den første til at komme – og den sidste til at gå. Han glippede aldrig træning eller en midtugekamp. Han spillede fantastisk både på vores dårlige bane, men også på græs. Han var vores topangriber, og han blev også hurtigt vores kaptajn, fortæller Mamede.

Gabriel jokede altid i omklædningsrummet med, at den forestående kamp ville blive en 'let' sejr, og han fik derfor tilnavnet 'Tetinha'. 'Teta' betyder lille på brasiliansk, mens 'inha' er en hentydning til hans beskedne størrelse.


Karrieren begynder
Da Gabriel Jesus nåede 16-års alderen begynder den hidtil beskedne karriere at tage fart. Palmeiras opdager angrebstalentet i Atlético Anhanguero, som han er skiftet til fra Pequeninos. Den 1. juli 2013 skriver den vævre spydspids ungdomskontrakt med Palmeiras, og blot et halvt år efter – januar 2014 – følte klubben, at de var blevet nødt til at binde ham på en førsteholdskontrakt. Det forstår man imidlertid godt, da Gabriel i sin første sæson nåede at score 54 mål i 48 ungdomskampe.

I marts 2015 opnåede Gabriel førsteholdsdebut – og han nåede samlet set at score 28 mål i 83 kampe for Palmeiras, som han få uger inden det endelige skifte til Manchester City, nåede at fejre det første brasilianske mesterskab siden 1994 med. Gabriel Jesus bidrog selv med 12 mål i sin sidste sæson for klubben – i en alder af blot 19 år. Rygterne begyndte derfor også hurtigt at spredes over Atlanten og de sendte ham til klubber som Barcelona og Real Madrid, hvor store brasilianske legender som Romario, Ronaldo, Rivaldo og Ronaldinho før havde gjort sig. Det ender dog ikke med at blive en spansk klub, men derimod en spansk manager, der fik fingrende i favela-drengen fra Sao Paolo.


Springet over Atlanten
Pep Guardiola ringede personligt til Gabriel Jesus, og bekendtgjorde sin interesse, og det var ifølge hovedpersonen selv, det der var med til at afgøre, hvilken trøje angriberen skulle trække over hovedet. Manchester City endte med at give 232 millioner kroner i sommeren 2016, hvor stortalentet så ville ankomme til Etihad den 1. januar.

Foruden Guardiolas personlige henvendelse, havde City også angiveligt set det unge stjerneskud over 50 gange live – og dermed været grundige i researchen. Det forstår man da også godt, når man ser på tidligere flops fra Samba-landet, hvor blandt andre Jo, Robinho og Elano ikke ligefrem har gjort det største indtryk på Citys krævende fans.

Sammen med Gabriel Jesus flyttede hans mor, to venner og ene bror – så frygtede han ikke det store spring, og sagde ved ankomsten til Nordengland til Daily Express:

- Jeg kan ikke tillade mig at være bange for at få en mulighed som denne. Der er muligheder og udfordringer for at give min familie muligheder, så jeg kan ikke være bange.

Endnu engang viste City-spilleren, at han ikke sådan letter fra jorden, på trods af det store talent – og det måske endnu større pres. Fordi som der står på en af hans trøjer fra barndommen:

- Du kan tage drengen ud af Jardim Peri, men du kan ikke tage Jardim Peri ud af drengen.

Denne ”dreng” slog dog aldrig helt til i Manchester City. Fra sæsonen 2017-18 og frem til den specielle 5-1-sejr over Watford havde Jesus spillet 154 kampe på fem sæsoner og scoret 53 mål. Altså ca. 30 kampe pr. sæson og ti mål. Det er ikke nok i Manchester City og derfor begyndte rygterne at sende den brasilianske angriber væk fra klubben. Disse blev ikke mindre efter den eftertragtede Erling Haaland blev sendt til Etihad.

Op til kampen imod Watford skrev Daily Mail, at Arsenals brasilianske sportsdirektør Edu havde haft møder med Jesus, og imod Watford lavede han den bedste anbefaling ved at score fire mål, inden der var spillet en time, hvilket frembragte overskriften: ”Up 4 It?”.

Jesus var ”Up 4 it”… for efter de første tre træningskampe havde han lavet fire mål, og han blev beskrevet som ”9’eren” Arsenal havde manglet i mange år. I de seks år, hvor han spillede i Manchester City, var Mikel Arteta assistent-træner, så han kendte alt til sin nye angriber, inden han hentede ham.

Den brasilianske angriber har allerede været seks år i Premier League, det er noget af en bedrift, og mangler Jesus stolthed eller motivation, kan han jo bare kigge ned på den højre underarm – fordi det var der, det hele startede for ”Tetinha.”

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER