Torsten Brix

Neymar – 30 år

Den flamboyante konge har bare været med… altid.
Den 5. februar 1992 blev Neymar da Silva Santos Junior født, og der skulle ikke gå mange år, før den brasilianske boldkunstner blev et gigantisk navn – jahh… næsten et ikon. For Barcelona købte ham i en tidlig alder og skrev kontrakt med ham flere år, før han kom til Camp Nou.

Allerede som ung fik Santos-spilleren Neymar hjemmebanepublikummet på Vila Belmiro til at sende specielle hilser til ham. Efter et flot mål og efter flere tusindende tilskuere havde anskaffet sig masker med Neymars ansigt, iklædte han sig en maske og vendte den på hovedet, og alle de mange tilskuere gjorde per automatik det samme. Datidens superstjerne - Robinho – stod passivt og kiggede til… Robinho så på en ”upcoming star”… Neymar var 19 år!

Derudover er sydamerikanerens stil, frisure og lign. altid blevet kopieret – og det er faktisk sket igennem flere år efter han har opnået heltestatus i det fodboldglade hjemland. Neymar har tidligere sagt om den konstante medie-overvågning:

- I Brasilien kan jeg intet foretage mig uden at være omringet af en masse mennesker. Jeg kan ikke gå nogle steder uden at blive genkendt. Det er ligegodt, hvor jeg er, så bliver jeg genkendt. Jeg kan end ikke gå alene på gaden i New York.

Alene af denne grund mente flere fodboldanalytikere, at man skal finde begrundelsen for, at Neymar valgte at tage til Barcelona i stedet for f.eks. Real Madrid, hvor datidens superstjerne Ronaldo var helt anderledes som type end Barcelonas Lionel Messi. Neymar valgte Barcelona, men der kom masser af presseomtale af ham og han er blandt andet blevet sammenlignet med spillere som Messi samt selveste Pelé, og den falmende brasiliansk stjerne - med fortid i Barcelona - Ronaldinho har også brugt store verbale vendinger om Neymar.

- Neymar er en ”craque” (en stjerne eller ekspert, red.). Han er én af de bedste fodboldspillere i Brasiliens historie, og han kommer snart til at kæmpe om at blive verdens bedste fodboldspiller, sagde Ronaldinho, mens Pelé kom med denne pudsige udtalelse:

- For at Messi skal blive bedre end mig, er han nødt til være bedre end Neymar!


Skuffende debut-sæson
Første sæson i Barcelona bød på 26 La Liga-kampe – men kun ni mål, hvilket ikke er bestået, når man tog prisen og forventningerne i betragtning, men herefter gik det stærkt. I 2014/15-sæsonen spillede han en stor rolle, da Barcelona vandt ”The Treble” og henover de fire sæsoner i Catalonien scorede Neymar mere end ét mål i hver anden kamp.

Så Neymar tog det store spring fra Santos til Barcelona på flotteste vis. Forskellen blev tydeliggjort i 2011, hvor de to hold mødte hinanden i FIFA's VM-finale for klubhold. Her vandt Barcelona – og Messi - en stensikker 4-0 sejr over Santos – og Neymar! Eller da Santos gæstede Camp Nou et par år senere til udgave nr. 48 af den legendariske “Joan Gamper Trophy-match”… det endte med en 8-0 sejr til Barcelona med Neymar på holdet.

Præstationerne i Barcelona åbnede op for skiftet til nyrige PSG, hvor han i lidt mere end fire år lavede 59 mål i 80 liga-kampe, selvom han flere gange var skadet i denne periode og skulle komme sig efter tilbagefald. TV-billeder har mange gange vist, at Neymar følte sig hårdt behandlet af de mange tacklinger, som han er blevet udsat for. Men han er også blevet beskyldt for at ”filme” for at få mere ”TV-tid” og dermed reklamepenge, når han vred sig i græsset af smerte.

Medierne har altid spillet en gigantisk rolle i Neymars karriere, som da han i et storanlagt tv-show optrådte sammen med popstjernen Michel Telo. Neymars dansetrin blegnede ikke i forhold til sangerens, og det hele blev sendt på live-tv til millioner af fans. Husk nu på at denne knægt få dage senere kunne være i aviserne med sit barn på armen med overskriften ”Han skal nok blive en god fodboldspiller – han har god teknik”. Så Neymar er en ”omvandrende overskrift” for de mange medier, der følger ham.

På banen skriver Neymar – heldigvis - også overskrifter. Endda fra tidligt i karrieren, som i 2010, hvor Santos vandt flere trofæer, efter Neymar havde scoret over 40 mål eller i 2011, hvor han scorede han 13 liga-mål i 21 kampe og 6 mål i 13 Libertadores-kampe. En turnering som Santos vandt… og derudover blev Neymar i både 2011 og 2012 kåret til ”Rei da America” – Kongen af Sydamerika, altså den bedste fodboldspiller i Sydamerika.

Så fra ”dag 1” har Neymar formået at løfte sit spil på banen samtidigt med, at han udenfor banen har vist sin flamboyante side – ofte iklædt en tøjstil, der kunne minde om en rappers med baggy shorts, kasket og store smykker. Glem i den forbindelse ikke, at Neymar er opvokset under trange kår. Neymars far – som også hedder Neymar – var også professionel fodboldspiller, men i den lavere brasilianske række, og juniors opvækst har været anderledes, end hvad Neymar kan give til sine børn.

Neymar har dog fået en tryg opvækst med et helt specielt sammenhold, der startede i en tidlig alder, for da han blot var fire måneder, var han med i et voldsomt trafikuheld. Neymar senior kørte bilen og endte efterfølgende med at ligge tre måneder i sengen, efter han havde brækket begge ben.

At babyen i bilen i en meget ung alder skulle udvikle sig til et fodboldikon med stor magt, lå ikke i kortene dengang. Men det har Neymar gjort… som dengang den daværende Santos-træner blev fyret, efter han havde sat Neymar af holdet. Årsag: træneren ønskede ikke, at Neymar skulle sparke et straffespark…


Flere mål end Ronaldo, Romario, Rivaldo og Ronaldinho
I Neymars første 116 landskampe for Brasilien lavede han 70 mål og skaffede mindre pokaler til den fodboldtossede nation som Fifa Confrederations Cup og OL-guldet i 2016. Scoringsrekorden på det brasilianske landshold har Pele med 77 mål, men Neymar har lavet flere mål end spillere som Ronaldo, Romario, Zico, Bebeto, Rivaldo, Jairzinho og Ronaldinho.

Men Brasilien har ikke vundet VM-guld siden 2002 – altså i den tid hvor Neymar har spillet på holdet og eftersom han er blevet 30 år, så er det ved at være sidste chance for den flamboyante konge…