Torsten Brix

Karim Benzema – BenzeNA eller hattrick-helt?

Angriberen er gået fra Bron til Bernabéu efter Real Madrids største profiler, præsident og fans ønskede, at han skulle erstattes, selvom han har lavet et hav af mål – og blandt andet sendte Real Madrid i Champions League-finalen og senere ene mand sendte PSG ud…
Igennem flere sæsoner blev Real Madrids angreb kaldt for ”BBC” efter Gareth Bale, Karim Benzema og Cristiano Ronaldo. Men imens Ronaldo - af åbenlyse grunde - var forskånet for kritik, har det forholdt sig anderledes for Bale og Benzema. Den franske angriber har, selvom han har lavet over 200 mål for Real Madrid, været langt mere udskældt end Bale, når resultaterne ikke har været de rigtige i ”Kongeklubben”, hvilket måske ikke er helt rimeligt.

For Bale var et langt dyrere indkøb, og waliseren har været utroligt meget skadet. Desuden har Benzema næsten lavet over 20 mål i ti sæsoner i træk. På trods af dette blev han i Marca kaldt for ”BenzeNA”.

”Na” er en forkortelse for ”Nada”, som betyder ”ingenting”, og det er langt fra eneste gang, at medier – eller fansene – har været efter Benzema. I 2018 buede Real Madrid-fansene af angriberen i kampene mod Sporting og Real Sociedad. Derudover svarede 87 procent af Marcas læsere, at de gerne ville have Benzema ud af startopstillingen og i stedet bruge Álvaro Morata.

34-årige Benzema har altså været i modvind mange gange, som da Sergio Ramos, Cristiano Ronaldo og præsident Florentino Pérez – ifølge AS – skulle have kontaktet Robert Lewandowski efter Champions League-kvartfinalen imod Bayern München i 2017. Trioen havde ét formål med samtalen: at overtale den polske angriber til at komme til Real Madrid for at afløse Benzema.

Glem nu ikke, at Benzema er den ottende mest scorende spiller i Real Madrids lange historie, og han har oplevet, at mange offensive kræfter har forladt Real Madrid, imens franskmanden er blevet. Stærke offensive spillere som Wesney Sneijder, Arjen Robben, Mesut Özil, Gonzalo Higuaín, Rafael van der Vaart og Angel Di Maria er alle blevet solgt af ”Kongeklubben”, selvom de ikke har været i en fremskreden periode af deres karriere.

Tidligere har præsident Pérez sagt, at Benzema var et mix af Zidane og Ronaldo, men på trods af de flotte ord har det aldrig virket, som om tilliden har været fuldkommen. På trods af dette har Benzema præsteret – men det er måske ikke så underligt.


Algerisk arbejderklassevilje
Når man vokser op med otte andre søskende, er man vant til, at der er kamp om de privilegerede pladser. Specielt når man har fem ældre af slagsen. Hvis man mister startpladsen i klubben til en angrebskonkurrent, så giver man ikke op og forlanger en transfer. Hvis man ikke bliver udtaget til VM, selvom man er sin nations største profil, så sørger man for at gøre det ekstra godt på klubplan, så hele omverden kan se, at fraværet af en selv i VM-truppen var en kolossal fejltagelse.

Benzema voksede op i byen Bron, der er en forstad til millionbyen Lyon. Både Benzemas mor og far stammer fra Algeriet, og der var kun lige nok til dagen og vejen for Benzema og hans mange søskende. Benzema trådte sine første fodboldskridt i klubben Bron Terraillon SC, men det stod hurtigt klart, at hans talent rakte til mere end weekendbold i Lyons ghettoområder. Som niårig blev han spottet af Olympique Lyonnais' talentspejdere.

På ungdomsholdene i Lyon gjorde Benzema kometkarriere, og han var snart at finde på førsteholdet, hvor han fik sin debut som 17-årig. Fem dage efter sin debut skrev han under på sin første professionelle kontrakt.

Det er tradition, at nye spillere på Lyons førstehold skal rejse sig og tale til sine holdkammerater, der på det tidspunkt talte Sylvain Wiltord, Elber og Florent Malouda. Da Benzema skulle gøre det, var han genstand for jokes og latter. Det brød den unge spiller sig ikke om.

- Stop med at grine! Jeg er her for at erobre jeres pladser, tordnede den dengang 17-årige stålsatte angriber.

Gennembrud og millionkontrakter
Det varede ikke længe, før den stålsatte teenager fik succes på et ellers stjernespækket Lyon-mandskab. Som tiden gik, fik Benzema mere og mere spilletid, og i sæsonen 2007-2008 slog den fysisk betonede angriber for alvor til.

Med 20 ligascoringer og 31 kasser i alt cementerede Benzema sig som et kæmpetalent. Talentet havde på det tidspunkt allerede kastet de første landskampe af sig. Det skete i november 2006, hvor han desværre ikke nåede i kamp på grund af en skade. Debuten kom i stedet i marts 2007, hvor han tilmed blev matchvinder.

Benzemas fine 2007/08-sæson kastede selvfølgelig en EM-billet af sig, hvor han var tiltænkt som starter i Domenechs trup. Han startede to ud af tre kampe i Frankrigs rædselsturnering, hvor man blev elimineret i gruppespillet. Benzema fik efterfølgende hård kritik fra den franske presse for sine præstationer for 'Les Bleus'.

Det dårlige EM lod dog ikke til at hindre Benzemas spil, for i den følgende sæson var angriberen på ny i storform. Med 17 sæsonkasser stod det klart, at det franske stortalent kunne være på vej mod en ny og større klub. Det kom han. I sommeren 2009 skiftede han til giganterne fra Real Madrid, der betalte 260 millioner kroner for den franske bomber, der gav ham en seksårig guldrandet kontrakt.

Hård konkurrence og nedturen
Efter en stærk start i den madrilenske kongeklub mistede Benzema efterhånden sin startplads til konkurrenten Gonzalo Higuaín, der scorede mål på samlebånd. Den spanske avis Marca nåede endda at erklære Benzema for ”den nye Anelka”, hvilket refererede til den franske angriber med afrikanske aner, der havde haft en turbulent tid i klubben, før han blev skibet videre.

Benzema tilbragte det meste af sæsonen som indskifter for Higuaín, og det fik konsekvenser for deltagelsen på det franske landshold. Forud for VM-slutrunden i Sydafrika var Benzema end ikke udtaget til bruttotruppen af landstræner Domenech, selvom han stadig var et af de hotteste navne i fransk fodbold.

Før listen blev offentliggjort, var Benzema blevet spurgt til, hvordan han ville reagere, hvis han ikke kom med. Hans svar havde været, at han ville støtte Frankrig uanset hvad.

Formen genfundet
På klubbasis sikrede Real Madrid sig 'The Speciel One' forud for 2010/11-sæsonen, og Karim Benzema skiftede trøjenummer til det legendariske nummer 9. Fra start af havde Benzema svært ved at bide sig fast i startopstillingen, hvor Higuaín og Cristiano Ronaldo var Mourinhos foretrukne spydspidser, men som tiden gik, fandt den franske bomber efterhånden ud af, hvor målet stod, hvilket han især viste i slutningen af sæsonen, hvor målene kom på samlebånd.

I mellemtiden havde Frankrig fået ny træner ovenpå Domenechs to horrible slutrunder med 'Les Bleus'. Manden med ansvaret var nu Laurent Blanc, og her var der ingen tvivl: Benzema var den foretrukne startangriber.

2010/11-sæsonen gav flotte 15 mål i 20 La Liga-startopstillinger, hvilket blev endnu bedre i den efterfølgende sæson, hvor Benzema lavede 21 mål. Disse mange mål er som tidligere nævnt fortsat, dog blot ikke så mange i de store kampe og da han i ”El Clasico” missede en stor hovedstødsmulig i det bitre nederlag til rivalerne fra Barcelona var kritikken hård imod Karim Benzema – BenzeNA. Angriberen er gået fra Bron til Bernabéu, imens holdets største profiler, præsident og fans ønsker, at han skal erstattes, selvom han har lavet et hav af mål.

Da Real Madrid skulle spille sig i Champions League-finalen 2018, krævede det også to mål af Benzema i semifinalen imod Bayern München, før de pressede spaniere var finaleklar. Disse har medvirket til, at Benzema i gennemsnit næsten har scoret i hver anden Real Madrid-kamp. Det gør blandt andet, at han har været mere målfarlig end klublegenden Raúl – men trods dette, så har han samlet set langt fra været elsket på Bernabéu.

Imod PSG i Champions League i foråret 2022 var Real Madrid meget presset og til tider udspillet. De var nede med samlet 0-2, da Donnarumma lavede en stor fejl i PSG-målet. Benzema var nådesløs og det blev startskuddet til et hattrick på 17 minutter, som sendte den voldsomt oprustende franske hovedstadsklub ud af den store turnering – og Benzema på alle forsider.

Hos den spanske sportsavis AS var der et billede af Benzema med teksten ”Es Otro Mundo”, som kan oversættes med ”Han er fra en anden verden”. I næste spillerunde ventede Chelsea i London og her lavede Benzema igen et Champions League-hattrick og kom dermed op på 11 Champions League-mål i 8 kampe – noget af en omvæltning for BenzeNA.