Christian Bang Jensen

19 lande er kvalificeret – 13 pladser tilbage

Der er kun ganske få kampe tilbage i kvalifikationen til VM 2022, men hvem er i spil til at booke de sidste billetter, og hvornår bliver de sidste pladser tildelt. Det vil indkast.dk her give et overblik over:
Natten til fredag kunne Ecuador og Uruguay begge booke deres billetter til VM-slutrunden 2022, og med deres kvalifikation er der nu kun 13 pladser tilbage. Men hvem er i spil til disse pladser? Indkast.dk giver her et overblik.

Europa:
Det er nok ikke gået de færreste forbi, at Danmark allerede har kvalificeret sig. Men syv lande er fortsat i spil til de sidste tre europæiske billetter. De bliver delvist uddelt tirsdag i den kommende uge.

Polen – Sverige fordeler den ene af pladserne, mens Portugal – Nordmakedonien fordeler den anden. Den sidste plads bliver tildelt Wales, Skotland eller Ukraine, men på grund af den russiske invasion af sidstnævnte er kampen mellem Skotland og Ukraine indtil videre udskudt til juni, hvor vinderen af den kamp skal møde Wales for at bedste den sidste europæiske plads.

Sydamerika:
I Sydamerika var Argentina og Brasilien allerede kvalificeret inden den igangværende landsholdstermin, og natten til fredag kunne Ecuador og Uruguays sikre deres plads ved slutrundens runde bord. Det efterlader én play-off-plads tilbage i den sydamerikanske kvalifikation – en play-off-kamp mod et land fra den asiatiske kvalifikation. Tre hold kæmper om play-off-pladsen med en spillerunder tilbage; Peru, der i skrivende stund er på femtepladsen, Columbia, der er ét point efter og Chile, der har to point op til femtepladsen. Ingen af de tre skal mødes indbyrdes i sidste spillerunde.

Asien:
Den asiatiske kvalifikation er tæt på at være afgjort. De fire direkte VM-pladser er blevet afgjort; Sydkorea, Iran, Japan og Saudi-Arabien er alle sikret en plads, og det efterlader en play-off-plads til det femte bedste hold mod det femte bedste hold fra den sydamerikanske kvalifikation. Det femte bedste hold bliver afgjort i en direkte duel mellem Australien og enten De Forenede Arabiske Emirater og Irak. Opgøret for at finde det femte bedste hold i den asiatiske kvalifikation finder sted den 7. juni, mens den interkontinentale play-off-kamp mellem Asien og Sydamerika finder sted en uge senere i Qatar.

Afrika:
Hvor der kun er play-off-pladser tilbage at spille om i både Sydamerika og Asien, er det anerledes spændende i den afrikanske kvalifikation. Fem pladser har Afrika ved det fine VM-bord, og i øjeblikket er 10 nationer tilbage i kvalifikationen. De spiller direkte dueller over to kampe om de fem pladser. Fredag blev første opgør spillet og resultaterne lød som følger:

Egypten – Senegal 1-0
Cameroon – Algeriet 0-1
Ghana – Nigeria 0-0
DR Congo – Marocco 1-1
Mali – Tunesien 0-1

Dermed er intet afgjort inden returopgørene, men tirsdag vil alle fem afrikanske pladser være blevet besat.

Nordamerika:
I den nordamerikanske kvalifikation er intet sikkert, selvom Canada ligner det første land, der kan tage en af tre sikre VM-billetter. Med to kampe tilbage mangler de kommende VM-værter i 2026 kun ét point for at være sikret en plads. I skrivende stund er både USA og Mexico også på vej mod en direkte kvalifikation med 22 point, mens Costa Rica ligger lige uden for de sikre pladser med 19 point og Panama er helt uden for billetterne med 18 point. Foruden de tre sikre pladser er der også her en play-off-plads at spille om, som Costa Rica ligger til at tage, men de kan blive presset af Panama. Play-off-pladsen fra den nordamerikanske kvalifikation giver en kamp mod vinderen af den oceanske kvalifikation. De to sidste runder i den nordamerikanske kvalifikation spilles til tirsdag og natten til torsdag, hvor især Costa Rica-USA i sidste spillerunde har spændende perspektiver.

Oceanien:
Den sidste VM-billet kan enten gå til et nordamerikansk hold eller et hold fra Oceanien. Deres kvalifikation gik først i gang i denne landsholdstermin, og i skrivende stund er fire hold tilbage i kvalifikationen. Solomon Øerne, Papua New Guinea, New Zealand og Tahiti spiller semifinaler og final mod hinanden søndag og onsdag for at afgøre, hvem der skal møde et hold fra den nordamerikanske kvalifikation den 13./14. juni.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER