England - Skotland

Europa: EM
England
Wembley Stadium89'0-0
Skotland
LineupReferatVideo

Nul løver at anspore i nulløsning, da Skotland forholdte Three Lions afhængig af skotterne

Af Philip Sinkbæk Jensen

I Gruppe D skulle slaget om Storbritannien stå, da Skotland tog til Wembley i London for at hævne det Brexit, som England havde trukket Skotland med i. Politisk vil Skotland forsøge at frigøre sig fra England for at komme med i EU, hvilket kunne manifesteres fodboldmæssigt ved at spille for en andenplads i gruppen ved Europamesterskabet.

Article image
Ritzau-Scanpix

England agerede hjemmehold i det britiske opgør mod Skotland i Gruppe D, hvor englænderne kunne spille sig på en førsteplads efter at Kroatien og Tjekkiet delte i porten tidligere på dagen. Skotland kunne minimum øjne en 3.-plads i gruppen, hvis de kunne slå favoritterne fra England, der dog aldrig er gået videre i en EM-slutrunde.

Det skulle igen blive svært for Skotland, der ikke havde scoret i turneringen frem mod aftenens kamp, da skotterne tabte 0-2 til Tjekkiet i den første kamp, hvorimod England formåede at score og vinde sin første kamp 1-0 over Kroatien.

England havde én enkelt udskiftning i sin startopstilling, der ellers startede, som de gjorde mod Kroatien, men hvor Luke Shaw var blevet prioriteret fremfor Kieran Trippier på venstre back. Skotland havde derimod flere ændringer i sit wingback-system siden nederlaget til Tjekkiet, hvor manageren, Steve Clark, havde trukket Manchester United-midtbanespilleren, Scott McTominay, ned i en tre-backkæde, Chelseas Billy Gilmour ned på en defensiv midtbane-position og valgt Southamptons Ché Adams i angrebet fremfor Celtic-angriberen Ryan Christie.

Der skulle gå 11 minutter før at England spillede sig til den første store chance i kampen, da John Stones gik til vejrs efter et giftigt hjørnespark, hvor Stones headede bolden på den øverste del af stolpen, hvor Skotland-keeperen, David Marshall, kun kunne se måbende til uden at kunne røre sig, ligesom han gjorde det mod Tjekkiet, da Patrik Schick scorede fra midterlinjen i seneste kamp, og Marshall var gået for langt ud af målet.

Udover et forsøg fra Phil Foden, der med sin lyse frisure ligner en jam-version af Three Lions-legenden, Paul Gascoigne, havde ikke samme kvalitet som den tidligere England-spiller, der måtte se sit forsøg gå langt forbi venstre stolpe. Skotland havde ét enkelt forsøg fra Lyndon Dykes, der testede Jordan Pickford i England-målet med et skud nede ved venstre stolpe, der måtte se Pickford slå bolden ud til sin højre side efter at skulle strække sig i fuld længde til siden.

Begge hold var meget langsomme i sine opbyggende spil, og begge forsvar var kompakte og afventende, hvilket mundede ud i, at begge hold kunne gå til pause uden yderligere fremhævelser med en nulløsning på måltavlen.

Lyndon Dykes skulle få anden halvlegs første store mulighed, da skotten samlede en løs bold op efter et skotsk hjørnespark, hvor Dykes vender rundt om sig selv og blindt får sparket mod målet, hvor Reece James stod foran målstregen og fik headet bolden ud af det engelske straffesparksfelt.

Efter 63 minutter kom udskiftningen, som hele Wembley havde ventet på. Spilleren med det ikoniske nummer syv på ryggen, Jack Grealish, skulle ind og medvirke til at få ”football home again” for England, der kom ind til sine første minutter i turneringen. Grealish skaffede lynhurtigt et hjørnespark, som blev eksekveret helt håbløst, der derfor nemt kunne heades væk fra det forreste område af det skotske mål.

Efter 74 minutter havde endnu en engelsk løve spillet færdigt, da anføreren, Harry Kane, blev skiftet ud til fordel for Marcus Rashford. Harry Kane kom igen ikke til en chance i kampen, som ellers var tippet til at blive slutrundens helt store bomber. Kanes spillemæssige fravær var i grunden meget definerende for England, der igen manglede kreativitet og intensitet blandt storstjernerne.

Derfor kunne Skotland juble over slutresultatet, der viste 0-0 på måltavlerne efter 92 minutters spil. Verdensranglistens nummer 4 fra England måtte derfor dele i porten med verdensranglistens nummer 44, der placerer England på en andenplads med 4 point, ligesom Tjekkiet på førstepladsen, og Skotland på en sidsteplads med 1 point i Gruppe D, som Kroatien også har på tredjepladsen.

Begge hold spiller sine sidste gruppekampe på tirsdag kl. 21.00, når England spiller mod Tjekkiet, og Skotland spiller mod Kroatien, der alt efter kampenes udfald kan bytte om på placeringerne i gruppen.


England
(4-2-3-1)
1Jordan Pickford
24Reece James
5John Stones
15Tyrone Mings
3Luke Shaw
14Kalvin Phillips
4Declan Rice
20Philip Foden ↩63
19Mason Mount
10Raheem Sterling
9Harry Kane (C) ↩74
Bænk
13Aaron Ramsdale
23Sam Johnstone
11Marcus Rashford ↪74
17Jadon Sancho
18Dominic Calvert-Lewin
6Harry Maguire
12Kieran Trippier
16Conor Coady
21Ben Chilwell
7Jack Grealish ↪63
8Jordan Henderson
26Jude Bellingham
Skotland
(3-5-2)
1David Marshall
4Scott McTominay
5Grant Hanley
6Kieran Tierney
2Stephen O'Donnell
23Billy Gilmour ↩76
7John McGinn
8Callum McGregor
3Andrew Robertson (C)
10Che Adams ↩86
9Lyndon Dykes
Bænk
12Craig Gordon
21Jon McLaughlin
19Kevin Nisbet ↪86
16Liam Cooper
22Nathan Patterson
24Jack Hendry
26Scott McKenna
11Ryan Christie
14John Fleck
17Stuart Armstrong ↪76
20Ryan Fraser
25James Forrest

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik