ALT om EM 2021

Fodbold nyheder

ENGLAND - It’s coming home

Af Daniel Fisker

Når EM-finalen skal afgøres på Wembley, kan det meget vel være de engelske værter, som triumferer – for første gang i EM-historien.

Article image

Hvis England nogensinde skal få hul på EM-bylden og blive europamestre for første gang, så er der meget, der taler for, at det skal være nu. Den engelske talentmasse er i hvert fald enorm, og ”The Three Lions” kan ende med at spille samtlige EM-kampe – bortset fra ottendedelsfinalen og kvartfinalen – på Wembley.

Englænderne har dog ikke ligefrem gode minder i forhold til at spille store og afgørende kampe på Wembley. I 1996 besøgte Tyskland det legendariske stadion i EM-semifinalen og slog værterne i en straffesparkskonkurrence, hvor den nuværende landstræner Gareth Southgate i øvrigt brændte det afgørende forsøg fra 11-meterpletten.

Der er dog løbet meget vand i den engelske å siden den skæbnesvangre sommeraften for 25 år siden. ”The Three Lions” må i hvert fald have modbevist langt de fleste af kritikerne i kvalifikationen til sommerens EM-slutrunde, hvor finaleværterne suverænt gik videre som de næstmest scorende af alle 55 deltagende landshold.

Der er som sagt en enorm talentmasse i den engelske landsholdstrup, men man kan dog argumentere for, at den enorme talentmasse er skævt fordelt. Der er en overflod af dygtige angrebs- og midtbanespillere, mens truppen er smallere i forsvaret – især på målmandsposten. Valget står mellem Everton-målmanden Jordan Pickford og Manchester Uniteds andenmålmand Dean Henderson.

EM-slutrundens gruppespil byder på et par mere eller mindre glædelige gensyn for englænderne. I første omgang tørner England sammen med Kroatien, som slog ”The Three Lions” ud i VM-semifinalen i 2018. Herefter skal Skotland bydes op til dans på Wembley i verdens ældste landskamp. Første gang de to nabonationer krydsede klinger var i 1872.

England har endnu aldrig vundet EM-slutrunden. Det tætteste, englænderne har været på en europæisk triumf, var i 1968, hvor England vandt bronzemedaljen. England var nåede som sagt også semifinalen ved EM-slutrunden i 1996, hvor ”The Three Lions” efter semifinalenederlaget dog måtte dele bronzemedaljen med Frankrig.

Den nærmest legendariske slagsang fra 1996, Three Lions, og den mindst lige så legendariske linje "It's coming home", handlede om, at englænderne endnu en gang ville smide EM-pokalen væk. Denne gang er der dog ikke umiddelbart udsigt til, at det bedste engelske landshold i mands minde smider debutpokalen væk – igen.

Profil

Den ubetingede største profil på det engelske landshold må siges at være Harry Kane, som er en af de absolutte favoritter til at blive topscorer ved sommerens EM-slutrunde. Han blev topscorer ved VM-slutrunden i 2018, hvor han dog havde mere eller mindre let spil mod miniputnationer som Panama, inden han blev englændernes topscorer i kvalifikationen til sommerens EM-slutrunde.

Tottenhams Premier League-topscorer må også have blod på tanden for at vise sig frem i EM-udstillingsvinduet, hvis man skal tro de mange rygter, som i øjeblikket svirrer om et potentielt sommerskifte. Manchester City er tilsyneladende den mest sandsynlige destination, mens der også er andre topklubber i Premier League, som efter sigende er interesserede i ”HurriKane”.

Der er dog efter sigende også andre klubber – udenfor Englands grænser – som er interesserede i den engelske stjerneangriber. Både Real Madrid og FC Barcelona skulle være interesserede, hvilket også skulle være tilfældet for Paris Saint-Germain og Maurizio Pochettino, mens pengestærke Bayern München også skulle være inde i billedet.

Træner

EM-slutrunden i 2016 endte med et brag af en katastrofe for England, som blev slået ud i ottendedelsfinalerne af publikumsfavoritten Island. Det kom til at koste den daværende landstræner Roy Hodgson jobbet, hvorefter U21-landstræneren Gareth Southgate fik chancen – i første omgang som midlertidig træner.

Southgate er ganske vist ikke så flamboyant, som flere af hans forgængere har været, men han er tilsyneladende rolig og velovervejet, mens han også er glad for at give unge spillere chancen, hvilket kan komme til at give pote på sigt – måske allerede i sommerens EM-slutrunde. Måske er det engelske landshold for ungt, men det tydede Southgates ilddåb ved VM-slutrunden 2018 dog ikke på.

Det er svært at forudsige, om Southgate kommer til at gøre brug af en 4-3-3-formation eller en 3-4-3-formation i løbet af sommerens EM-slutrunde. Den førstnævnte er umiddelbart mest sandsynlig, selvom det dog oftest er tilfældet for englænderne, at de lader formationen flyde i løbet af de 90 minutter.

Forventet startopstilling

Pickford
Walker, Stones, Maguire, Chilwell
Henderson, Rice, Mount
Rashford, Kane, Sterling

Trup

Målmænd:

Dean Henderson (Manchester United)
Sam Johnstone (West Bromwich Albion)
Jordan Pickford (Everton)
Aaron Ramsdale (Sheffield United)

Forsvarsspillere:

Trent Alexander-Arnold (Liverpool)
Ben Chilwell (Chelsea)
Conor Coady (Wolverhampton)
Ben Godfrey (Everton)
Reece James (Chelsea)
Harry Maguire (Manchester United)
Tyrone Mings (Aston Villa)
Luke Shaw (Manchester United)
John Stones (Manchester City)
Kieran Trippier (Atlético Madrid)
Kyle Walker (Manchester City)
Ben White (Brighton & Hove Albion)

Midtbanespillere:

Jude Bellingham (Borussia Dortmund)
Jordan Henderson (Liverpool)
Jesse Lingard (Manchester United)
Mason Mount (Chelsea)
Kalvin Phillips (Leeds United)
Declan Rice (West Ham)
James Ward-Prowse (Southampton)

Angribere:

Dominic Calvert-Lewin (Everton)
Phil Foden (Manchester City)
Jack Grealish (Aston Villa)
Mason Greenwood (Manchester United)
Harry Kane (Tottenham)
Marcus Rashford (Manchester United)
Bukayo Saka (Arsenal)
Jadon Sancho (Borussia Dortmund)
Raheem Sterling (Manchester City)
Ollie Watkins (Aston Villa)

EM 2021

Gruppe-spil
EM Topscorer
Flag P. Schick 3
Flag C. Ronaldo 2
Flag A. Yarmolenko 2
Flag R. Yaremchuk 2
Flag R. Lukaku 2
Flag M. Locatelli 2
Flag C. Immobile 2
Flag D. Dumfries 2
Flag Y. Poulsen 1
Flag E. Forsberg 1
Flag M. Depay 1
Flag E. Alioski 1
Flest assists
Flag R. Silva 2
Flag G. Bale 2
Flag P. Højbjerg 1
Flag M. Hamšík 1
Flag A. Dzyuba 1
Flag K. De Bruyne 1
Flag V. Coufal 1
Flag D. Berardi 1
Flag N. Barella 1
Flag A. Yarmolenko 1
Flag N. Aké 1
Flag R. Yaremchuk 1

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik