Torsten Brix

Raphaël Varane – Gennembrud imod Manchester United

Efter fire Champions League-titler og tre spanske mesterskaber skifter verdensmesteren lidt overraskende til Manchester United.
Efter længere tid uden at Raphaël Varane kunne blive enige om en kontraktforlængelse i Real Madrid slog præsidenten Florentino Perez fast, at han ville sælge forsvarsstjernen for 420 millioner kroner. Det ville Manchester United gerne betale og efter 10 år i ”Kongeklubben” flytter Varane fra Spanien til Nordengland, men hvad er historien egentlig om den 28-årige franskmand.

Den 25. april 1993 blev Raphaël Varane født. I fødebyen Lille tilbragte han de spæde fodboldår i klubben Hellemmes, inden han som 10-årig skiftede til Ligue 1-klubben Lens. Allerede her var flere ude efter ham, blandt andet LOSC Lille fra hjembyen. Efter syv år på diverse ungdomshold i Lens, var klubben kloge nok til at give ham en professionel kontrakt, og dermed skulle den unge mand prøve kræfter med Ligue 1. Her opnåede han 23 ligakampe og scorede to mål i kampe mod henholdsvis Caen og Monaco. På trods af hans bidrag måtte Lens dog en tur ned i Ligue 2, men det skulle ikke blive med Varane i truppen.


Et defensivt stjerneskud
Den 22. juni 2011 kunne Lens-præsident Gervais Martel nemlig offentliggøre, at klubben for den nette sum af 75 millioner kroner, måtte slippe deres unge stjernefrø til mægtige Real Madrid. I Madrid præsenterede de købet som en investering i fremtiden, og i den første sæson var det da også sporadisk med spilletiden. Det viste sig dog i hans anden sæson, at fremtiden ikke var så fjern for den unge franskmand. Kort efter jul løb det normale førstevalg sammen med Sergio Ramos, Pepe, ind i en skade, og Varane blev foretrukket fremfor Raúl Albiol og Ricardo Carvalho. Med den chance blomstrede han for alvor op.

Sidst i januar 2013 debuterede han i El Clásico, den evige rivalkamp mod FC Barcelona, denne gang i Copa del Rey. Det gjorde han med stil. Først reddede han bolden på målstregen efter et forsøg fra Xavi, og siden headede han udligningen til 1-1 i mål. Dermed blev han den andenyngste udenlandske spiller til at score i et Clásico for Real Madrid. I returkampen på Camp Nou en måned senere vandt Real Madrid 3-1 og sikrede sig dermed videre adgang i turneringen, og igen var Varane imponerende, og igen scorede han, da han konsoliderede sejren med scoringen til 3-1. Det fik den franske landsholdslegende Bixente Lizarazu til at udtale følgende:

- Vi snakker om en knægt, der har sat Pepe af, og Pepe, med alle hans ting, er stadig en god midterstopper. Hans præstationer mod Manchester United og Barcelona var ekstraordinære, sagde Lizarazu. Og netop kampene mod Manchester United blev hans store internationale gennembrud.


Imponerede Drogba - bedre end Hierro
Kort efter fik alle fodboldfans verden over blik for Varanes særlige talent. Først leverede han overbevisende præstationer mod Manchester United i 1/8-delsfinalerne, og i den første kvartfinale, på hjemmebane mod Galatasaray, leverede han en decideret pragtpræstation. I den direkte duel med Didier Drogba vandt han samtlige af sine tacklinger, mens samtlige hans 27 afleveringer fandt en medspiller. Det fik Drogba til at udtale sig i særdeles positive vendinger om den dengang 19-årige Varane:

- Jeg kan ikke tro, han kun er 19 år. Han er en af de bedste forsvarer, jeg nogensinde har stået overfor.

På grund af hans intelligente forsvarsstil og hans høje tekniske niveau blev han straks sammenlignet med Real Madrid-legenden Fernando Hierro og Varanes landsmand Frank Leboeuf mener sågar, at han er bedre end ham.

- Mange sammenligner man med Hierro på grund af hans teknik, men på det fysiske plan er han bedre, og han er langt hurtigere, udtalte Leboeuf om hans unge landsmand.


Legende i Madrid - det samme for Frankrig
Varanes rivende udvikling har da også betydet, at han kun har opnået 17 U-landskampe for Frankrig, to med U-18 og 15 med U-21. I marts 2013 fik han nemlig sin debut på det franske landshold, da han startede inde i kvalkampen mod Georgien, som blev vundet 3-1. Siden er det blevet til 78 landskampe – og et VM-trofæ i 2018.

Real Madrid-fansene var heller ikke i tvivl om hvad de mente, og i hans gennembrudssæson opnåede han, udover internationalt gennembrud og landholdsdebut, en utrolig hæder ved enden af sæsonen. Her havde den spanske avis AS besluttet sig for, at de skulle kåre det bedste hold af udenlandske profiler i klubben gennem tiden. Avisen lod det være op til sine internetbrugere at bedømme hvem der fortjente en plads, og, sin unge alder til trods, kunne Varanes navn ses på holdkortet sammen med klublegender som Alfredo Di Stéfano og Zinedine Zidane.

Men efter fire Champions League-titler og tre spanske mesterskaber kunne Manchester United annoncere, at de havde købt Raphaël Varane i Real Madrid og lavet en fire-årig aftale med den 28-årige. Franskmanden havde kun et år tilbage af sin kontrakt med Real Madrid, som han havde fået et gennembrud for - imod Manchester United.