Torsten Brix

Diogo Jota – Den næste Cristiano Ronaldo

Mohamed Salah, Sadio Mane og Roberto Firmino var stærke – men ikke nok til at holde ”Den næste Ronaldo” ude af holdet…
Da Diogo Jose Teixeira da Silva, aka Diogo Jota, ankom til Anfield, havde Liverpool en frygtindgydende offensiv trio bestående af Mohamed Salah, Sadio Mane og Roberto Firmino. Derfor var det ikke forventet, at den daværende 23-årige portugiser skulle ændre voldsomt på dette – det kom han til og endda overraskende hurtigt. I den første hele sæson for Premier League-klubben lavede han mere end tyve mål for første gang i sin karriere, og han fik en stor rolle for Liverpool, men også for Portugals landshold.

Dermed udlever Jota en drengedrøm, efter han som knægt besøgte sin bedstefar for at komme til at se Premier League-kampene i tv’et. Her sad han og drømte om at komme til at spille i Premier League, og det lykkedes efter en lidt utraditionel vej.

Normalt har landsholdsspillerne fra Portugal og landets største fodboldstjerner gået på akademierne hos Porto, Sporting Lissabon eller Benfica, men sådan var det ikke for Jota. Han tilbragte hele ni år hos Sport Club Gondomar, der er en lavere rangeret klub, som ligger 15 km fra Porto i byens universitetskvarter. Her boede han med begge sine forældre, der var fabriksarbejdere, og broren Andre, der også er en elegant offensiv midtbanespiller.

Diogo kom til akademiet i Gondomar som syvårig, og her så han meget op til Benficas elegante argentiner Pablo Aimar. Han bestemte sig for at få et ”kunstnernavn”, hvilket blev Diogo Jota, så han ikke faldt sammen med de mange andre Diogos og Silvas, der var i klubben. På banen gjorde han sig dog også bemærket, som da han i 2012/13-sæsonen lavede 39 mål for klubbens U17 og U19-hold. Ungdomstræneren Ruben Carvalho har fortalt til SAPO Desporto:

- Jeg kan huske en weekend i den sæson, hvor Diogo spillede for både U17 og U19-holdet. Han blev indskiftet for U17 og scorede to mål. Dette gjorde, at han dagen efter fik en plads i startopstillingen for U19, hvor han så lavede hattrick. Begge kampe var imod Candal, som brugte den samme målmand. Så han lavede fem mål på 100 minutter imod den samme målmand.

Trods disse præstationer fik Diogo ikke lov at træne med Gondomars seniorhold, og det lykkedes heller aldrig at overbevise Porto om de ellers så åbenlyse kvaliteter, selvom klubben var meget tæt på barndomshjemmet. Forklaringerne var de klassiske… han var for lille og ikke fysisk stærk nok. Disse afvisninger endte dog med at gøre Jota stærkere på den lange bane og det banede vejen for et skifte til Atletico Madrid.

Inden skiftet til Atletico Madrid var Jota i Pacos de Ferreira, hvor de var meget overrasket over, at ingen større klubber havde hentet det store talent. Klubbens træner Paulo Fonseca – der senere endte hos Porto, Braga, Shakhtar Donetsk og Roma – sendte ham straks ind i førsteholdstruppen.

I sommeren 2016 skiftede han til Atletico Madrid på en femårig kontrakt, men han kom aldrig til at spille La Liga-kampe for hovedstadsholdet – ikke mindst fordi klubben allerede havde den tidligere Benfica-spiller Nicolas Gaitan, der mindede meget om Jota. I stedet blev han udlånt til Porto, hvilket frustrerede rivalerne fra Benfica.

I Porto var Jota ikke sen til at vise sit værd. Han lavede et hattrick i liga-debuten imod Nacional og få dage senere scorede han i Champions League-kampen imod Leicester. Det var præstationer som disse, der fik den tidligere Pacos de Ferreira-boss Jorge Simao til i 2016 at slå fast, at Jota kunne blive den næste Ronaldo. Alligevel endte han på en lidt underlig lejeaftale hos Championship-holdet Wolverhampton i 2017, men det blev en kæmpe succes, at han blev forenet med den tidligere Porto-træner Nuno Espirito Santo. Senere blev der også tale om et permanent skifte og masser af mål. I 2019/20-sæsonen var Wolverhampton i Premier League og Jota lavede i denne sæson hele 16 mål i alle turneringer. Dette åbnede op for drømmeskiftet til Liverpool.

Som tidligere nævnt havde Liverpool angriberne Mohamed Salah, Sadio Mane og Roberto Firmino, men trods dette lavede Jota 10 mål i de første 21 kampe og så kom sammenligningerne med Cristano Ronaldo. De har nemlig mange lighedspunkter.

Både Jota og Ronaldo startede deres karriere i forholdsvis ukendte klubber i Portugal, inden de endte i Premier League. For Jotas vedkommende indebar turen til England dog afstikkere til FC Porto og Atlético Madrid, men begge portugisere spillede for en topklub i Premier League, da de var 23 år gamle.

Da Vasco Seabra var træner i Pacos de Ferreira, tog Jota hul på sin professionelle karriere i klubben. Dengang var Ronaldo allerede et idol i Portugal, så derfor var det naturligt for Jota at se op til sin landsmand, som dengang slog sine folder i Real Madrid og allerede havde vundet Ballon d’Or flere gange.

Så Diego Jota kan med rette kaldes ”Den nye Cristiano Ronaldo”, hvis man altså skal tro Vasco Seabra. Liverpool-spilleren har i hvert fald adapteret sin prominente landsmands berømte mentalitet og Vasco Seabra skulle have sagt til Liverpool Echo.

- Han har modet til at spille sit eget spil på landsholdet, og jeg tror, at alle ser ham som en virkelig fantastisk spiller. Jeg tror, hvad angår mentaliteten med at presse sig selv, at Cristiano er et pragteksempel for alle trænere og spillere. Når man ser Cristiano, er han et naturligt eksempel. Han stopper aldrig. Han er den bedste, han er nummer 1, og han stopper aldrig. Han forsøger hele tiden at blive bedre.

- Jeg tror for Jotas vedkommende, at han altid har elsket Cristiano. Han elskede selvfølgelig allerede Ronaldo, da han spillede for os. Jeg har aldrig talt med ham om det, men jeg tror, at Jota tænker: ”Okay, hvis han er på den måde, så bliver jeg nødt til at være på samme måde, hvis jeg vil blive bedre”. Jeg er overbevist om, at Cristiano har været meget vigtig for ham. Det er fantastisk, at de nu kan spille sammen på landsholdet. Det er fantastisk for hans personlighed. Jeg kender ikke Cristiano personligt, men jeg tror, at de har det samme karaktertræk – de ønsker at blive bedre og bedre.

I november 2019 fik Jota debut på det stjernebelagte landshold fra Portugal, men i de første ti landsholdsudtagelser kom han kun på banen i de tre. Landstræner Fernando Santos havde nogle andre favoritter til offensiven, men et år senere blev Santos kritiseret voldsomt for at udlade Jota i Nations League-nederlaget til Frankrig, og siden har han spillet fast – blandt andet meget sammen med idolet Ronaldo.