ALT om VM

Fodbold nyheder

Olivier Giroud – Jagter Henry

Af Torsten Brix

Den franske angriber var sen starter, blev formet af Arsene Wenger, men endte med at sænke Arsenals Emery Unai i en ultra-vigtig opbygningskamp – nu jagter han Thierry Henry på det franske landshold.
Article image
- Chelsea er en god klub, men jeg er ikke overbevist om, at Di Matteo (daværende Chelsea-manager, red.) ved, hvem jeg er. Modsat gav Arsené Wenger klart udtryk for, at han gerne vil have mig. Laurent og jeg talte meget om Arsenal. Jeg spurgte til hans liv, til klubben og det miljø, der er her. Vi snakkede om engelsk fodbold, fordi jeg altid har villet spille her. Derfor er Arsenal ideal…


Sådan sagde Olivier Giroud, da han blev præsenteret som ny Arsenal-spiller, men i Europa League-finalen 2018/19 sænkede franskmanden ikke blot Arsenal, men også den gode ven - fra tiden i Tours - og mangeårige holdkammerat i Arsenal - Laurent Koscielny.

Giroud scorede, lagde op til mål og der blev begået et straffespark på ham, da angriberen – sammen med den afgående Chelsea-spiller Eden Hazard – var en af kampens helt store profiler, men sådan har det ikke altid været, hverken i Chelsea eller Arsenal.

Den 25. februar 2015 står sikkert som en sort dag for Giroud, for på trods af hele tolv afslutninger havde den franske landsholdsspiller ikke haft en eneste afslutning indenfor Monaco-målet, og Giroud blev gjort til Arsenals helt store synder i hjemmebanenederlaget på 1-3 til det lille fyrstedømme.

Alle disse afslutninger faldt indenfor kampens første time, hvorefter Arsène Wenger flåede Giroud fra banen. Mange af afslutningerne faldt også uheldigt ud for angriberen, da hans højreben er iskoldt. Den elendige kamp kom endda midt i franskmandens vel bedste periode i karrieren, for omkring Monaco-kampen vandt Arsenal hele 19 af 24 kampe, efter Giroud blandt andet havde lavet 11 mål i 16 kampe, så den tidligere utro-dømte Giroud var på Europas top. Han var dermed gået fra en forholdsvis ukendt rolle i de lavere franske rækker til fodboldens absolutte verdenstop på nogle få år, men hvem er denne Giroud?


Sen starter – men god afslutter
Olivier Giroud måtte kæmpe hårdt for at nå toppen af fransk fodbold, men et fransk mesterskab med Montpellier og topscorer i Ligue1 kickstartede karrieren, og åbnede op for drømmen om at spille i Premier League, men Giroud var en ”sen starter”.

Modsat mange andre fodboldspillere er den nu 34-årige Girouds karriere startet sent. Den høje angriber har selv sagt, at det skyldes, at han ikke fik chancen, da han var yngre, og derfor blev udlejet til klubber i lavere divisioner, inden han fik chancen i den bedste franske liga, men han gav aldrig op. Han lærte...

Antallene af mål steg for hver sæson, han spillede. Det gav ham selvtillid og opmærksomhed fra de større klubber. I januar 2010, hvor den 23-årige Olivier Giroud spillede i Tours i fransk divisionsfodbold, tilbød Montpellier ham en kontrakt. Den blev underskrevet, og samtidig blev Giroud lejet ud til Tours resten af sæsonen. Så det var først i sommeren 2010, at Olivier Giroud blev officiel Montpellier-spiller. I den første sæson sendte han holdet videre til pokalfinalen med et mål i overtiden mod Paris Saint-Germain, og det var starten på noget stort.

Allerede sæsonen efter i 2011-2012 overraskede Giroud og resten af Montpellier-holdet ved at blive franske mestre. Olivier Giroud blev med 21 scoringer topscorer i ligaen, og succesen blev bemærket af landstræner Laurent Blanc, som gav Olivier Giroud debut på landsholdet i november 2011 og udtog ham til det franske EM-landshold.

- Hos Montpellier fik jeg chancen for at vise, hvad jeg kan. Mine mål gav selvtillid, og det gav jeg videre til holdet. Det var ikke skrevet nogen steder, vi skulle vinde, men vi gjorde det, sagde den selvsikre Olivier Giroud efter triumfen.


Mange færdigheder – men meget étbenet – hvilket Chelsea også kunne lide
Giroud er en angriber med et stort overblik, og som er dygtig til at finde sine medspillere. Han tænker hurtigt, er god med ryggen mod mål og har en fremragende teknik, men han afslutter klart bedst med venstrebenet. Hans største force er dog de 192 cm og det gode hovedspil – samt de fysiske aspekter af spillet. Disse færdigheder passede godt til Premier League, og efter skiftet til Arsenal kom det frem, at også Chelsea havde vist deres interesse for den franske landsholdsspiller, men dem afviste Giroud som tidligere nævnt.

I stedet blev det Arsenal og Arsene Wenger, hvilket blev en rimelig cocktail. Wenger fik endnu engang løftet en mindre fransk liga-spiller til et internationalt snit, men modsat mange andre tilfælde gav Giroud flere søvnløse nætter til Wenger, som da han var på forsiden af det franske magasin Têtu, som henvender sig til homoseksuelle. Værst var det nok, da den gifte Arsenal-angriber - inden en kamp mod Crystal Palace - blev taget i at have besøg på sit hotelværelse af den gudeskønne amerikanske fotomodel Celia Kay.

Trods den pinlige historie rejste Giroud til VM2014 efter en solid periode for Arsenal, hvor presset havde været stort, da han var den eneste centrale angriber, som Wenger havde den helt store tiltro til. Slutrunden i Brasilien blev dog en skuffelse for Giroud, da han i de fem kampe kun scorede én gang, hvilket var i målfesten imod Schweiz, som sluttede 5-2. Fire år senere var det ikke meget bedre for Giroud, da Frankrig blev verdensmester. Angriberen fik ikke scoret, men var i flere af kampene en vigtig brik. På det tidspunkt var han skiftet til Chelsea som et led i angriberbytte, der sendte Pierre-Emerick Aubameyang til Arsenal og Michy Batshuayi fra Chelsea til Dortmund.

Nu gælder det så en ny slutrunde - EM2020 - hvor Giroud kan komme meget tæt på scoringsrekorden for det franske landshold. Den besidder Arsenal-legende Thierry Henry med 51 mål, mens Giroud har lavet 44. Dermed har Giroud lavet flere mål end selveste Michel Platini – med 41 mål – det er ikke helt tosset af en sen starter!

Mere om Olivier Giroud

Mere om Chelsea

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik