Fodbold nyheder

Kan MNM blive et fejlcast?

Af Torsten Brix

Kommer ”El Dia de Reyes” til at leve op til PSG’s slogan om at drømme stort – eller ender de som en skuffelse, som flere angreb har gjort i det franske?

Article image

Vidste du… at superstjernerne Pele, Franz Beckenbauer og Giorgio Chinaglia en gang var tre af verdens bedste fodboldspillere og alle tre blev samlet i klubben New York Cosmos og… aldrig blev en succes? Kan det ske for Lionel Messi, Neymar og Kylian Mbappe i Paris? Cosmos startede op med at tabe 11 af deres første 26 kampe, men kan det ske her 44 år senere?

I den franske hovedstad er PSG stormet afsted i den nationale liga, og denne må næsten betragtes som være afgjort, inden den er startet, men i Champions League – som er PSG’s helt store mål – har de startet sæsonen meget famlende og har kun vundet to af de første fire kampe og spillede senest uafgjort med puljens bundhold fra RB Leipzig.


Bekræftede populært feriebillede alligevel noget?
Peles skifte til Cosmos i 1975 var ligeså overraskende som Messis skifte til Parc des Princes, og det er fortsat uvist, hvorfor dette skifte kom og hvordan det kom i hus. Den 4. august blev det populære billede taget på Ibiza, hvor Messi blandt andet var sammen med de kommende holdkammerater Neymar, Angel Di Maria og Marco Verratti – men ifølge bulletinerne, så var ingen af dem på daværende tidspunkt klar over, at Messi seks dage senere skulle være holdkammerat med dem.

Den franske fodboldboss Luis Ferrer skulle have sendt en besked til en af drengene på billedet med opfordringen: ”Få nu Messi til Paris”, hvortil der blev svaret, at Messi den næste dag skulle rejse til Barcelona for at underskrive en ny kontrakt, men sådan gik det så bekendt slet ikke.

For inden for 24 timer lavede Barcelona en u-vending, som åbnede op for PSG’s drømmeangreb, som spanske medier kaldte for ”El Dia de Reyes” med henvisning til Helligtrekonger – altså den kristne beretning om de tre vise mænd, der mødtes fra hver sin verdensdel og uddelte ”gaver”.

Tidligere har Messi og Neymar uddelt gaver i Barcelona, hvor de sammen med Luis Suarez lavede 364 mål i bare tre sæsoner, men i 2015 var der en lille nedtur for FC Barcelona, som blev historisk. Her kom der nederlag til Real Madrid og Celta Vigo i starten af sæsonen og ved nytårsskiftet tabte Barca 0-1 til Real Sociedad og Suarez havde på det tidspunkt blot scoret et mål. Alligevel startede han i Barcelona-angrebet uden Messi og Neymar imod Real Sociedad. Næste dag kom Messi ikke til Luis Enriques træning og senere på ugen begyndte han at følge Chelsea på Instragram. Dette satte gang i rygterne om det umulige – nemlig at Messi skulle forlade Camp Nou.

Enrique ville straffe Messi for at udeblive fra træningen, men det satte den nyslåede Barcelona-træner Xavi en stopper for, og i den efterfølgende kamp startede Messi, Neymar og Suarez alle imod Atletico Madrid og alle tre scorede. Dette blev startskuddet til en ualmindelig god sæsonafslutning, hvor Barcelona vandt La Liga, Copa del Rey og Champions League efter de blandt andet havde slået så stærke hold som Manchester City, PSG, Bayern München og Juventus. Den sæson lavede trioen 122 mål, hvilket blev fuldt op den efterfølgende sæson med 131 mål til sammen. Den efterfølgende sæson kom det historiske ”Remontada” comeback i 6-1-sejren over PSG, men herefter blev Barca slået ud af turneringen af Juventus.


Mange croissanter og telt i haven
”If you can’t beat them, sign them” blev kutymen for PSG, for i 2017 hentede de Neymar i Barcelona samt Kylian Mbappe i Monaco, der havde snydt PSG for det franske mesterskab. Mbappes vej til PSG var dog ikke uden problemer, og der siges, at Ferrer fra PSG’s sportslige ledelse skulle have besøgt Mbappes forældre så mange gange, at han lige så godt kunne have slået et telt op i deres have samt at hans mange besøg altid var med en pose franske croissanter.

Neymars skifte til PSG gik lettere, da den franske hovedstadsklub ”blot” betalte den frikøbsklausul, der var i brasilianerens kontrakt, og dermed var to af de to superangribere på plads i Paris. Det siges i øvrigt, at omkostningerne ved at have de tre angribere i Paris koster det samme som to Eiffel-tårne.

Hvordan er dette muligt i forhold til Financial Fair Play (FFP), tænker nogen måske. Altså at tilføje Messi til dette angreb – samtidigt med, at PSG hentede Sergio Ramos, Gianluigi Donnarumma, Georginio Wijnaldum, Achraf Hakimi og Danilo Pereira uden, at de solgt noget særligt?

Årsagen er ret enkel… nemlig at Covid19-pandamien ændrede meget i reglerne for FFP, og nogle af de nye regler bliver først indført i 2023 – modsat i La Liga. Til den tid mener PSG, at Messis ankomst har skabt yderligere omsætning, så FFP-reglerne ikke rammer dem i forhold til et muligt underskud på deres drift.Hvordan bliver fremtiden? Bliver det en drøm?
Nu er ”El Dia de Reyes” i Paris, men bliver det godt? Neymar så voldsomt frem til Messis ankomst, men det samme kan man ikke sige om Mbappe, som har kontraktudløb til sommer. Real Madrid står klar med en drømmekontrakt, så kan Mbappe forlade Paris, inden drømmetrioen overhovedet er kommet i gang for alvor?

Mbappe har et stort ønske om at blive den bedste i verden. Det kan han blive i Real Madrid, men ikke i PSG, hvor han ikke kan ”shine” helt igennem, da han meget vel kan komme lidt i skyggen af Neymar og især Messi. Utilfredsheden har allerede været tydelig, som da Mbappe blev udskiftet imod Montpelllier, og kameraer opfangede franskmandens kommentarer til Idrissa Gueye om Neymars manglende afleveringer til ham.

Succes-trioen med Messi, Neymar og Suarez havde også stor glæde af hinanden udenfor banen, men det er der intet, der tyder på, at MNM kommer til. I Frankrig taler man meget om VM-holdet fra 1998, mens der ikke er meget snak om VM2002-holdet. Her havde man et angreb med Thierry Henry, David Trezeguet og Djibril Cisse – altså topscorerne fra Premier League, Serie A og Lique1. Alligevel lavede det franske landshold ikke et eneste mål ved den turnering. Til EM2020 skuffede det franske hold igen, selvom de havde Benzema, Mbappe og Griezmann.

Så store navne er ikke lig med stor succes. Store hold bliver ikke skabt af store navne, men af hvordan disse store navne arbejder sammen. Nu må fremtiden vise, om PSG har et drømmehold med et drømmeangreb eller om det blot er store navne, der er samlet. PSG har i hvert fald gjort klar med deres nye slogan ”Revons Plus Grand”, som betyder… drøm stort!

Mere om Paris SG

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik